2008. november 1., szombat

Sydney Aquarium

Külföldön élő rokonaim révén, már gyerekkoromban elkezdtem álmodozni egy nagy utazásról a világ másik oldalára, Ausztráliába. Mindenki gondolhatja, hogy általában csak álom marad egy ilyen nagyszabású terv, de nekem az álmodozásom valósággá vált. Életemben mindig a természet játszotta a legnagyobb szerepet és szabadidőm eltöltése is mindig ezzel volt szoros kapcsolatban. Külföldi tartózkodásaim előtt, mindig nagy várakozassál tölt el, az adott célpont látványosságai, szépségei. Ezzel az utammal célom volt, természetesen a rokonaim meglátogatásán kívül, minél többet tájat bejárni és megismerni ennek a gyönyörű országnak az élővilágát.

Az úti célok között szerepelt a Blue Mountains (Kék hegyek), számos vadas park, arborétumok, esőerdők és talán az akvarisztikához a legjobban kapcsolódó Sydney Aquarium, a Gold Coaston található Sea World, egy szép akvarisztikai üzlet és végezetül a varázslatos Mangrove erdők.


Lévén, hogy nem vagyok biológus (sajnos) a képekhez mellékelt szöveg nem annyira szakmai jellegű, mint inkább egy kicsi kiegészítés az adott hely elképzeléséhez.


Mint ahogy a nevéből is sejthető, ez a létesítmény a város szívében található. Sydney egyedi városképét, a rendkívüli tagoltságának, öblökkel tűzdelt partvonalának köszönheti. Ezekből az öblökből talán a leghíresebb a Darling Harbour. Turistáktól hemzsegő korzóján rengeteg látnivaló, étterem, szórakozóhely található és persze a fő látványosság az Sydney Aquarium. Az tengerek, óceánok mellett található akváriumok jellegzetessége, hogy a legnagyobb tartályok a tengerbe vannak beleeresztve, így biztosítva a természetes közeget az élőlények számára.


A belépő ára nem volt olcsó, de a látvány mindenért kárpótolt. A kiállítás a Csendes-óceán és a Nagy Korallzátony élővilágát mutatja be, de számos édes vízi halfajjal is találkozhatunk. Azon kívül láthatunk hüllőket, békákat, rákokat és a csak Ausztráliában őshonos kacsacsőrű emlőst.
Egyébkent ez Ausztrália legátfogóbb gyűjteménye, kb. 600 faj, több mint 5000 képviselőjével.
Bent számtalan falba beépített akvárium, simogató medence, terrárium található, de az igazi látványosságot a hatalmas tartályok adják, amiket 145 méter hosszúságú, üvegfalu folyosókon keresztül lehet megtekinteni. Itt a cápáknak szinte az összes faját láthatjuk, valamint rájákat, hatalmas sügéreket és leharapott végtagokat is. :o)
Ha a látnivaló nem lenne elég akkor van lehetőség a „bátrabbaknak” palackkal lemerülni a cápák közé, jó pénzért. Azért raktam a „bátrabb” szót idézőjelbe, mert én tudtam, hogy a tengerek legjobban tartott halai nem jelentenek túl nagy veszélyt, a mit sem sejtő turistákra.


Összességében nagyon színvonalas volt az egész, rengeteg információ állt a látogatók rendelkezésére, egy jó félnapos program, ha valóban részleteiben tekinted meg. Egyébként én kétszer fizettem ki a belépőt, mert az első alkalommal, már az elején lemerült a fényképezőm. Balek :o)

Nincsenek megjegyzések: