2011. március 4., péntek

Glossostigma elationides - Az előtér királynője

Glosso sea

História:

A Glossostigama a 80-as években került be Japánba. A növényes (Nature) akváriumok akkor már léteztek, de nem nagyon voltak alternatívák az előtéri, alacsony növésű, gyepet alkotó növények terén. Bár az Echinodorus Tenellus már létezett, de nagyjából ezzel ki is merültek a lehetőségek. Egyre nagyobb igény merült fel új fajokra, melyek akár helyettesíthetik, kiegészíthetik ezt az igen szűk palettát. Távol-keletről nagy hajtóvadászat indult el ilyen jellegű növények iránt, míg nem, a nagymester, Takashi Amano meg nem pillantotta egy európai akvarisztikai magazinban a Glossostigma elationidest. Valójában már ismerte ezt a növényt, de korábban mindig megnyúlt, felfele törekvő növények formájában látta, mint később kiderült, az alacsony megvilágítás miatt. Ez alkalommal valami mást látott. Ugyanaz a név, ugyanolyan formájú levélkék, de ez úttal nem felfele, mint inkább az aljzattal párhuzamosan, vízszintesen kifejlődött formában látta. Azt a bizonyos gyepszőnyeg hatás, amit annyira kerestek. Amano felkereste az akkor már nagynak számító németországi Dennerle céget, mint beszerzési forrás lehetőségét, de nem nagyon volt készleten, lévén, hogy akkoriban nem is volt túl népszerű ez a növény Európában.
Valahogy mégis sikerült egy kis dobozka Glossot szereznie. De sajnos a növény rengeteg megpróbáltatáson keresztül, elég rossz állapotban érkezett meg Japánba, az ADA központjába. Mikor végre Amano kinyitotta a dobozt, a növény siralmas állapotot mutatott. Szinte teljesen el volt rohadva, lebarnulva az egész, csak pár zöld hajtást talált életben. Ezeket a hajtásokat behelyezte egy 60-as akváriumba, adott nekik sok fényt, co2-t, de hetekig semmilyen fejlődést nem mutattak. A központ emberei már teljesen feladták a dolgot, látni se akarták az akváriumot, de Amano továbbra is kitartott és saját maga próbálta nevelgetni a „túlélőket”. Hosszas kísérletezgetések, próbálgatások eredményeként megtalálta azokat a feltételeket, melyek gyönyörű fejlődésre bírták a növényt. A sok fény és co2 mellet, bizonyos elemek magasabb szintű jelenléte is fontosnak bizonyult, mégpedig a vasnak és a káliumnak. Hónapok múlva a teszt akváriumot teljesen benőtte a növény és még több akváriumot is benövesztett vele. Ezzel a néhány túlélő hajtással Amano létrehozta a Glossostigma elationides natur akvárium elrendezést. Az akváriumait lefotózta és a képeket egy Japán akvarisztikai magazinban közzétette. Ezután nem volt megállás, sorra jöttek a megrendelések a csodanövényre, melynek száljáért akár 2000Yen-t (18dollárt) is kifizettek.

Gyönyörű glosso

Gyönyörű Glosso szőnyeg

Family: Scrophulariaceae
Continent: Australia
Country of origin: New Zealand
Height: 2-3+cm
Width: 3+cm
Light requirements: high - very high
Temperature: 15 - 26 °C
Hardness tolerance: very soft - medium
pH tolerance: 5 - 7.5
Growth: fast
Demands: very difficult

