2010. március 12., péntek

Nano akvakertészet Levinen módra 2.

Magic stage

A hardscape kialakítása, felhasznált anyagok

Kezdjük tehát az akvárium berendezését. Normális esetben, mikor végre az ember nekilát egy új akvárium összerakásának, már egy halom elképzelésen túl van gondolatban. Ilyen legyen, olyan legyen, milyen stílus is teszik épp, milyen anyagok állnak a rendelkezésre, stb.? Nálam is így működik a dolog, de én a legnagyobb hangsúlyt arra fordítom, hogy miként tudnám az eredményt egyedivé tenni, miként legyen több a mű, mint egy szép, de átlagos akvárium. A mai világban messze nem elég a megfelelő technikai háttér, a gyönyörűre nevelt növényzet. Ma már egy szép akváriumnak jóval többet kell adnia, főleg ha egy versenyen is szeretnénk megmérettetni. Az akváriumon a szem ne fusson csak úgy keresztül, a részleteknek meg kell ragadnia a figyelmet, esetleg elgondolkodtatásra kell bírnia a szemlélőt. Magyarországon is egyre többen vannak azok, akik belefognak ebbe a szép hobbiba, de alkotásaikkal nem tudnak maradandót alkotni. Ha az ember nem rendelkezik a természetes jó ízléssel, akkor inspirációra van szüksége. Figyelni kell a számára tetszetős akváriumokat, meg kell találni benne azokat a részleteket, melyek a szépségét, különlegességét adják. Nyitott szemmel kell járni a természetben, hasonlóságokat keresve a víz alatti, illetve feletti világ között, és még sorolhatnám. Azonosulni kell a természettel, talán így tudnám pár szóban összefoglalni.

100_1064

Inspiráció Ausztráliából (Three sisters)

CARD-01 079

Szintén egy megindító kép Sydneyből (Kangaroo creek)

Szeretném még itt az elején megemlíteni talán az egyik legfontosabb szabályt, az arányosság szabályát. Azt vallom, ha a hardscape alkotó elemeinek mérete arányosak a rendelkezésre álló hely méretével, az már fél siker. Értelem szerűen egy kisebb akváriumnál, kisebb dekorációs anyagokat, kisebb, alacsonyabb növésű növényeket kell választani. Nagyon sokszor lehet látni, még a szakmában „elismert” kertészeknél is, hogy nem érzik az arányt. Képesek egy túlméretezett kővel, vagy fával már az elején hazavágni az összképet. Jól ismerjük azt az érzést, mikor az akvárium méretét jóval nagyobbnak becsüljük, mint az valójában. Az ember agya úgy van beállítva, hogy az arányosságot keresi mindenben, vagyis a szépséget. Ha sikerül beállítanunk ezt a hatást, akkor valamit már megtanultunk.

100_0084

Hinnéd, hogy a bal oldali szikla térd magas?

100 0871

Egy nagyon jó példa az arány profi használatára

Az első lépés a berendezésnél opcionálisan a táptalaj elhelyezése. Ennek szükségességéről sok vitát lehet olvasni, de meggyőződésem szerint a berendezés jellegétől, felhasznált növények típusától függetlenül, mindenképp szükség van rá. Eleve hozzájárul az víz hasznos tápanyagtartalmához, illetve sose tudhatjuk, hogy mikor kerül a tankba olyan növény, mely kifejezetten igényli a tápdús aljzatot.

Én a legutóbb nem használtam, de a növények fejlődésén ez látszódott is, így ezt a hiányosságot földbe dugható táp rudakkal korrigáltam. Szóval, legyen az akvárium alján 1-1,5 cm vastag táptalaj és így nem érhet minket meglepetés. Még érdemes arra figyelni, hogy a talajt csak olyan helyekre terítsük, ahova ténylegesen növények kerülnek. Dekorációs homokok alá nem ajánlott, illetve nem szabad használni.

Még nem tettem említést a táptalaj alá helyezhető instant baktérium kultúráról, mely papírforma szerint segít a talajnak „életre kelni”, de számomra nem látszik bizonyítottnak, hogy ez feltétlenül szükséges lenne. Ettől függetlenül én használtam, miért ne alapon, de szerintem e nélkül is minden rendben mehet.

