2010. április 23., péntek

Nano akvakertészet Levinen módra 3.

2

Az Élővilág

Eltelt 2-3 hét az indítás óta. A technika teszi a dolgát, a víz kristály tiszta, a növényekről leváló oxigén buborékok táncolnak a fényben, a szűrőházban kialakult baktérium telepek már megfelelő méretűek az ammónia lebontásához (normális esetben). Ekkorra már a növények is ledobták régi lombjukat és az új, üde hajtásokat hozzák. Kezd kialakulni az a kép, amit korábban elterveztünk, megálmodtunk. Ránézek az akváriumra és valami hiányzik. Hiányzik valami pezsgés, az élet látványosabb jelenléte. Igen, eljött a várva várt pillanat, jöhetnek a halak, garnélák, csigák, szóval a fauna színes képviselői.

Az akváriumoknak természetesen a legjellemzőbb lakói a halak. Ők azok, akik a legjobban ki tudják tölteni a képet, akik a legnagyobb életet csempészik be kicsiny üvegkalitkánkba. Az előző részben hangsúlyoztam, hogy a berendezésnél (dekor elemek, növények, stb.) nagyon fontos, hogy betartsuk az arányosság szabályát. Nos, ez az élőlények kiválasztásánál is elsődleges szempont és nem csupán az optikai hatás miatt kell erre figyelni. Azon túl, hogy egy gyönyörű összképre törekszünk, a lakók egészségére, hangulatára is nagy hangsúlyt kell fordítanunk. Nekik is meg kell adni mindent, amire csak szűkségük lehet az egészséges élethez, esetlegesen a szaporodáshoz. Meg kell teremteni számukra a megfelelő életteret (úszóteret). Általánosságban, főleg a halak esetében, 1 liter vízre kell számolni 1 cm halat (én bruttó 25 literben tartok 10 db 2-2.5cm-es halat). De nagyon fontos, hogy a hal kifejlett és nem a pillanatnyi méretével kell számolni. Fontos szempont lehet még, hogy az adott hal „magányos farkas” típus-e, vagy kizárólag rajban érzi jól magát. Egyébként az apróbb termetű halakra jellemző, hogy megfelelő biztonságérzetüket csak is csapatban kapják meg, így ebből jól következik, hogy nem szerencsés nagyon a fajokat keverni, inkább válasszunk ki egyet és abból több egyedet tartsunk együtt (6+).

Szerencsére a kisméretű (nano) halakból itthon is egyre nagyobb a választék. Bár a legtöbb kereskedés ennek fogalmát sem ismeri, de legalább van olyan bolt, ahol szinte mindig kapunk ilyen kis szépségeket.

Érdekes dolog ez is: Az ember nézelődik egy akvarisztikai szaküzletben és valahogy simán átsiklik a szeme az apróbb termetű halakon, holott a haltartók legnagyobb részének még 50 literes akváriuma sincs. Az, hogy egy hal kicsi, vagy nagy az relatív. Ezek az apróbb méretek kisebb akváriumnál egyáltalán nem tűnnek olyan elenyészőnek, ismételve önmagunkat, inkább arányosnak. Egy nagy akvárium, amit messzebbről nézünk, nyílván megköveteli a nagyobb halakat, de egy nanot például maximum 1-2 méterről elemezgetünk. „Nincs nagy képernyő, kisképernyő, az a kérdés, milyen távolságban ülünk.” Egy kis gondolatbéli kalandozgatás után, térjünk vissza a jelenbe. :o)

Szeretnék néhány fajt említeni, melyek nagyon hálásak tudnak lenni a nanoban, megfelelő tartás mellett.

Amanda javított

Hyphessobrycon amandae

Elsőnek szeretném megemlíteni az Amanda lazacot (Hyphessobrycon amandae). Ha jól érzi magát, nagyon szép narancssárga színben tündöklik, így kifejezetten impozáns a zöld környezetben. Talán ami egy kicsit negatív tapasztalat, hogy elég félősek még csapatban is. Ez annak tudható be, hogy Dél-Amerikából származnak, ahol un. „fekete” vízben élnek, melyben a félhomály igen csak javítja a biztonságérzetüket. A nagy megvilágítást eléggé kerülik, így a növények árnyékában töltik az idejük nagy részét. Az Amanda lazacokról többet itt:  fishSmCLR_animado 

Razbora maculatus

Rasbora maculatus

A kis akváriumok egyik legnépszerűbb halacskája a Törpe razbóra. Ezeknek is több alfaja létezik. Én pillanatnyilag a Rasbora maculatat tartom, és nagyon szeretem őket. Egy igazán hálás kis nép. Szinte mindig egyből ott vannak az üvegnél, ahogy megjelenek. Minden eleséget elfogadnak, ami befér a szájukon. Én főleg száraz ivadékhal táppal etetem őket, de időnként fagyasztott cyclopsot is adok nekik. Ha jó érzik magukat, akkor a szép narancssárga színű testükön a fekete pontok igen határozottá válnak.

