2008. november 30., vasárnap

2008 AGA International Aquascaping Contest (m)


Egy-két szó a medium kategóriáról:

Rögtön azzal kezdeném, hogy a közepes méretű akváriumok között nem találkoztam különlegességgel, átütő sikerűvel. Az értékeltek között jó pár olyat is van, melyeket nem tudtam hova tenni. Elgondolkodtam, hogy idén talán citrom díjat is kellett volna osztogatni, ami jelképezte volna az „Elrettentő, ilyet soha” kategóriát. De e mellet persze felsorakoztak az „Ezt is elfogadnám a nappalimba” alkotások és nagyjából ezek adták az ihletet az értékelésre.
Lássuk, hogy a zsűri miként látta a közepes akváriumokat:

3. Helyezett (medium kategória)

Piotr Wectawiak „Wild Corner”

Harmadikként futott be a döntőbe Piotr Wectawiak (Lengyelország) „Wild Corner” címet viselő kreációja. Talán a teljesítmények negatív értékelését ezzel el is kezdeném.
Mikor először megnyitom az AGA verseny oldalát, rögtön átfutom az értékeltek miniatűr képeit, és ha láttam valami érdekesebbet, megnéztem részletesebben. Nos, ezen az alkotáson nagy hirtelenjében nem láttam semmi kirívót, ha csak nem azt, hogy mellette díszelgett a 3. helyezetnek járó pecsét. A legelső észrevételem, hogy a látványt rögtön tönkreteszi a homályos víz. Ezzel a téma se nyeri el azt a figyelmet, amit feltételezésem szerint el akartak érni. Kevés növénnyel dolgozott, de a káoszt számomra ezzel is elérte. Míg alul a Tenerummal és a Cryptoval némi egyensúlyt teremtett, addig felül a mohák hanyag elrendezése, szétdobálása pont az összképet töri meg. A „balhét” a fára felrakott Microsoriummal akarta javítani, ami valóban jótékony hatással bír. Összességében nagyon nem tetszik, de ha a mohák idővel szépen benövik a fákat, még egy szép kép is kialakulhat, de jelen pillanatban ez nekem nagyon kevés.

3. Helyezett (nálam)

Pawel Piotrowski „The July of Bleeding Heart Tetra”

Vörösfoltos pontylazac (Hyphessobrycon erythrostigma)


Ha már valamelyest a stílusnál akarok maradni, akkor a követkő munkát szeretném figyelembe ajánlani. Pawel Piotrowski (Lengyelország) „The July of Bleeding Heart Tetra” című elképzelése telitalálat lett. Bár számomra a színek orgiája nagyon fontos, ennek ellenére zöld növényválasztással is megteremtett a tökéletes harmóniát. Szerintem ő nem követte tervezéskor az íratlan tőrvényeket, pusztán a kifinomult ízlésére hagyatkozott. Nekem ez nagyon szimpatikus. A szikla alkalmazása, de nem túlhangsúlyozása, a fa elemek látványos elrendezése és a növények formavilága, együttesen adják az egyensúlyt. Az előtérben húzódó fehér föveny a legjobb választás volt, az esetleges színből adódó egyhangúság eltüntetésére.
Ez egy igazán „Ezt is elfogadnám a nappalimban” remekmű és gondolom mindenki felteszi a magában a kérdést: Vajon a Zsűri mit értékelt?
2. Helyezett

Harry Kwong „Rithm of Nature”


Egy érdekes részhez érkeztünk. Az értékelő bizottság a második helyre pozícionálta Harry Kwong (Hong-Kong) „Rithm of Nature” című alkotását. Ezt a saját értékelésem alapján az első helyre szánnám, így majd néhány sorral később értékelném.

2. Helyezett (nálam)

Dison Yang „Autumn Start”

Egy szép részlet kiemelése

Gyönyőrű színek harmóniája

Én a fejemben a következő akváriumot az „utcás” kategóriába sorolom. Ha így jobban tetszik, mert természet közelibb, akkor legyen a „szurdok” stílus. Dison Yang (Taiwan) „Autumn Start” nevű akváriuma már hordozza a szabályok jegyeit. Ebben az esetben a „szurdok” látja el az elsődleges fókuszpont szerepét. A figyelmet rögtön ez kelti fel, illetve ez indítja el a néző fantáziáját. Vajon mi van ott belül, hova visz ez az út?
Az elrendezés az egyik népszerű elvet követi, a frontüvegtől a hátlapig tartó emelkedést. Ezt a növények mérete, a sziklák növekedése és a színek változása is jól hangsúlyozza. Én a következő címet adtam volna neki: „Kapu az édenbe”, ha már egy kicsit én is játszok a fantáziámmal. Az összhatásban nagyon nagy szerepe van a növények gyönyörű színének, ami egyben az egészségükről is tanúskodik. Nekem nagyon tetszik, de mintha a mai trendekbe már ez az „utcázó” stílus egy kicsit old school lenne, legalább is a bizottság szemében.

1. Helyezett


Peter Kirwan „Montainscape V2”

Törpe razbóra (Rasbora maculata)


Az elsőnek ítélt akvárium szerintem sokunkban kérdőjeleket vetett fel. Peter Kirwan (Írország) „Montainscape V2” című hegyeivel, igen érdekes lépésre szánta el magát. Két azonos hatású akváriumot indított a versenyen a legkisebb és a közepes kategóriában. A smallok értékelésnél már kifejtettem a véleményemet, így még egyszer nem tenném. Ami viszont az egészben a legérdekesebb, hogy a zsűri képes volt mind a kétszer első hellyel jutalmazni Petert. Ez számomra megint azt a nézetet támasztja alá, hogy az értékelő tagok nem igazán figyeltek oda, vagy a könnyebbik utat választották. Némi háttér szélre is gyanakodhatnék, ha egy kicsit cinikusabban nézem. ????

1. Helyezett (nálam)

Harry Kwong „Rithm of Nature”

Ékfoltos razbóra (Rasbora Heteromorpha)



Első helyre értékelem tehát, Harry Kwong „Rithm of Nature” című akváriumát. Bár ezt se tartom annyira kiemelkedő teljesítménynek, de hatásában, összességében mégis szép. Ehhez a témához hasonlót tavaly láthattunk először, ami nagy sikert is aratott. A kép lényegét jelenti, a balról haladó, folyamatos felépülés. Míg az elején viszonylag kisebb növények, apróbb kövek indítják a figyelmet, folyamatosan haladva nő a látványosság. Jelen esetben a fő látnivalót, úgy is mondhatnám, hogy az elsődleges fókuszpontot, a nagyjából középen tekergő faágak, és a gyönyörűen ránövesztett mohák kontrasztja adja. A jobb és baloldal dominanciai különbsége szépen kioltja egymást, így adva a hangsúlyt a központnak. A színek harmóniája, az Ékfoltos razbora raj együttes képe, igen megnyugtató a szemlélő számára.


Az eddigi összegzés alapján lemondható, hogy az európai aquascaperek nagyon belehúztak, a lengyelek meg határozottan szárnyalnak. Remélem, hogy mi is néhány éven belül hozzá tudunk rakni valamit ehhez a megmérettetéshez.


1 megjegyzés:

szentgyo írta...

Ez is híres blog lett! Gratulálok Levi ;)