A táptalajra kerül a „általános aljzat” néven közismert réteg. Erre a célra is nagyon sokféle anyag áll rendelkezésre, de talán a legmegfelelőbb a tápanyagokkal dúsított, égetett agyag granulátum. Bár ezek sokszor elég drágák, de ebben fejlődnek a növények a legjobban. Ha kisebb büdzséből dolgozunk, akár ki lehet váltani olcsóbb, sima 2-3 milliméter szemcseméretű sóderrel is, ami viszont kompromisszumot jelent a növények fejlődési ütemében. Az általános aljzatnak a legfontosabb tulajdonsága, hogy a víz és így a fontos nyomelemek szabadon tudjanak áramlani a rétegekben. Ha ez az áramlás biztosítva van, akkor nincs jelentősége, hogy a növény milyen távolságban van a táprétegtől, így minimum 3-4 cm vastagságtól kezdődhet az emelkedés. Ezt a réteget mindenképp lejtősre kell kialakítani, egyrészt ezzel is javítjuk a térhatást, másrészt a szennyeződés se tud különböző pontokon megállni, maximum a lejtő aljában, amit könnyen el tudunk távolítani. A legjobb, ha a hátlaptól a frontüveg felé lejt, de lejthet az egyik oldalsó üvegtől a szemközti felé is, hosszanti irányba. A lejtést viszonylag meredekre lehet hagyni, mert idővel valamelyest amúgy is csökken ez a szög.

A következő alapanyag lehet, a különböző árnyalatokban kapható dekorációs homok. Ennek használata, helyes használata még jobban hozzájárulhat a természetes hatás eléréséhez. Ezeket olyan helyre terítjük, ahova a későbbiekben se tervezünk növényeket. Ez a rész jellemzően a front üveggel párhuzamos sáv szokott lenni, vagy különböző tereptárgyak árnyéka. Ez a réteg semmiképp se legyen 2cm-nél vastagabb, mert halmazállapotából kifolyólag lefojtó, szigetelő hatással rendelkezik (áramlásmentes), mely magasabbra építve berothadást, algásodást, mérgező gázok megjelenését eredményezheti.

Én installáláskor a dekorhomokot kisebb kövekkel választottam el az általános aljzattól, a keveredés elkerülése végett, de sokan választó lapokat használnak erre a célra, melyet a behelyezések után kihúznak. Egyébként ez is azon lépések közé tartozik, amit már érdemes jó előre megtervezni, mert ez is igen csak befolyásolja a képet.

A következő lépések nagyban határozzák meg a végleges eredményt. A kövek és a fák megfelelő elhelyezése igényli a legnagyobb odafigyelést, ennél a résznél nagyon megfontoltnak kell lennünk. Az ízlésnek, szabályoknak is megfelelő elrendezés mellett azért van pár dolog, amire érdemes figyelmet szentelni. Dekorációs elemek ne kerüljenek közvetlenül üveg mellé, ez főleg igaz a front üvegre, mert az algatakarítást, igen csak megnehezíti, vagy akár lehetetlenné teszi. Ne építkezzünk túl magasra, egyrészt az arány szabály is megdőlhet, illetve megnőhet az árnyékba eső felületek nagysága, ami a növények fejlődésénél okozhat problémát.

A kövek berakásával kezdjük, mert általában ezek képezik az alapot, a fákat adott esetben ezekre helyezzük el. Ha a fa dekorokra terveztünk növényeket, akkor a kötözéseket még az akváriumba behelyezés előtt kell megtenni. Apropó kötözés! Erre a célra, persze a növények jellegétől függően, különböző anyagokat használhatunk. Felületet takaró apró leveles növényeket hajhálóval, páfrányféléket, Microsoriumokat, stb., egy megfelelő színben kiválasztott (én zöldet használok) pamut cérnával lehet megfelelően rögzíteni. (Jó tanács: A gombolyagot használatkor érdemes egy kis pohárba helyezni, hogy a cérna letekerésénél, kötözésénél ne guruljon el, és az ilyenkor az amúgy is sokszor idegeskedéssel járó folyamat, ne legyen még terhelőbb. :o)

Egy igényes installáció a Creative Aquascape Union műhelyéből. (Bár a példa akvárium nem nano méretű, de a lényeget jól szemlélteti) :

03

A kiszemelt áldozat

06

A behelyezett térelválasztó lap

10

A háttérben a általános aljzat, az előtérben a dekor homok

12

Az elválasztott aljzatok

14 Az aljzat lejtős kialakítása

16

A hardscape késszen áll

21

Az eredmény

Ha minden építő elem benne van az akváriumban, jöhet a már kellemes időtöltésnek mondható növényültetés. Tapasztalatom alapján nagyon fontosnak tartom, hogy kisebb akváriumoknál kifejezetten lassan növő növényeket használjunk. Ez azért nagyon fontos, hogy minél tovább meg tudjuk őrizni azt a képet, amit elképzeltünk, létrehoztunk. Én a nano akváriumoknál a legjobb választásnak a mohaféléket tartom. A mohák családja igen széles választékot biztosít, melyekkel csodálatos képet lehet kialakítani. Ezeknél a növényeknél érdemes megfigyelni, hogy milyen módon és mértékben fejlődnek. Az elhelyezésük elsősorban ezen feltételek alapján történik. Például a Jávai moha nagyon szépen, laposan terjedve növekszik, míg pl. a Spiky moha meg inkább bokrot képez. A növények elhelyezésének alapszabálya, hogy a legalacsonyabbak kerüljenek az előtérbe, a magasabbak a hátrébb. De természetesen ebbe a fantázia néha beleszól.

