2010. szeptember 19., vasárnap

Parotocinclus maculicauda – False sucker

Parotocinclus_maculicauda

A napokban, ahogy a neten nézelődtem, megint átestem egy általam korábban elfelejtett halacskán. Először a 2008-as AGA versenyén találkoztam vele az akkori egyik kedvenc akváriumomban. Most is megfogott a látványos megjelenése, így a „tollam” célkeresztjébe helyeztem.

86 Kedvenc akváriumom

A kis halacska neve Parotocinclus maculicauda (False sucker). Valójában a Loricariák családjába tartozik, azon belül a Hypoptopomatinae alcsaládba, ami tartalmazza a Hypoptopoma és az Otocinclus nemzetséget is. Természetes élőhely Brazíliában, Santa Caterina és Rio de Janeiro közötti lassú folyású folyói.

Az első ránézésre nagyon hasonlít a már hazánkban is nagy népszerűségnek örvendő Otocinclus affinisre, ami természetes a rokoni kapcsolat miatt. Viszont külső jegyeiben jól látható különbségek vannak. A legszembetűnőbb, hogy a teste alapszíne aranysárgás, amin jól elütő sötét barna szabálytalan foltok találhatóak, melyek a farokúszón is dominálnak. De előfordulnak akár szürkészöld vagy már sárgába hajló zöld színben is. A formája még áramvonalasabb, mint az Oto-é, és a hátúszó és a farokúszó között, a háti részen, a zsírszövet egy kocsányszerű képződménybe végződik.

parot_otto Otocinclus vs. Parotocinclus

A maximális mérete a nőstényeknél olyan 5cm, a hímek valamivel kisebbek. Mint ahogy az Otocinclusok is, rajban érzi jól magát, ami minimum 3-5 egyedet jelent. Fontos számára a nagyon tiszta víz, de ugyanakkor a hirtelen Ph-esést nagyon rosszul viseli. A tartóvíz hőmérséklet a trópusokon megszokott alsó határérték körül javasolt, ami 20-24˚C, a Ph 6.5 -7 körül az ideális. Szintén egy nagyon békés, nyugodt halról beszélünk, mely hasonló viselkedésű halakkal tartható.

3607556814_132d410cf9

Táplálkozás szempontjából mindenevőnek mondható. Ajánlott a különböző párolt zöldségek adagolása (saláta, uborka, cukkíni), de bármilyen hússzármazékot, illetve tablettás díszhaltápokat is szívesen fogyaszt.
Főleg kisebb akváriumokba ajánlott, legalább is a mérete szempontjából, de nagyobb rajban akár nagyobb akváriumban is érvényesülhet.

parotocinclus9ee

 Sajnos Magyarországon tudomásom szerint még nem lehet kapni, de talán idő kérdése és ez a hiányosság is pótlásra kerül.

Nincsenek megjegyzések: