2010. november 3., szerda

182 liter a falban 1.

Akvárium a falban

Csak illusztráció, de nem rossz :o)

Már több mint egy éve, hogy elkezdtem tervezgetni a 182 literes akváriumomat. Itt is élni lehet a jól ismert közhellyel, miszerint: „Jó munkához idő kell!”. Nos, teljesen nem burkolózhatok e mondásba, mert az eltolódott indítás nem csak egy hosszú, folyamatos tervezgetésnek volt köszönhető. Mivel ez egy elég nagy projektnek számít, így nem ugorhattam bele a közepébe mikor épp kedvem lett volna, miközben magasabb szintű terveim voltak.

Már 1-2 éve vártam azt az alkalmat, hogy a családommal egy új lakásba költözzünk, és akkor elindulhasson az új akvárium. Hát eljött a pillanat, végre lezongorázódott minden ingatlanokkal kapcsolatos herce-hurca, megszereztük az új otthonunk kulcsát. Természetesen elég sok munkát, agyalást, várakozást jelent, míg az ember először leteszi a fenekét a kanapéjára (ez is ADA lett :o), de talán ez az idő is segített, hogy a lehető legjobb helyet sikerüljön megtalálni az új alkotáshoz.
Egy igazi, szabadon álló, üveg kiegészítőkkel ellátott, ázsiai stílusú tankot szerettem volna összehozni, melyhez szinte mindent beszereztem. Tényleg csak a felállítás helyére vártam.

A korábbi tervek igen csak átíródtak

Egy új lakás, mint említettem, elég sok energiát igényel. Hol legyenek a gardróbszekrények, milyen legyen a konyha, stb. stb. stb. A gondolataimat szinte teljesen szétosztotta a sok tennivaló, agyalni való. Az akvárium helye is körvonalazódott, de valahogy bárhova is helyeztem elméletben, valahogy nem volt az igazi. Ehhez a falhoz, ahhoz a falhoz, mindenhol zavart valamit. Természetesen egy másik lakáselem elhelyezése kapcsán jött egy hatalmas ötlet, egy olyan ötlet, mely minden szempontból jónak volt mondható és mindenkinek tetszett a családban.
Aki régóta mozog ebben a „vizes szakmában” abban biztos felmerült élete során, hogy egyszer milyen jó is lenne, egy falba épített akvárium, mely akár elválasztó jelleggel is bír két helység között. Ilyeneket először talán nagy hollywoodi filmalkotásokban lehetett látni, melyek az esetek legnagyobb részében szét is törtek, de természetesen bennünk, akvaristákban, nem ez maradt meg. De hogy a lényeggel folytassam.
A lakásnak, a nappalinak volt egy olyan szeglete, ami szinte kívánta ezt a megoldást, egyszerűen oda volt kitalálva. Az ötlet alapvetően a hűtőszekrényünk elhelyezése kapcsán merült fel, mármint egy új leválasztó fal felhúzása, de pont maradt annyi hely, de tényleg csak annyi, hogy a már meglévő üvegemet behelyezzem kényelmesen. Ezzel a megoldással azért kompromisszumokat kell vállalnom, de úgy gondolom, hogy a végeredmény mindenért kárpótolni fog. Berendezéskor rohangálhatok oda-vissza minden egyes kő mozdításnál, növény ültetésnél. Az algakaparót is meg kell tanulnom más szögből használni és még sorolhatnám. De a lényeg a cél, ami nem csak nekem, de az egész család életének is egy harmonikus színfoltja lehet.

1

 Első lépések

2

Ketrec

3

 Gipsz doboz

 

4

Csokoládé kocka

 

A meglévő téglafalat gipszkartonnal folytattuk, mely viszonylag könnyen megépíthető a már elkészült lakásban. Ennek a falrészletnek mindenképp egy saját színt szántam, mely a lakás színvilágával harmonizál és persze az akvárium zöldes világát is szépen kiemeli. Így esett a választás a csokoládé barnára. Nem akartam megszabadulni az általam készített ADA stílusú szekrénytől, így az is be lett építve a falba, de természetesen fordítva. Aki az ADA stílusra kíváncsi, az majd belülről nézheti a vizivilágot, persze ha nem kerül fel fólia, ez még kialakul. Szerencsére a nagy tervezgetés, kivitelezés árán megszületett lámpám így is használható lesz (erről már írtam egy postomban kb. egy évvel ezelőtt) közvetlenül a fal mellé lógatva, a nyitott akváriumom fölé.

Hát valahogy így fog kinézni a történet, nagyjából eddig jutottam a kivitelezésben. Úgy tervezem, hogy a tényleges indításig részekben fogom közölni, a pillanatnyi helyzetképeket. Ja, és hát mi más is lehetne az új akvárium címe, mint a „Nature Of The Wall”.

