2011. február 27., vasárnap

182 liter a falban 3.

100_1865

A növények beültetése több ütemre szakadt. Az első ütem, a nanóból kiemelt növények, a többi ütem, az ezek mellé beszerzendő fajok voltak. A kis akváriumomból a legnagyobb mennyiségben, a Staurogine sp.-t sikerült kiszedni. Ezt a növényt nagyon ajánlom mindenkinek. Viszonylag alacsony az igénye (persze ő se veti meg a kényeztetést) és elég sokféle koncepciót meg lehet vele valósítani. Nem volt kérdés, hogy a továbbiakban is használni szeretném.

10

A Staurogine sp. ültetése

12

A Stau ezekre a helyekre került


Az egyik legnagyobb ereklyém, Orpheustól kapott Fissidens, melyet szintén sikerült a többszörösére nevelni, így szinte mindenhova el tudom helyezni, ágakra, kövekre, ahol csak egy kis kiegészítésre van szükség. Kisebb mennyiségben még találtam a Spiky mohát, ami szintén fára lett kötözve. A listát egy itthon még igen nagy ritkaságnak számító növénnyel, vagy inkább növénykével zárom, ez pedig a Riccardia sp., más néven Mini Pellia. Ennél lassabban növő növényem még sose volt. Ha mégis valaki türelmesen vár, egy gyönyörű, természetes felületet képez faágakon, köveken, persze ha előtte fel volt kötözve. Mióta Pistitől kaptam, ami már jó pár hónapja volt, igen csak megszépült, de a szaporodást nem vitte túlzásba. Egy igazi nano növény. Ezt egy az előtérbe elhelyezett fadarabra kötöztem, hogy lehessen látni belőle valamit.

13

A Fissidens felkötözése

14

A Spiky moss a fán

15

Riccardiát sűrűn kell kötözni

Az ültetések, főleg egy ekkora akváriumnál, igen sokáig tart, így a szárazon belekerülő növényeket a vízporlasztóval folyamatosan nedvesen kell tartani a munka végeztéig. Erre nagyon oda kell figyelni!

11

Pffff….pffff…..pffff

Ezzel az első ütem végéhez ért, minden „nano” növény a helyére került.
Másnap az első utam az újonnan megnyílt csoda GA galériába vezetett, hogy további palántákat szerezzek be. A boltról most csak annyit, hogy szép volt fiúk! Az én elsőszámú kapcsolattartóm Nigro és ez úttal is őt üldöztem egy banktól egészen a boltig. Bár így is késett, de sikerült egy nagyon jó kis növénycsomagot összeállítanunk.
Tervim között már elég régóta szerepel egy komolyabb, nagyakváriumos zöld szőnyeg az előtérbe. Nyilván felmerült a HC is, de talán a legrégebbi álmom az a Glossostigma elationides. Erről szerintem senkinek nem kell sokat mesélni, egyszerűen lenyűgöző tud lenni. Na, ebből vettem két cserepet és hozzá a gyógyászati segédeszköz boltba egy derék merevítőt, mert a beültetés végére biztos, hogy derékba törtem volna. Egészen pontosan 2 órán keresztül szórtam az előtérbe szinte szálanként. Az esti szeánsz növény téren ezzel le is zárult.

100_1788

A Glosso munka jelentős része a szálakra szedés

100_1790x

A Glosso hosszas ültetgetésének eredménye

A többi zöldség beültetése a következő napra tolódott. Ezek között említésre méltó a Didiplis diandara. Sok tapasztalatom nincs vele, de az ázsiai akváriumokban rendszeresen felbukkan, nagyon szépen hozzájárul az összhatáshoz és háttérnövénynek is jól megállja a helyét. Talán nem fejlődik annyira agresszíven és könnyebben kordában tartható. A baloldali nagyobb fára végül is a jól bevált (Amanonál sokszor látható volt) Microsorium „narrow”-Bolbitis kombináció kerül, melyet a felkötözött Fissidens csomók egészítenek ki.
A növényekkel szinte teljesen meg lehet változtatni a képet, így felmerült, hogy a végleges layout a konkáv vagy a háromszög elrendezést mutassa. Végül a háromszög mellett maradtam, ami abban nyilvánul meg, hogy a baloldali kisebb dombot viszonylag alacsony növésű növénnyel futtatom be, mégpedig Eleocharis parvulával. Még további növények is kerültek be és fognak is bekerülni, de ezekről később.

