2009. augusztus 23., vasárnap

Az akvárium plüss kárpitja



Ha azt állítom, hogy az akváriumi növények közül a legszebbek és a legkedveltebbek a mohafélék, szerintem nem állók messze a valóságtól. Elképesztő lehetőségeket rejtenek, akár az akvakertészek számára, az akvárium természetes dekorálásához, illetve nélkülözhetetlen életteret biztosítanak különböző vízi élőlényeknek. A mohák felhasználásának lehetőségei szinte megszámlálhatatlanok. Lehet különböző ürese terek kitöltésére használni, vagy egy csodálatos zöld hátfalat varázsolni belőlük, de a fára vagy sziklákra kötözve is leírhatatlan szépségű kompozíciók hozhatók létre velük.
Bár Magyarországon a nagyközönség szinte csak pár fajt ismer, ezek között is leginkább a Jávai mohát, azért tudnunk kell, hogy a moháknak jóval több képviselője létezik. Ha ezekre a növényekre hirtelen rápillantunk, olyanok mintha csak valamilyen természetben fejlődő vattacsomagok, kis párnák lennének. Ha viszont mikroszkóp alá tesszük őket, a látvány teljes hasonlóságot mutat bizonyos nagyobb méretű, száras, gyökeres más vízinövényekkel. Kis apró szálakon kis apró levelek. Ezeknek a szálaknak és leveleknek a strukturális elhelyezkedése, méreteik aránya alapján különböztetik meg, illetve nevezték, nevezik el őket. Ezen információk alapján elmondhatjuk, hogy nagyon sokféle létezik és így a használhatóságuk valóban határtalan.
Mikor még nem rendelkeztem azzal a tapasztalattal, amivel ma, mindig olyan növényeket választottam az akváriumomba, melyek gyorsan fejlődnek, hamar hozzák a látványt. Ez egy bizonyos türelmetlenséget is jelenttet, ami már szerencsére a múlté. - Az akvarisztikába nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a türelem játéka is egyben -. Ma, ha mondhatom így, számomra a „best növények” azok, melyek nem fejlődnek gyorsan és az akvárium képét is jó sokáig képesek megőrizni. Nos, a mohafélék is ide tartoznak, így a segítségükkel kialakított képben hosszú ideig gyönyörködhetünk.
Ebben a postban az akváriumokban használatos mohaféléket szeretném bemutatni, ami a jelen korban elengedhetetlen egy szép, növényes akváriumnál.

Jávai moha - Taxiphillum barbieri ex. Vesicularia dubiana




A Jávai moha mikrószkópikus képe

Az akváriumi mohák használatának megjelenése mindenképp a legismertebb „alapfajhoz” kapcsolódik, a Jávai mohához. A Jávait nem nagyon kell bemutatni senkinek, mert szinte minden akvarista átesett már rajta. A növényszálak növekedésének struktúrája miatt, szinte minden ismert módon lehet használni, de ezek közül is a legelterjedtebb módszer a fára kötözés, amin szép, egyenletes, üdezöld növénytakarót képez.
A jávai moha legelső és legelterjedtebb tudományos neve Vesicularia dubyana, így is szerepelt hosszú ideig az akvarisztikai irodalakban, azonban ez a moha valójában, a Taxiphyllum nemzetséghez tartozik - persze ezen a változáson cseppet se kell csodálkozni, mert napi szinten keresztelnek át újabb és újabb élőlényeket -. Így a jelenlegi szemléletben a Jávai mohának a hivatalos neve ténylegesen, a Taxiphillum barbieri.
(A Vesicularia dubyana jelenleg az ún. Singapore mohának a tudományos elnevezése.)