Világítás:
A világítás és ebből is egy viszonylag emelt szint, az egyik legfontosabb tényező a Glossostigma megfelelő tartásához. Ha csak kiindulási alapot veszünk, akkor úgy mondjuk nagy általánosságban, hogy minimum 3W/Gallon (1gallon=3.785liter) szükséges. Ilyen adatokról tényleg csak általánosságban beszélhetünk, mert az se mindegy, hogy az adott literszámhoz mekkora vízoszlop tartozik, azaz mennyi a fényelnyelő képesség. Ott van még a watt szám is, aminél a lumen, azaz a fényáram értéke, sokkal fontosabb. Mégis azt kell mondanom, hogy ha ezt a 3-4W/G értéket követjük, akkor már nagyot nem hibázhatunk ezen a téren.
Fontos tényező a fényforrások színhőmérséklete is. Sokak által a legideálisabb, ha ez az érték 5400-6500K között mozog, ami nagyjából megegyezik egy déli nap által kibocsájtott spektrummal. Amano a 8000K-re esküszik, ami azzal is magyarázható, hogy a magasabb kelvin számú fényforrások, magasabb lumen értékeket is produkálnak. Ez témakör talán egy örök vita marad, hogy hol is van az ideális érték. De itt is elmondhatjuk a tapasztalatok alapján, hogy ha a színhőmérséklet 6500-8000K között mozog, akkor már ezen a területen is sokat megtettünk a sikerért.

Talaj:
Az egészséges növekedés következő nagyon fontos feltétele, a megfelelő talaj. Az általános talajnak a legalkalmasabb, ha viszonylag könnyű, legömbölyített szemcsékből álló készítményt használunk. Mint a növények legnagyobb részénél, itt is fontos, hogy az apró gyökérszálak akadálymentesen, könnyedén tudjanak lefele haladni a tápanyag koncentráció felé. Erre a legjobb az ADA általános aljzatai, de számos más gyártó is gyárt szinte ezzel azonos termékeket, melyek jóval kedvezőbb árban vannak és teljesen megfelelőek. Ezek nagy általánosságban égetett agyagból vannak, melyeknek rendkívül jó tulajdonságaiknak köszönhetően egészséges, fejlett gyökereket tudnak növeszteni a növények.

Tápanyagellátás:
A megfelelő tápanyag utánpótlás érdekében, az általános aljzat alá, növény táptalajt kell fektetni, mely minden olyan fontos mikro és makró elemet tartalmaz, melyre a növénynek szüksége van. Ez közvetlenül nem oldódik bele a vízbe, mely egy intenzív algásodást indítana el ellenkező esetben, de ugyanakkor folyamatos tápanyag utánpótlást biztosít.
A folyékony táp már egy komplexebb dolog. A Glossostigma a tápanyagokból különösen a káliumból és a vasból vesz fel relatív sokat, de a nitrogénnek és a foszfornak is kielégítő mennyiségben kell rendelkezésre állnia. Ha a fontos elemekből a szint ingadozik, hiányos, az rövid időn belül algásodáshoz és így a növény elsorvadásához vezet.

Tápanyaghiányok tünetei:
(nem csak a Glossora értendő)
Vas hiány: Az erezet zöld színe elüt az elhalványult, sárgás leveleken
Kálium hiány: Lyukadó levelek, sárguló, száradó levél élek, levél csúcsok.
Kalcium hiány: A levelek pöndörödnek, tölcséres formát vesznek fel, szélek sárgulnak.
Magnézium hiány: Sárga foltok, vas hiány tüneteihez hasonló.
Bór hiány: Elhalt hajtásvégek, törékeny szárak, hasonló a kalcium hiányhoz.
Kén hiány: Hasonló a nitrogén hiányhoz.
Réz hiány: Elhalt hajtások és elszáradt levél élek.
Cink hiány: Sárgás területek a levélen, köztük a zöld erezet.
Molibdén hiány: Gátolja a virágzást, hasonló a cink hiányhoz
Foszfor hiány: Satnya növekedés, hasonló lehet a nitrogén hiányhoz.