A növények jelentős részét ültetés előtt vissza kell vágni. Van, amelyiknek csak a gyökerét, de van, amelyiknek a levélzetét is. Például a stemeknek a viszonylag nagyra fejlődő gyökerét ajánlott 2-3 cm-re visszavágni, hogy a friss ültetés után viszonylag hamar fejlődésnek induljon. A páfrányféléknek kötözés előtt a gyökerét visszavágjuk, de ugyanakkor a viszonylag erőteljes főgyökérről a régi leveles szárakat is le kell választani. A fűféléknél a hosszúkás leveleket kell szinte tőből levágni, mert az új helyükön újakat növesztenek, a régieket egytől-egyig eldobják, mely a víz negatív hatású terhelését segítik elő. Szinte minden növényre igaz, hogy az elsárgult, sérült leveleket el kell távolítani a tőről ültetés előtt. Egy jó tanács! Az ültetés folyamata eléggé el is nyúlhat, ilyenkor érdemes a növényeket vízporlasztóval nedvesen tartani.

Már régóta el szerettem volna helyezni az oldalamon a Tropica növényes videóit, hát most eljött a pillanat! Ezekben a felvételekben nagy segítséget kaphatunk a növények helyes kezeléséről, alkalmazásáról:

Miután a hardscape már megfelelő képet ad, minden növény a helyén van, nincs más hátra, jöhet a víz. Ilyenkor nagyon kell vigyázni, hogy a feltöltéssel ne zúzzuk szét az eddigi munkánkat. Erre is sok megoldás létezik, de lévén, hogy viszonylag kis térfogatról beszélünk, egy vékonyabb cső, a lassúbb vízhozamával, tökéletesen megfelel. Ennek a sugara nem tud nagy kárt tenni a berendezésben, főleg ha sziklára, fára van irányítva. Ha benne van a víz, indulhatnak a technikák, mehet a tápozás, kezdődhet a bejáratás időszaka. Én úgy gondolom, hogy a hasznos baktériumtelepek kialakulásához legalább 2 hétre van szükség, de egy hónap után mondhatjuk, hogy rendben van.

Két hét, egy hónap elteltével érkezhetnek a lakók. Ekkora már kialakult a mikro egyensúly, a növények szépen pöfögnek, elhárítottuk a korábban esetlegesen fellépő problémákat. De hogy milyen élőlények is kerülhetnek ekkora akváriumba és milyen hasznos eszközök kellenek a fenntartáshoz, azt a következő részben fogom leírni.

2010.02.28. PhotoshopMoss Spot 2010.02.28.

11 megjegyzés:

Peti44 írta...

Ismét egy szuper cikk! Gratula!

Névtelen írta...

Köszi Levi. Ismét egy nagyon jó kis post. Grat. Várjuk a következőt.
A nagy aki csak a költözés után lesz beüzemelve, azt mondtad, nem?
Dani

Levinen írta...

Köszi ismét! A nagy aki csak a költözés után lesz beüzemelve, leghamarabb ősszel.

Scooby írta...

Hali !

Ez is nagyon tetszik gratulálok örülök, hogy jó tippet adtam :) Esetleg van még linked/videód hardscape planning and building for dummies témakörben vagy netán rejtegetsz aranymetszést látó csoda eszközt ?

Köszi !
Scooby

Levinen írta...

Köszi Scooby!

Igazából nekem sincsenek ilyen gyűjteményeim, keresgélni kell. De azért Oliver Knott oldalát megnézheted, tanulságos. http://www.pbase.com/plantella

üdv

Rain írta...

Igazán remek lett ez az epizód is!
Gratulálok!

Levinen írta...

Hát Rain, megint csak köszi! Mit is mondhatnék? Talán azt, hogy még nincs vége? :o)

borsa írta...

sziasztok
nekem a videók vmiért nem indulnak el, és már más oldalakon is láttam ezeket a vidiket, ott se indultak el, és még a youtube-on közvetlenül se :(((
miért lehet??

Névtelen írta...

Gratula.
A cikkeid alapján kezdem megszeretni a növényes garnélás akváriumokat. és már el is kezdtem gondolkodni egy 25-30 literesen.
Pedig sosem szerettem a kis akváriumokat, az új 650es sügeres is most lett készen. :)

A lényeg, hogy folytasd a sorozatot, várom a 3. részt!

Levinen írta...

Szia Névtelen vándor :o)

Köszönöm szépen a dicsérő szavakat és hát valahol a "sport" népszerűsítés is a célom. Örülök, hogy teszik, remélem a folytatás is fog. De nagyon úgy fest, hogy a 3 rész egy negyedikkel fog bővülni. ;)

Névtelen írta...

Ennek örülök.
És lelkes követője lettem a blogodnak és más hasonló, növényekkel és nano akváriumokkal foglalkozó oldalaknak. :)
Pedig a mbunáim csak csemegét látnak a sok zöldségben. :)