Hőmérséklet: 15-28C
Ph: 5,5-9
Fényigény: alacsony-magas
Növekedési ütem: lassú
Tarthatóság: könnyű


Phoenix moha - Fissidens fontanus


A fissidens gyönyörű formája


A levelei érdekes elrendeződése


A fissidens ötletes elhelyezése

A mohák közül az egyik legnagyobb sláger, a nem rég „felfedezett” Phoenix moss vagy más néven, Fissidens fontanus
Elég jellegzetesnek mondható az apró leveleinek a formája, mérete miatt, ezért más mohákkal nehezen összetéveszthető - engem kis százlábúakra emlékeztet a kis szálakon lehelyezkedő hosszúkás levélkék -. Közkedveltsége a szépsége mellett még annak is köszönhető, hogy a nagyon lassú növekedésével hosszú távon számolni lehet. Egy idő után nagyon jól megtapad a felületen a hosszabb gyökérszálaival, így nem is kell nagyon átkötözni és szinte nem igényel karbantartást. Lehet vele az aljzatot takarni rácsokra (műanyag) ültetve, vagy a jól ismert lehetőség, a fakiszögelésekre való rákötözés. Minden esetbe a hatás leginkább kis párnácskákra emlékeztet, ami nagyon dekoratívvá teheti az összképet.

Hőmérséklet: 23-28C
Ph: 6-7.5
Fényigény: közepes
Növekedési ütem: nagyon lassú-lassú
Tarthatóság: könnyű


Flame moha - Taxiphyllum sp.


A jellegzetes lángnyelv szerű növekedés




"A lángoló faágak"

Különlegességét a növény kizárólagos felfele irányuló növekedése adja, melynek formavilága a lobogó lángnyelvekre emlékeztet, a nevét is innen kapta. Kifejezetten ágakra növesztve mutatja meg igazi szépségét, mely így akár egy mesebeli fának a különleges lombját is imitálhatja.

Hőmérséklet: 24-29C
Ph: 5,8-7,5
Fényigény: alacsony-magas
Növekedési ütem: lassú
Tarthatóság: könnyű

Peacock moha - Taxiphyllum sp. „Peacock”
 
Szép formavilág

Egy darab legyező

Mikrószkópikus kép


Egy elég különleges moháról van szó. Textúrája kicsit hasonlít a karácsonyi moháéhoz, de jóval finomabb, dúsabb az apró levélzete. Érdekessége még abban is rejlik, hogy a megnyúlt, viszonylag hosszabb, egyenes szálakat hoz és két irányba, páfrányszerű mintázatban helyezkednek el a levelek. A szép élénkzöld növény egy jóval bársonyosabb hatást tud nyújtani, mint a többi mohaféle.

Hőmérséklet: 23-30C
Ph: 5-7,5
Fényigény: alacsonyt-magas
Növekedési ütem: lassú
Tarthatóság: könnyű

Spiky moha – Taxiphyllum sp.






 

Az egyik legnépszerűbb mohaféle. Szinte teljesen megegyezik a Peacock mohával, csak az a különbség, hogy a főszálak még jobban meg vannak nyúlva, így nagyobb legyező formákat hoznak létre. Függőleges ágakra kötözve különleges dekorációs elemeket lehet összehozni velük, a képen is jól látszik.

Hőmérséklet: 23-30C
Ph: 5-7,5
Fényigény: alacsonyt-magas
Növekedési ütem: lassú
Tarthatóság: könnyű

Taiwan moha – Taxiphyllum alternans



Mindenki nagy álma egyszer egy szép mohafal






Ezt a mohát is karácsonyihoz lehet hasonlítani, de jóval lágyabb texturával rendelkezik. Úgy néz ki, mintha apró kis háromszögekből állna, melyek vízszintesen állnak el a felülettől. Sokféle képp lehet alkalmazni, de igazi szépségét mohafalként használva mutatja meg.

