2016. február 4., csütörtök

Low-tech, avagy kertészkedés co2 nélkül


Újra ihletet éreztem egy blogbejegyzés elkészítéséhez, így klaviatúrát ragadtam. Az utolsó irományom az újonnan indított akváriumomról szólt, melynél a szokásos célok mellett fontosnak éreztem, hogy megmutassam, miként lehet egy szép és egészséges növényes akváriumot elkészíteni co2 adagolás nélkül, ami az egyik legnagyobb költséget jelenti, folyamatos odafigyelést, munkát és persze a legnagyobb kockázatot. Természetesen ezzel nem lebeszélni akarlak titeket a gáz adagolásáról, mert mint tudjuk a legnagyobb csodákat csak így lehet elérni, mint inkább lehetőséget mutatni azoknak, akik vagy anyagilag nem tehetik meg ezt a beruházást, vagy csak kevés időt tudnak rászánni erre a hobbira.

Szeretném leírni az indítás óta eltelt 3 hónap tapasztalatait, melyek voltak azok a dolgok, amiket visszamenőleg másképp csináltam volna, illetve a sikereit, eredményeit.
Nos, pontosan ma van 3 hónapja, hogy elindítottam a low-tech akváriumomat, co2 adagolás nélkül. Ahogy írtam, gyakorlatilag minden maradt a régi beállítással, így a világítás is. A vízzel való feltöltés után, mint tudjuk, elég sok időnek kell eltelnie, hogy valamiféle változás látható legyen, főleg úgy, hogy nincs turbózva a rendszer. Mindent a megszokott módon csináltam, a napi tápozások, a carbo adagolása, ugye a plusz szén bevitel szempontjából, a heti 50%-os vízcserék, stb. Nagyjából egy hét kellett, hogy a növények elkezdjenek reagálni, bubizgatni, továbbnőni, új leveleket hozni, már amelyik gyorsabb növésű. Ennyi idő kell ahhoz, hogy a gyökereik is elkezdjenek fejlődni és a tápanyagokat is elkezdjék magukba szívni. Ekkor kezd el az akvárium élni, kialakulni az ökoszisztéma.

Alga virágzás


Nagyjából egy hónap telhetett el, mikor elkezdett megjelenni az alga. Szép lassan beborította a dekorelemeket, beköltözött a növényeim közé, a levelekre és talán egy hét után szinte mindenhol ott volt. Egy elég elszomorító látványt nyújtott az összkép, de a régi tapasztalatokból tudtam, hogy ha mindent rendesen csinálok, a rendszerességet szigorúan betartom, és persze türelmes leszek (mint tudjuk, az akvaristának és főleg az akvakertésznek a türelem a legfőbb erénye), akkor minden sínre kerül és rendbe jön. Az alga megjelenése szinte velejárója egy új akvárium indításának, csak ennek mértékét lehet minimalizálni, vagy akár maximálni. Visszagondolva, sok mindent nem tetem a minimalizálás érdekében, így a támadás is nagyobb mértékű volt. Azt gondolom, hogy a legelején 2-3 hétig nem kellett volna tápot adagolnom, csak carbot, vissza kellett volna vennem a fényt nagyjából a felére és talán sűríteni kellett volna a vízcseréket. 

Az algavirágzás úgy két hétig fokozódott és szép lassan visszafordult és kopni kezdett. Persze ezt a folyamatot javítottam, hogy a fényt is visszacsavartam (napi 8 óráról 5 órára) és carboval lokális kezeléseket csináltam egy fecskendő segítségével. Január közepére az alga nyom nélkül eltűnt és a növények széppé, fejlődő képessé váltak, több nyíráson, ritkításon is túl voltam. Nagy valószínűséggel ekkor került az akvárium rendszere egyensúlyba. Visszagondolva, az algás időszakot egy kicsit megszépítette, hogy az Apisto párom is megajándékozott kishalakkal, ami azért nagy örömöt jelentett abban az időszakban.


Anya és gyermekei
Egy a sok közül

Tapasztalataim szerint az egyik legfontosabb az egészséges akváriumnál a megfelelő mennyiségű vízcsere rendszeres megtétele. Nagyon fontosnak tartom a surface scum, azaz a víz felszínén képződő poros, olykor olajos bevonat megszüntetését, mert az víz is maga egy „élőlény” és számára is fontos a lélegzés, azaz biztosítani kell az akadálytalan gázcserét. Úgy vettem észre, hogy kristálytiszta víz csak kristály tiszta vízfelület alatt létezik. Ezt vagy egy Lily pipe-al lehet megoldani, vagy a boltokban már kapható erre a célra kifejlesztett surface sceamer-el, de lehet erre számos DIY megoldást is találni mondjuk a Youtube-on. A világításom a visszaállítás óta is napi 5 órát megy, és úgy tűnik elegendő.

Egy darab Apa

Ami ebben a low-tech megoldásban számomra a legnagyobb örömet jelenti, hogy mivel nincsenek a növények túlpörgetve, így a lassú fejlődés miatt jóval stabilabb az akvárium, kevésbé vannak hirtelen kellemetlen meglepetések és persze az, hogy jóval tovább fenntartható az a kép, ami nekünk tetszik. Nem kell egyfolytában nyírni, jóval kevesebb munkát kell a szép külsőre fordítani. Persze a sok munkával se lenne gond, de nekem az idő a legértékesebb, azaz abból van a legkevesebb. Most úgy gondolom, hogy ez co2 mentes kertészkedés jóval barátságosabb lesz számomra az elkövetkező időszakban.
Végül egy jó tanács, hogy a növényválasztásoknál ne az legyen a legfontosabb szempont, hogy melyik teszik a legjobban, hanem az, hogy a részünkről biztosítható feltételek mellett szépen tudjanak fejlődni. Mindig nézzük meg, hogy az adott növénynek milyen igényeik vannak. Azt is elárulhatom, hogy a növények 70-80%-a szépre nevelhető low-tech körülmények között is ;)
Végezetül egy kis videó az akváriumom mai állapotáról:





Továbbra is egészséges, szép akváriumot kívánok mindenkinek! 

5 megjegyzés:

Nagy Viktor írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Zsotyi írta...

Gratula a cikkhez és az akihoz is!Jó olvasni a sok éves tapasztalataid és hogy low-techben is rutinosan mozogsz.Várjuk a folytatást ha időd engedi!

Levinen írta...

Köszi Zsotyi! Jó esik egy régi szakitól a biztatás. Mintha már jönne is az ihlet a következő témára :)

Unknown írta...

Gratulálok.Én most fogok összerakni egy hasonlót.Sok infóval lettem gazdagabb.

Unknown írta...

Gratulálok a nagszerű összeállításhoz!