2011. március 28., hétfő

Szponzor kerestetik, avagy mit tesz az Eheim a magyarországi akvarisztikáért

Pár hónappal ezelőtt megfogalmazódott bennem egy merész gondolat. Miután az extrém sportok világában nevelkedtem, szinte teljesen alapvető volt a szponzoráció fogalma. Elgondolkodtam, hogy mi lenne ha, egy részemről nagy elismerésnek örvendő céget, márkát keresnék magamnak szponzornak. Használhatom a felszereléseit, kipróbálhatom az új termékeit, cserébe biztosítok neki megjelenéseket, írásokat, öregbítem a hírnevét. Létrejöhetne egy üzleti kapcsolat, mely mind a két félnek egyformán előnyös lehet.

Mikor még kicsiny gyermek voltam, de már a „halakat kergettem”, keresztapám meglepett egy szép, szuper, csoda belsőszűrővel, amit az akkori NSZK-ból hozott. Nem kell mondanom, hogy akkor Magyarországon az akváriumszűrő fogalma nagyjából egyet jelentett a Ciklon légpumpával meghajtott ilyen-olyan szerkezettel. Ez a szűrő külön motorral rendelkezett, nagyon szépen működött, az akvárium dísze volt. Ja, tényleg majd el felejtettem. Mit gondoltok milyen márkájú volt ez a szűrő? Természetesen Eheim.

100_2226

A legendás szűrő 20-30 éves és még mindig működik

Ez a márka mindig is a csúcsot jelentette számomra az akvárium szűrés terén a mellett, hogy mélyen a pénztárcába kellett nyúlni, ha egy ilyen terméket szerettem volna megvásárolni, megvásároltatni. Persze az ár mindig relatív. A fő kérdés, hogy mennyivel gondolkodunk előre? Ilyenkor mondhatnánk azt a közhelyet, hogy az „Eheim egy életre szól”, tudjátok mit, mondom is. Mert ez tényleg így van!

A szponzor kerestetik projektemnek a kiszemeltje természetesen az Eheim hivatalos magyarországi képviselője volt. Fel is vettem velük a kapcsolatot ez ügyben, e-mail formájában. Levázoltam pár mondatban a „munkásságomat” és hogy melyek azok a dolgok, amit nyújtani tudok egy támogatásért. Igazat megvallva nem nagyon reménykedtem pozitív visszajelzésben, ismervén a magyar akvarisztikai életben mozgó tőkéket, úgy összességében a Nagy Magyar Helyzetet. Gondoltam egy próbát megér, veszteni valóm nincsen. A levelemre, számomra meglepő módon, nagyon gyorsan jött a válasz. Az olvasás közben egyre jobb kedvre derültem, mert a válaszíró nagyon örült a megkeresésemnek és így az ötletemnek. Igazából már innen-onnan hallott rólam, így nem indultam a nulláról - ezek a feedback-ek mindenképp büszkeséggel töltenek el, mert azt mutatják, nem hiába dolgozok, írogatok, valahol jó lehet az, amit csinálok.

Megbeszéltünk a cég telephelyén egy találkozót, ahova el is mentem. Leültünk egy asztalhoz a főnökkel és további urakkal, akik érintettek lehetnek ebben az „óriás” projektben és elkezdtük a megbeszélést. Az első benyomásom a hellyel, a céggel kapcsolatban teljesen pozitív volt és ez az érzés tovább mélyült bennem, ahogy megismertem a vállalkozás ideológiáját, politikáját, meg úgy összességében a jövőről alkotott képét. A cég több lábon áll, ennek is köszönhető, hogy a zárójelesen „mostohagyereknek” számító akvarisztika mégis nagy figyelmet és törődést kap náluk. Sajnos elég ritkán lehet látni olyat, hogy egy vállalat meg szeretne élin, de csak is becsületesen, törvényesen, nem máshogy. Napi szinten kell megvívniuk a szélmalomharcot azokkal szembe, akik a könnyebbik utat választják, akik az illegalitás útjára lépnek. Innen-onnan belopott termékekkel teszik nehézzé azok életét, akik nem csak a jelenben, hanem a jövőben is gondolkodnak. Mit csinál a csaló? Belopja a terméket az országba, vámot, áfát nem fizet. Csinál egy minimalista webshopot, ahova felteszi az árut a lehető legalacsonyabb áron. Olyan áron, amilyet egy becsületes, adófizető vállalkozás soha nem tudna megengedni magának. A terméket eladja, minden háttérszolgáltatás nélkül. Bár garanciát ígér hozzá, de valójában ezt egészséges szinten nem tudja biztosítani. A száraz eladáson kívül, amit igazából egy „automata” csinál, semmit nem tesz. Kevés információt ad, sokszor semmit, nem dolgozik azon, hogy az akvarisztikát népszerűsítse, nem alakít ki egy személyesebb kapcsolatot saját maga és a vásárló között. Csak a számlálót nézi, és a dollárjelek lebegnek a szeme előtt. Hogy milyen kárt tesz ezzel, ezen nem gondolkodik. (Bocsánat az elkalandozásért, de soraim írása közben én is elgondolkodtam ezen a szomorú valóságon.)