Kép029

 

Kép030


12 megjegyzés:

Névtelen írta...

Végre egy kis info morzsa az akiról,Levi :)
Ha elkészül, az aki biztos jól fog mutatni a falban (Y)

Dani

Patzu írta...

....,vagy akár "csokiba ágyazott természet", is lehetne.:)
Félre téve a tréfát,eddig szépen és ötletesen megoldottad az akvárium elhelyezését, bár ahogy írtad, nem lesz könnyű dolgod a berendezésnél, sőt később a karbantartásnál sem.
Persze, biztosan meg lehet majd azt is szokni.Egy pillanatra arra gondoltam, hogy mi van akkor, ha egy tükröt helyezel az aki frontüvegére, és akkor hátulról is látod, mit csinálsz éppen.Ennek használhatósága természetesen az elképzelt layout-tól is függ, de az is lehet, hogy már "ab ovo" halott ötlet.
Sok sikert és további jó munkát az alkotáshoz!
Patzu

N-emy írta...

Grat Levi, nagyon csoki lett :D.
Kíváncsian várjuk a további fejleményeket és sok sikert az elkövetkezendő munkákhoz.

Levinen írta...

Dani! Sajnos eddig nem volt infó, így infó morzsa se. De legalább már látható távolságban van az indulás. Ez is valami! .)

Patzu! Köszi az biztatást és az ötletelést. Nem lesz azért annyival nagyobb munka a berendezés, pár oda-vissza lépéssel lesz több. Hamarosan feldobok még ebbe a postba pár képet, melyen jól látszik, nem is lesz olyan kevés helyem az akvárium mögött. Ma a fémhalogénes armaturát is fölé lógattuk és nagyon kényelmesen lehet majd alatta babrálni. .)

N-emy! Neked is köszönöm a biztatást én is nagyon drukkolok, hogy minden jól alakuljon. A lakás részével már volt elég sok szívás, de ugye ez nem a legegyszerűbb út, de talán megéri. :)

warrior71 írta...

Szevasz Levi!

Végre eljött a várva várt projekt :). Aztán csak ügyessen! Annak kimondottan örülök,hogy egy ilyen frankó lámpát lógatsz az új csoda fölé ;)

Levinen írta...

Szia War!

Igen, el lehet mondani, hogy nem lett elkapkodva a dolog. Végre indul a buli és persze a lámpa tesztelése. A "csodára" azért még várni kell, de remélem nem olyan sokat, mint erre az indításra. :o)

asebestyen írta...

Gratulálok Levi!

Csodás lesz! Tetszenek azok a finomságok, amiket használsz a különböző megoldásaidban, legyen az technika vagy élővilág. Várom a fejleményeket!

ákos

Névtelen írta...

Érdekes elgondolás. Ami nagyon izgis az az hogy hátulról is tökélestes rálátásod lesz az akváriumra. Ez meglehetősen ritka dolog :) A kivitelezésben és a tervezésben ismét maximálisan odatetted magad Levi. Kíváncsi leszek a végkifejletre. ;)
Üdv: outro

Levinen írta...

Köszi Srácok!

Asebestyen: Meglátjuk mi lesz a végére. Igazából most tényleg minden meglesz ahhoz, hogy valami szép dolog lehessen. Szerintem a hardscapeen fog minden eldőlni.

Outro: Ezen én is gondolkodtam, hogy az adott körülmények között milyen optikai hatások lépnek fel. Pont ezért se döntöttem el eddig, hogy lesz-e hátul fóliázva az akvárium, vagy sem. De az biztos, ha majd fotózásra kerül a sor, nem lesz nehéz hátulról világítani.

szasza írta...

Szia Levinen!

Nagyon tetszik a növényes akvárium terved, a falba a kialakítás, de legfőképp a DIY HQI és T5-ös lámpád.
Én is gonndolkozok egy ilyenen, de a környékbeli lámpaboltokba ezek, főleg az ilyen színhőmérsékletű fémhalogén égők beszerezhetetlenek.
Hálás lennék, ha az e-mail címemre elküldenéd a lámpakereskedés elérhetőségét, vagy címét.
Köszönettel: Szabolcs
És sok sikert kívánok az akváriumodhoz.
szasza2999@freemail.hu

szentgyo írta...

Esetleg valami update? ;) Már várjuk nagyon a "182 liter a falban 2." -t :)

Levinen írta...

Szia Pisti,

Hát most van folyamatban az újévi regenerálódás, észhez térés. Még nem tudom a nekiesés dátumát, de lassan elkezdem. Jelentkezem!

Levinen