2009. szeptember 11., péntek

Creativ Aquascape Union – Az aquascaping


Minden akvarista, aki rájön, hogy számára nem csak a halak jelentik a beteljesedést, és ennek eredményeképp belevág az aquascape-be, elkezd valamilyen irányzatot, tanítást követni. Ez egy egyéni ízlés kérdése is lehet, vagy épp az, amin először átesik, amit a legelőször a szájába nyomnak. Ezzel alapban nincs is gond, mert a valós érdeklődés, bizonyos tudás, a dolgok valamilyen szintű átlátása után formálódik csak ki, mikor a személyiség azonosul a cselekedettel, és ez a két dolog együtt megjelenik az alkotásban.
A világ nagyon sok részén foglalkoznak növényes akváriumokkal, csoportok jönnek létre az adott földrész ideológiáját követő hívekből, de ugyanakkor azt is elmondhatjuk, hogy ezek között elég nagy különbségek lehetnek felfogásban, szemléletben. Sok dolog eredményezheti az eltéréseket, de véleményem szerint a kultúrák mássága a fő ok. Nem szeretnék nagyon belemenni, hogy ezek a másságok miként váltakoznak földrészenként, inkább beszélnék a számomra leghitelesebb, legeredetibb, legtermészetesebb vonalról, a távol-keleti aquascaper világról, illetve az egyik kiemelkedő csoportjáról.
Régóta foglakozok az akvarisztikával és bő egy éve a növényes akváriumokkal. Bár ez a bő év nem mondható hosszú időnek, de arra biztos elég volt, hogy kiforrjanak a nézeteim. Napi szinte barangolok az Interneten, kutatom a tanulás anyagát, képeket, szép műveket elemzek. Sok-sok szép akváriummal lehet találkozni, de mikor valaki megkérdi, hogy mégis melyik teszik a legjobban, szinte mindig ugyanazok a remekművek ugranak be először. Ezek nem mások, mint a CAU csapat alkotásai.
Egyre többet beszélünk róluk a fórumon, a chaten, így a mai délutánt arra szántam, hogy a magam módján elemzés alá vegyem a CAU világát (
http://www.cau-aqua.net/ ).




Az oldal megnyitásakor Takashi Amano úr fényképe és a vele készített interjú fogadja a látogatót.
Az íntejút a Niigata újság készítette vele, hogy az embereknek egy átfogó képe legyen Amano életéről, céljairól, a természetvédelem iránti elkötelezettségéről. Akváriumaiban a természet kicsiny részleteinek gyönyörű megjelenítésével próbálja az emberekkel megismertetni a nézeteit, és ily módon próbálja kommunikálni a természet megőrzésének fontosságát. Egy igazán tanulságos írás, mindenkinek ajánlom. A fordítás itt található, köszönet Lunának!

A folytatásban természetesen az idei ADA verseny (The International Aquatic Plants Layout Contest 2009) legeredményesebb CAU versenyzőit köszönti az oldal. Az eredményekből is kitűnik, hogy ők valóban magas színvonalon képviselik a natúr akváriumok világát.
CAU küldetése:

Ennek a rendkívül kreatív csoportnak a célja, hogy megismertesse az emberekkel ezt a csodálatos világot, megmutassa, miként lehet az Anyatermészetet becsempészni a lakásunkban 4 üvegfal közé, hogy ezzel egy kellemes harmóniát, kiegyensúlyozottságot teremtsen. Segít az embereknek a kiszakadásában a szürke, nyüzsgő világból olyan aquscape tervezőkkel, akik tele vannak szenvedéllyel, akik fantáziájuk révén gyönyörű miniatürizált világot képesek létrehozni. A CAU ezeknek a törekvéseknek a fáradhatatlan hirdetője.