HQI   T5

Egy kép a fényforrásról

Egy hét után a következő dolgok történtek. Sajnos volt egy momentum, mely majdnem tönkretette a projektet. A nagy fámhoz amúgy is hosszú történet tartozik, de ami most történt az úgy szólván igen nagy para volt. A két éve nagy vadászat eredményeként találtam ezt a szép dekort az Exotika kiállításon. Azóta folyamatosan ázott egy esővíz gyűjtő hordóban. Természetesen már nagyon régóta lent maradt a fenéken, így alkalmassá válva az akváriumi felhasználásra. Sajnos a hardscape összeállítása előtt napokig szárazon volt, ennek eredményeként, mint utólag kiderül, ismét a víz felszínén érezte (volna) jól magát. Épp kötözgetem a Narrow-t és a Bolbitist a fára, mire az egész „sziget” elkezdett felfele emelkedni. Hirtelen nem tudtam mi legyen, mert ha felengedem a felszínre, akkor az egész mögé épített „löszfal” leomlott volna. Valamelyest lent tudtam tartani az akkor pont az akvárium szélére rögzített leszívó csővel, beleakasztva a végét. Gyorsan felkaptam a maradék kövekből két darabot és a fa két pontjára helyezve sikerült a helyzetet normalizálni. Sajnos így ezen a két helyen jelenleg megborult a terv (bal szélen a lávakő az egyik). Egy hónapig biztos a nehezékeket rajta szeretném hagyni, így a kitakart helyeket később fogom növényesíteni. Remélem ilyen jellegű probléma többször nem lép fel.

A növények terén már látszódik némi fejlődés. A legintenzívebb növekedést a Glosso produkálta. Szinte azonnal elindultak a növénykék gyökérszálai lefelé a talajba és elkezdték oldalra futtatni az új hajtásokat. Sok szál van, ami felfele áll (ezt még az ültetésnek tudom be), de egyre több helyen látszik, a vízszintes növekedés. Ha már valamivel összefüggőbb takarót fog produkálni, akkor azonnal nekiesek a feljebb álló levélkék levágásának.

Glosso

A Glosso elindult a fejlődés útján



Nagy beindulást látok a fára kötözött Spiky mohán is, bár erre számítottam, de a sok vödörben állástól besötétült Fissidensen is már látszódnak a kis, üdezöld hajtások. A D. Diandara is sokasodni kezdett és elkezdte felvenni az alakzatot. A többi növény csak most került be, így azokról még nincs mit írni, de összességében úgy néz ki, hogy talán jó irányba mennek a dolgok. Egyébkén most még kétnaponta 50%-os vízcserét csinálom, a papírforma szerinti, ilyenkor folyamatosan növekvő ammónia szint csökkentése érdekében. Jelen pillanatban a lebontó baktériumok még csak elkezdték kialakítani telepeiket, így rájuk még nem számítok.

Egy hét után

Az akvárium képe egy hét után

Hát ez a jelenlegi kép. A következő beszámolót akkor szeretném elkészíteni, ha már a fejlődés olyan stádiumba került, mely már valamelyest tükrözi az eredeti elképzelésemet. Szóval, majd folytatjuk…………


6 megjegyzés:

Viktor Lantos írta...

Szép lett nagyon. :) Jó, hogy a fa dekor csak kiegészíti a látványt és nem próbálja kitölteni az egész akváriumot. Jók lettek a szint lépcsők is. Kíváncsi leszek hogyan alakul majd a következő hetekben. Mindenesetre különleges és egyedi lett. Gratu :)

Levinen írta...

Köszi Viktor! Hát ahogy írtam, azért igen csak megremegtem a fa felúszás miatt, de remélem már nem kell e-miatt paráznom. Én is türelmesen várok, hogy mi fog ebből kisülni.

Szentgyo írta...

Szuper lett, nagyon kíváncsi vagyok, hogy 1-2 hónap múlva milyen lesz! Egész jól néz ki a Riccardia, nem is gondoltam volna, hogy még megvan :)

Levinen írta...

Köszi Pisti, én is nagyon kíváncsi vagyok a folytatásra.
Viccelsz, úgy vigyáztam a Ricardiára, mint az aranyásó a frissen kimosott aranyára. :o)

TSzecsei írta...

Nagyon tetszik az elrendezés, nagyon eltaláltad, le a kalappal! ;-)
Már az utólsó képen is látszik a végleges terv, de biztos még szebb lesz. Gratu.

Levinen írta...

Köszi Tibi, ahogy szokták mondani, örülök, hogy tetszik! Végre újra kertésznek érezhetem magam, hogy újra van nagy projekt.
Meglátjuk mit lehet kihozni ebből. A falba építés miatt el lehet mondani, hogy nagy fába vágtam....... de olyan előnyei is vannak, amit eddig nem hittem volna. :)