A maculatusról többet itt:  rain[186]

Rasbora brigittae

 Rasbora brigittae

A másik legismertebb nano razbóra a Boraras brigittae. Hozzá még nem volt szerencsém, de tény, hogy ő is egy gyönyörű teremtmény. Viselkedésben megegyezik a maculatval, de színezetben, méretben eltér. Ideális körülmények között szinte élénk narancssárga, már-már pirosba fordul át a színe, melyben egy a farka vége felé keskenyedő zöldes fekete sáv látható.

Erről a kis szépségről többet itt:  fishSmCLR_animado

További népszerű nano-halak:

Danio margaritatus

 Danio margaritatus

Nannostomus marginatus

 Nannostomus marginatus

3

Otocinclus affinis

Puntius gelius

Puntius gelius

 További nanohal különlegességek itt: angelSmCLR_animado

 A növényes akvarisztikában, kifejezetten az utóbbi időben, nagy népszerűségnek örvend a garnélatartás. Remekül kiegészítik az élővilágot a halak mellett, különleges színezeteikkel megfelelő egyensúlyt csempésznek a zöld világba. Szépségük, és különleges életvitelük mellett a hasznosságukról se szabad megfeledkezni. A legtöbb faj tevékenyen részt vesz az algák pusztításában, annak ellenére, hogy csodát nem várhatunk tőlük ezen a téren. Itt szögezem le, hogy az algásodást pusztán élőlényekkel nem lehet kordában tartani. A kiváltó okot, okokat kell megszüntetni és ezek után a tüneti kezelésben adnak segítséget. Nagyon fontos még, hogy csapatokban nagy hatékonysággal tartják tisztán az akvárium aljzatát és a dús növényzetet. A moháknál kifejezetten előnyös, ha van egy tevékeny garnéla csapatunk, mely a „portörlést” kiválóan elvégzi.

Az elmúlt időszakban, hála akár a hazánkban is kialakult garnéla fanatizmusnak, rendkívül sokféle fajból válogathatunk. Ez a nagy választék lehetőséget biztosít, hogy más-más szempontok alapján dönthessünk a kiválasztásuknál. Lehet a színre, méretre, vagy akár az adott faj igényére hagyatkozni. Míg a halaknál oda kell figyelni a mennyiségre, ez a szempont szerencsére itt nem annyira szigorú. Szinte a legtöbb faj igen apró méretű, így a mennyiség kiválasztásánál inkább csak a pénztárcánk szab határt. :o)

Fissidens Amano

Caridina multidentata alias Amano garnéla

Talán a legnagyobb és egyben a legrégebbi favorit a jól ismert Caridina multidentata, hétköznapi nyelven Amano garnéla. Bár színezetében messze alul múlja más caridina vagy a neocaridina fajokat, de talán ők veszik ki a szerepet a legjobban az alga elleni harcban. Én elég régóta tartom őket és nagyon pozitívak a tapasztalataim velük.

Ismert az a közhiedelem, persze valós alapokra támasztva, hogy az amano egy igazi szökevény típus. Sokan ezt a kis akvárium méretnek tulajdonítják, de tapasztalataim szerint ez a rossz közérzetüket kiváltó okoknak köszönhető. Ha valami nincs rendbe a vízzel, vagy egyéb stressz éri őket folyamatosan, akkor menekülnek. Szerencsére nálam ez soha nem fordult elő, még a 25 literes nano akváriumomnál se, így értelemszerűen nem a tank méretével hozom összefüggésbe ezt a jelenséget.