Hőmérséklet: 20-30C
Ph: 5,5-8
Fényigény: alacsony-magas
Növekedési ütem: közepes
Tarthatóság: könnyű



Singapore moha – Vesicularia dubyana







A singapore mohából készült lomb



Dr. Benito Tan volt, azaz ember, aki valójában bebizonyította, hogy a Jávai moha nem a Vesiculária hanem a Taxiphyllum nemzetséghez tartozik. Ő volt, aki aprólékosan leírta a jellemzőket, melyekkel be tudta bizonyítani állítását. A valódi Vesicularia dubiana, vagyis a Singapore moss, egy hosszúkás, tompazöld kúszómoha féleség. A levelei kb. 1,3 mm-esek, kihegyesedő tojás formájúak. Sokan ezt a növényt is összetévesztik a karácsonyi mohával, de valamivel rövidebbek a szárak és nem annyira szabályos háromszögeket formál.
A szükséges körülményeket nem találtam meg, de szinte az összes mohaféléknél megegyezik.

Christmas moha – Vesicularia montagnei





A mohák közül talán ez a legnépszerűbb. A nevét az egyértelműen karácsonyfára emlékeztető levél elrendeződésének köszönheti. Nagyon szép, vízszintesen elfekvő formákat tud képezni, ha kőre, vagy fára növesztjük, de mohafalnak is tökéletes. Bár megemlékszik a kevesebb fénnyel is, de a nevét adó struktúráját csak erősebb megvilágítás mellett éri el. A maximális szépsége eléréséhez a co2 adagolás is jótékony hatással bír.

Hőmérséklet: 24-29C
Ph: 5,8-7,5
Fényigény: alacsony-magas
Növekedési ütem: lassú
Tarthatóság: könnyű


- A tanulmányozás alatt rájöttem, hogy bár a moháknak sok változata van, de ezek között a különbség sokszor elenyésző.
- Azzal a ténnyel is szembesültem, hogy az azonos mohák különböző körülmények között nevelve, különböző módon fejlődhetnek, így sokszor össze is lehet téveszteni egymással az alfajokat.
- Ezeknek a növényeknek ilyen szintű felhasználása, beazonosítása a napjainkra érte el ezt a szintet, hogy közlésre kerülhessenek, de az ide kapcsolódó ismereteink igen csak hiányosak, így türelmesen várjuk a további felfedezéseket.
- A mohák nagyon kényesek az elszennyeződésre, a mulm felhalmozódásra, így mindenképp ajánlom a nélkülözhetetlen takarító brigádot, a garnélákat (pl. amano).


A cikkem valódi lényege, hogy az olvasók megismerhessék az akváriumokban megtalálható legismertebb és legszebb mohákat, a kis leírások és képek pedig segítséget nyújtsanak az eligazodásban.


Forrásanyag: Aquamoss-
http://www.aquamoss.net/ , http://www.killies.com/Truthaboutmosses.htm , és még sokan mások. :o)

5 megjegyzés:

aquad írta...

Na, akkor még annyit árulj el légyszíves, hogy ezekbő Tenéked melyik van (a jávai kivételével) és melyikből tudzs a AME napokra hozni, szegény aquadnak egy keveset akvarisztikai felhasználásra, és növesztésre4 :-)
A kérdés komoly volt!

Levinen írta...

Szia Aquad

Mivel, hogy jelen pillanatban csak egy 25 literes nanom van, így túl sok mohám (sajnos) most nem is lehet.
Nem rég kaptam egy kis adag Spiky moss-t, ez csak most kezdett növögetni, de nagyon jól alakul. Szintén most kaptam egy kis Karácsonyi mohát is, ez se túl sok, de talán valamennyit tudok neked vinni a kiállításra. Na de majd ha beindul a nagy aki, akkor aztán lesz hadd el hadd. :o)

aquad írta...

Akkor nem is venném a szívemre, ha abból piciből hoznál. Megvárom türekemmel, amíg beindul a nagyaksiba a tömeges növekedés, és majd akkor adsz, ha leszen neked is bőven. Csak ne felejts el szólni nehogy elmardjon!
Köszi

Luna írta...

Szia Levi! Gratulálok a posthoz, igazán nagyon jó kis leírások.

L

Levinen írta...

Köszi Luna!

Én nem vagyok vele teljesen megelégedve, de talán elmegy. :o)
Nehéz téma.