2010. március 27., szombat

Heteropoda Sakura vagy Red Cherry?

 

sakura

Mikor átalakításra került a nano, élőlény tekintetében nem sok változás történt. Megmaradtak a Törperazbórák egy kicsit felegészítve, a néhány amano és a folyton szabadságáért harcoló Neritina csigu. Természetesen ez nem volt a végleges terv, de amit kitaláltam, ahhoz idő kellett. Halak szempontjából túl nagy változást nem eszközölhettem ekkora akváriumnál, de garnéla fronton voltak még lehetőségek. A régi installációmban a még most is nagy kedvenceimet tartottam a CRS-ket. Csak is az ő kedvükért lágyítottam a vizet, így bár a garnélák látványa fantasztikus volt, de elég sokat kellett vacakolnom, pancsolnom.

Ezúttal olyan csapatra volt szükségem, mely látványa nem sokban múlja alul a Crystal Redeket, de sima csapvízben is jól tarthatók. Pistivel összedugtuk a fejünket, hogy mi is lehetne a legjobb választás? Mindenképpen ahhoz ragaszkodtam, hogy továbbra is élénk színeket szeretnék látni a mohacsomók között és lehetőség szerint pirosat. Értelem szerűen a Red Cherry egyből felmerült, de azért az is bennem volt, hogy CRS tartás után nem szeretném ennyire „alább adni”. Tehát mi a megoldás? Hát persze, a gyönyörű piros színben tündöklő Heteropoda Sakura. Pár sorral korában írtam, hogy ehhez az igényemhez időre volt szükségem, illetve főleg Pistinek volt szüksége, hogy felneveljen a nanom számára egy különítményt. Ez a várakozás nem tartott kevesebb ideig, mint két hónap. Két hónapon keresztül kérdezgettem, hogy „mi a helyzet a jövevényekkel?”, vagy „nőnek már a kicsik?”, vagy „hogy vagy Pisti és a garnélák?”, szóval fárasztó lehettem, de eljött a pillanat. :o)

CR Sakura2

Sokat nem szeretnék írni erről a fajról, mert ugye a garnéla infón ez a lehetőségekhez képest eléggé ki van fejtve, na meg a tartási körülmények is szinte teljesen megegyeznek a RC-kel. Csak pár jellegzetességet írnék le, hogy valami gyors képet egyből kapjon az olvasóm.A Sakura garnéla a Red Cherryvel ellentétben, szinte teljesen egybefüggő, élénkpiros színnel rendelkezik. Bár árnyalati különbségek itt is vannak, de jellemzően ez a piros, nem az a piros. Jellegzetesség még az is, hogy Sakuráék piros „zoknit” hordanak, azaz a RC-vel szemben piros színezetűek a lábaik. Szerintem ez a momentum a legszembetűnőbb különbség, mely nagy segítséget jelenthet a megkülönböztetésükben. Le a hamisítókkal! :o)

CR Sakura

Most a 10 kicsi „indián” szorgosan tisztogat, takarítgat, és valóban hozzájárulnak a kis akváriumom természetes, harmonikus látványbéli egyensúlyhoz. Ha minden igaz még utódok is lesznek, lévén, hogy szaporodásukhoz se kell egész nap furulyázni és az ősi szellemeknek kántálni, mint akár a CRS-nél. :o)

A Sakura garnélákról bővebben itt:  shrimpnbg


4 megjegyzés:

szentgyo írta...

Hello Levi!

Már hiányozni fognak az esténként feltett (akár naponta többször is) "Garnélák?" kérdéseid :)

Aztán ügyesen velük, bár megsúgom hogy ha japán (inkább taiwani) népdalokat dúdolsz nekik, akkor jobban alszanak ;)

Levinen írta...

Szia Pisti,

Taiwani, japán népdalok? Hmm.......ok, azokban úgy is jó vagyok! :o))
Egyébként továbbra is kérdezgethetek, csak egy szavadba kerül! :o)

Patzu írta...

Sok szerencsét az új jövevényekhez!
Patzu

Levinen írta...

Köszi Patzu!

Meglátjuk, mit hoz a jövő! :o)