Az oldalon lehet olvasgatni különböző interjúkat a nagyoktól, a világban ezzel a témával foglakozó megjelenésekről, különböző publikációkról, ill. a CAU életéhez szorosan kapcsolódó témákról.
A jobb szélső menüben a Study room tartogatja számunkra az első fontos és értékes információkat. A képen három, un. planting plan-t, vagy hardscape-et láthatunk, amit egy egyszerű grafikai programmal oldhattak meg. Az egyszerűség tökéletessége. :o) Itt közlik a segítőkészebb tagok, a saját munkáikat, kivitelezéseik részleteit, a siker kulcsát.
Ha az elsőre kattintunk, számomra is meglepő, eddig nem látott praktikákat láthatunk az akvárium fotózásával kapcsolatosan. Yeah! Bár nem vagyok ezen művészet nagy tudója, de a jövőben nagy segítségeket nyújthatnak ezek az instrukciók, ha egy kicsit komolyabban fogom gondolni a fotózást.



A második egy mindenki számára nagyon tanulságos részt mutat be, a felhasznált technikákról, praktikus megoldásokról, jó tanácsok ismertetésével, akár DIY megoldással. Nagyon szimpatikus számomra, hogy annak ellenére, hogy feltételezésem szerint nem a pénz hiányának köszönhető, de ők maguk is készítenek kézzel különböző eszközöket. Az önmegvalósítás e módja, számomra tiszteletre méltó.



Eden 501-hez készített DIY felszíntisztító

A páfrányféleségek kötözésének tanácsai

A co2 kettéosztása


A harmadikban (hardscape), a közönség legnagyobb örömére az alkotók bemutatnak ez első lépésektől az utolsóig egy-egy akvárium elkészítését. Bár kár is leírnom, de ebben a részben is számos meglepő megoldást, fortélyt láthatunk. Korábban látott akváriumokban alkalmazott, számomra az x-aktákat jelentő trükkök, részleteiben is láthatók. (Persze néhány akváriumnál csak szöveg találhatók, de még így is marad bőséges képi anyag a szemezgetésre)

Szokatlan megoldás a fenyőfa használata

A hatás

Az talaj elválasztó háló nagyon népszerű a CAU-nál

Látványos fás hardscape

Az eredmény

A mindenkit megindíto vízesés látványa

A titkos trükk az akváriumi megejelenítéshez

Folyamatban

És hát a vízesés, azaz a homokesés



Egy etalon tereprendezés

És az etalon eredmény



Tovább menve az Aquascape photo gallery alatt találhatók a csapattagok fotói és az egyéni alkotásaik. Itt láthatjuk a gyönyörű munkákat, több fotóval, némelyiknél leírással. Összességében képet kapunk a Creativ Aquascape Union team által képviselt stílusról. Néhány kép a kedvenceimről.


A CAU Snappedia megnyitásával a szemünk elé tárulnak azoknak a halaknak és növényeknek a listája, melyeket ezekben a gyönyörű akváriumokban felhasználnak, tartanak. A szép fotók mellet, a tartási körülményeket is elolvashatjuk. Feltételezésem szerint, ha valahol hiteles információkat lehet találni ezekről az élőlényekről, akkor itt biztos.



A lényegi része nagyjából ennyi.

Összességében azt kell mondanom, hogy az oldalon való barangolás után, egy igazi lelkesedés, még erősebb vágy fogott el az ilyen jellegű akváriumokkal kapcsolatosan. Úgy gondolom, hogy számomra tényleg ők képviselik igazán az aquascaping-et és remélem, hogy sok tanulással sikerül a nyomdokaikba lépni. Mindenkinek csak javasolni tudom ezt az irányt, és nem győzöm hangsúlyozni, hogy rengeteg odafigyelést, tanulást, tiszta gondolkodás, és sok-sok türelmet igényel az a csodálatos világ.

Végül egy gyönyörű videó:

2 megjegyzés:

Luna írta...

Jó kis cikk. A Destiny című akvárium nálam is nagy kedvencnek számít. Nem is sejted, de adtál egy ötletet. Hogy mit azt majd csak később árulom el. :D

Levinen írta...

Köszi Luna! Na örülök, hogy megihlettelek, kíváncsi vagyok mi az ötlet!