Visszatérve a megbeszélésre. A cég kérése felém az lenne, hogy a termékeiket teszteljem és elfogultság, részrehajlás nélkül mondjak véleményt róluk a saját, megszokott szavaimmal. Támogassam őket olyan írásokkal, amelyek valóban érdekesek, olvasmányosak és segít az emberekkel megszerettetni, megismertetni ezt a csodálatos hobbit. Így a blogomon az általános cikkeim mellett, Eheim termékekkel kapcsolatos írások is meg fognak jelenni, melyeket megpróbálok úgy bemutatni, ahogy én látom, tapasztalom, leírni a saját véleményemet róluk. Úgy gondolom, hogy az Eheim anyacége év tízedeken keresztül is rengeteget tett az akvaristák megelégedésérért és ez nem csak a megbízható technikáiknak köszönhető, ezt a vonalat szeretnénk mi is tovább vinni idehaza. A fő cél természetesen, hogy minél több haltartóból akvarista legyen, és az, amit csinálnak, az valódi tudáson alapuljon.

A blogom jobb oldali hasábján elhelyeztem egy „Eheim infopont” gombot, mely egy egyenes átlinkelés az Eheim hivatalom magyarországi oldalára. Itt lehet azokkal a pluszokkal találkozni, amiről ez a post valójában szól. Bárkinek, bármilyen kérdése lenne a termékekkel kapcsolatban, akár többet szeretne megtudni bizonyos típusokról, alkatrész utánpótlás, beszerzés ügyében, szerviz, milyen szűrőt válasszon az akváriumhoz, stb., itt gyors választ kaphat. Ezen a fórumon számos érdekes cikket is lehet olvasni napjaink akvarisztikai világából, ha valaki nem annyira a technikai vívmányokra lenne épp kíváncsi. De tervbe van véve rengeteg fejlesztés, ami számotokra is érdekes lehet a jövőben. Látogasd meg a pontot és kövesd a napi fejleményeket.



6 megjegyzés:

Zsotyi írta...

Wow,gratula Levi!Örülök a bátor kezdeményezésednek,remélem sok hasznos,pártatlan teszt cikk születik majd ennek nyomán.Nekem ezek a gyakorlati tapasztalatok a leghasznosabbak.
Ja, és boldog szülinapot!

Levinen írta...

Köszi Zsotyi! Számomra a hitelesség volt mindig is a legfontosabb. Szerencsére a "szponzornak" is ez a legfontosabb, nem is szeretne engem befolyásolni. Ő is kíváncsi, hogy valójában mit is árul.
Köszönöm szépen a köszöntést!!

stevo írta...

Gratulálok! ;) Utólag is Boldog Születésnapot, felfoghatod, akár szülinapi ajándéknak.

Levinen írta...

Köszi Stevo a gartut is és a köszöntést is! :)

inadsz írta...

Gratula Levi, de ezt már megtettem ;)
Kíváncsian várjuk majd a cikkeket ;)

Levinen írta...

Köszi Dani! Már vannak tesztek folyamatban, így cikkek is lesznek hamarosan.