Co2:
Sok akvaristának nagy mumusnak számít a co2 adagolás. Aki nem foglalkozik ezzel a témával elég mélyrehatóan, az viszolyog is tőle. Sajnos ezeknek az embereknek rossz hírem van, főleg ha Glossot szeretnének tartani. Sajnos azt kell mondanunk, hogy csak is egy folyamatos, egyenletes co2 adagolással lehet csak szép, egészséges Glossostigma szőnyeget nevelni. Itt sajnos a DIY megoldások az esetek legnagyobb részében kudarcra vannak ítélve, így csak a magasnyomású rendszert hívhatjuk megfelelőnek. A rendszerrel kényelmesen állíthatjuk be a megfelelő befecskendezést, mellyel folyamatosan, egyenletesen tartható a 25-50ppm koncentráció, melyre szükség is van. Bizonyos források szerint ezt a szintet 74ppm-re vitték fel úgy, hogy a halakon, garnélákon viselkedésbeli változást nem tapasztaltak. Ennek az is lehet az oka, hogy a magasabb széndioxid szint felpörgeti a fotószintézist, melynek eredményeként megnövekszik a víz oxigén tartalma, ami az élővilágra is jó hatással van. Bár ehhez azt kell mondanom, hogy minden egyéb más feltételnek is az ideálishoz kellett közelítenie, hogy optimálisak legyenek az élettani hatások. Én azért leszögezném, hogy azért nem ajánlom ezt a mértéket, mert hosszú távon inkább káros lehet, mint hasznos a fauna szempontjából.
Ha ez co2 adagolásával meg se tudjuk közelíteni a 25ppm-et, persze az erős fény mellett, akkor megint csak a jó öreg „barátunk” fog felül kerekedni, ez pedig az alga. Az algának a legkülönbözőbb faja jelenhet meg, és nem győzzük kiszűrni a hibát, amit elkövettünk.

Kezelése, ültetése, metszés, szaporítás:
A legelső lépés, hogy legyen a kezünk ügyében egy éles olló és egy „tű” hegyű, hosszú csipesz. Ezek nélkülözhetetlenek az amúgy is igen fárasztó ültetési folyamatnál. Az ilyen csipesz különösen fontos, mert az apró növényi szárat nagyon finoman és pontosan kell megfogni, hogy megfelelően a földbe tudjuk ültetni.

Glosso csipesz olló

Glosso, olló, csipsesz


Az első lépés, hogy a cserépből kivétel után a kőzetgyapottól teljesen mentesíteni kell a növényt. Ezek után a növénycsomóból ollóval le kell választani a futó hajtásokról a kis növénykéket és egyenként, egymástól pár centire le kell ültetni. Minél sűrűbben ültetjük el őket, annál hamarabb egyenletessé válik a növénytakaró. Az ültetést úgy kell végezni, hogy csakis a levélkék érjenek ki a talajból, a szára teljesen a földben legyen. Ha ideálisak a feltételek, ez a növény rendkívül gyorsan fejlődik és elég nagy területet képes befutni. Ezt a kora layout tervezésénél mindenképp figyelembe kell venni.

Cserép glosso

A növény a cserépen belül kőzetgyapotban van

Glosso cutting

A növény darabolása ültetés előtt

Planted

A helyes ültetés


A Glossostigma rendkívül jól reagál a rendszeres metszésre. Ennek hatására az elfutó hajtások könnyen egymásra tudnak nőni, így egy viszonylag vastag takarót tudnak képezni. Ha ez a takaró túlvastagszik, többszörös réteget alkot, hajlamos az alsó növények elől teljesen elvenni a fényt, így azokat pusztulásra kényszeríteni. Az alsóbb elhaló növények bomlásnak indulnak, rontják a víz minőségét és ismételten az alga megjelenése okozhat fejfájást. Ezért nagyon fontos, hogy a látványos növekedés hatása ne varázsoljon el bennünket és igen is neki kell esni ollóval és ritkítani kell!
A Glosso képes olyan növényeket is növeszteni, melyek nem oldalra futnak, inkább felfelé. Ezeken a csúcshajtásokat le kell vágni és a korábban leírtak alapján el kell ültetni. A levágott végű növények jó eséllyel a következő hajtás már nekünk megfelelően oldalra fogja „kilőni”. Olyan helyzet is előfordulhat, hogy az oldalhajtások nem teljesen párhuzamosan nőnek a talajjal, egy kicsit felfele tendálnak. Ilyenkor meg lehet a végét fogni csipesszel és ismét a földbe tolni, így megfelelő utat mutatva a növény növekedésének.