 

CRS inda

Crystal red (CRS)

A nagy kedvencek közé tartoznak a CRS-ek, azaz a Crystal redek. Sikerüket egyértelműen a színezetüknek köszönhetik. Egy mutatós csapat igazán nagyban hozzájárul egy szépen megkomponált akvárium összképéhez. Bár tartási nehézsége a születési körülményeiktől függ, de nagyvonalakba elmondható, azért oda kell rájuk figyelni. Ha igazán kedvezni szeretnénk számukra és tényleg a maximális szépségüket szeretnénk elérni, akkor lágy vízben tartjuk őket. Ha ügyesek vagyunk, értelem szerűen nem adagoljuk túl a co2-t, nem tápozunk túl, a hőmérséklet se ingadozik, minden földi jóval ellátjuk őket, még szaporulatunk is lehet. A születésnél nem sok nagyobb öröm létezik az akvarisztikában. :o)

CBS

Crystal black (CBS)

 A garnélákról bővebben itt: shrimpnbg

Csúnyán kifejezve, talán harmadlagos életformának nevezhetjük a vízi csigákat. Körülbelül másfél éve, talán az Exotika nyújtotta nagy választéknak köszönhetően, a csigák egy kicsit nagyobb figyelmet kaptak, mint azelőtt. Elképesztő választékban kaphatók már a piacon, szinte minden igényt kielégítően. Gyönyörű színezetük, formaviláguk, adott esetben hasznosságuknak is köszönhetik megnövekedett népszerűségüket. Nagy szerepet játszanak, a garnélákhoz hasonlóan, a bomlásnak induló maradékok, növényi származékok eltávolításában, rendben tartják az aljzatot, adott esetben az algák eltüntetésében is tevékenyek.

Most jut eszembe egy újabb tévhit, amivel nap, mint nap találkozik az ember. Nagyon sokan, főleg átlagos akvaristák, csigáknak tulajdonítják a növények elfogyását, kilukadását, elpusztulását. Itt jön képbe a jól ismert mondás, „Mi volt előbb, a tyúk, vagy a tojás?” A növény elfáradó levelén a csiga egy okozó, vagy egy okozat? Nos, elmondhatom, hogy a csigáknak, persze az általunk ismert fajainak, nem tartozik az élő növény az étrendjéhez. Csak is a már tönkrement növények leveleit kezdik fogyasztani, eltakarítani.

Kiválasztásuknál szintén nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a mennyiségre, a méretekre, tanulmányozni kell a fellelhető tanulmányokból szaporodó képességüket, igényeiket, szükségleteiket. Bár ránézésre nem is hinné az ember, de bizonyos fajoknál legalább annyira fontos a társas lét, mint akár a halaknál. Egy rossz választás könnyen felbillentheti az egyensúlyt és végzetes kimenetele lehet.

Nálam is megfordult egy-két faj, de be kell vallanom, hogy rám túl nagy hatást nem gyakoroltak. Lehet a rossz választás miatt, vagy a kicsit unalmas létformájuknak köszönhetően, de továbbiakban nem tervezem tartásukat. Itt azért kiemelném, hogy ez csak is az én, szubjektív véleményem és senkit nem szeretnék ezzel lebeszélni. Valahogy nem vagyok az a született CsigaFun. :o)

Sulla Sulawesi snail

Moss Spot 2010.04.22. Moss Spot 2010.04.22.

Bár eredetileg 3 részesre terveztem ezt a témakört, de a betűk, szavak megeredésének köszönhetően, egy 4. részben zárom mondanivalóm hátralékát. Hamarosan ez is következik! :o)

4 megjegyzés:

Patzu írta...

Szia Levinen,
köszi a jó kis cikket!
A kis nano, pedig egyre csak szépül!
Patzu

Levinen írta...

Szia Patzu

Váljék egészségedre! :o) A nanonak hamarosan jön a nyírás és nekivág a nagyvilágnak. :o)

Névtelen írta...

Szia Levinen

Az első résznél már írtam feltettem pár kérdést, azóta beszereztem mindent és vééégre elindítottam a kis nanót:)és pont most láttam hogy megszületett a 3. rész!Nagyon hasznos volt ez az összefoglaló leírás és kíváncsian várom a befejezést:)Szeretném még kikérni a véleményed garnéla és hal ügyben.
20 literes az akim és egy kis csapat red cherryt fogok beköltöztetni és a kérdésem az lenne hogy elfogadják a garnik bármelyik nano hal társaságát?
Válaszod előre is köszönöm!

Viktor

Levinen írta...

Szia Viktor! Ennél nagyobb örömet nem is okozhat a blog írás, mint amikor valaki felhasználja az irományaimat a saját akváriuma elkészítéséhez. Ezt nevezném az alkotás sikerének. :o)
Nyugodtan tarthatsz a Red cherryk mellett szinte bármilyen nano halat, főleg melyekről említést is tettem a postban. Pont ez a szép, hogy ezen a területen a halakat nagyszerűen kiegészíti a kis szorgos csapat. Kíváncsi lennék majd az akváriumodra, ha már közzétehetőnek ítéled meg. .o)