A Glossostigma és az alga:
Sajnos a Glosson nagyon sok féle alga képes megtelepedni. Természetesen minden algának más lehet a kiváltó oka. A zöld pont alga képződik, ha pl. nagyon erős a fény, de nincs arányba vele a co2 szint. Ha a növények bármilyen oknál fogva nem növekednek, az alga azonnal megtalálja őket. Az olyan leveleket melyek már nem növekednek, és már sárgulásba mennek át, azonnal le kell nyírni, mert az alga ismét támad. A túl magas nitrát szint is okozhat ilyen fajta problémákat, ha pl. a növények fejlődési rendellenessége miatt nem veszik fel, ilyenkor a zöld „haj” alga megjelenés a jellemző. Összefoglalva a korábban írtakkal, ha bármelyik együttható, legyen fény, co2, tápanyag hiány, de ide sorolható közvetett összefüggésben a nem megfelelő áramlás, akkor az algák könyörtelenül megjelennek. Ha az elejétől kezdve megértjük az összefüggéseket, akkor már jó esélyünk van az algamentes akváriumra, vagy a megjelenésük esetén a helyes kezelésre, megoldás megtalálására.

Egy kicsit hosszúra sikeredett ez a cikk, de nem is véletlen. Egy részt már az elterjedésének története is igen érdekes, de ugyanakkor maga a növény is igen figyelemre méltó. Nekem nagyon régi vágyam volt, hogy kipróbálhassam. Gyakorlatilag most értem el oda, hogy szinte minden feltételt meg tudok teremteni, hogy egy szép Glossostiga elationides takarót neveljek. Remélem ezzel a cikkel nem elrettentem a kedves olvasót, mind inkább kedvet csináltam ehhez a gyönyörű növényhez. Remélem, hogy a vállalkozó kedvű olvasóimnak nagy segítséget adhattam ezzel az írással.

Glosso inspiráció

2003-as AGA verseny egyik győztes akváriuma

Forrás: Aquatic-store

Szép gyepet mindenkinek!


4 megjegyzés:

inadsz írta...

Nagyon jó kis post lett Levi.
Sok új érdekes dolog volt benne, gratu, az akiban biztos szépen fog fejlődni ;)
Dani

Levinen írta...

Köszi Dani! Örülök, hogy teszik, törekedtem, hogy jól ki legyen vesézve ez a nagyobb figyelmet érdemlő növény.

zigur írta...

Nagyon szuper az Amano-s sztori és jól összerakott írás! Gratulálok Levi!
Nálam volt glosso, de nekem inkább átoknövény lett,mert olyan gyorsan szaporodott, hogy naponta lehetett\kellett volna metszeni. pedig nekem csak 0,5w\l volt az akvárium fölött, ráadásul 60 centi vízoszlop. maga a növény is potyautasként került be egy kisebb szál volt egy Rotala csokron és valahogy eljutott a a talajra.A lényeg az, hogy ez az egy szál5-6 levéllel 4 hét alatt egy 40x50 centis részt befutott és újabb néhány hét alatt, a heti nyírások ellenére (amiket valószínűleg helytelenül is csináltam, mert kicsit féltettem, mert azért meg kell hagyni büszke voltam rá), olyan mértékben magára futot, hogy az Akadama már nem tudta lenn tartani szépen fölemelkedett az egész. :)

Levinen írta...

Szia Zigur

Örülök, hogy tetszik a cikk és hogy ilyen hosszú feedback-et írtál. :)
Az glossos tapasztalataim csak most alakulnak, de ezt a hiper növekedést már én is tapasztalom. Úgy gondolom, hogy nálad a kezelhetetlenséget talán a kisebb fény is okozhatta. Bár nálam is már rétegesedik, de viszonylag laposan marad, így nem annyira látványos az elburjánzás. Még csak próba vágásokat csináltam, de ahogy látom, bátran is lehet nyírni ilyen ütemű növekedés mellett. Meglátjuk mi lesz a végére. Pár növényem szinte még el se indult a Start vonaltól. :)