2009. augusztus 4., kedd

Az akvárium igazi ékszerei

Diszkrét és elegáns

Egy növényes akvárium igazi szépségét értelemszerűen a szépen nevelt növények adják. A változatos színek és a formák harmóniája eredményezi a szép összképet. (Lehet, hogy már régen is a természetesség mellett a szépség fokozásának lehetősége indított el ezen a szép hobbin.)
A növényes vonalat az akvarisztika elitjének nevezem. Míg egy átlagos haltartó akváriumban pusztán a halak szépsége és egészsége számít a legfőként, addig a növényesben ezeken felül szinte minden momentum. És ez oly annyira igaz, hogy még az se mindegy, hogy a technika ami üzemelteti ezt az ökoszisztémát, hogy néz ki.
Ma talán a legdinamikusabban fejlődő aquascaping világában egyre elterjedtebbek az üvegből készült kiegészítő eszközök. Az üveg tartozékok az akvarisztikában nem újkeletűek, már évtizedekkel ezelőtt is használták őket. A mai fiatalok mit sem tudnak erről, pl. a 80-as években az akvarisztikai boltokban szinte csak üvegből készült belső szűrőket használták. Ez egy üvegharang szerű forma volt, mely az aljzatra volt fordítva, benne a felfele áramló levegőbuborékok keltette szívó erő szedte össze a vízben keringő, illetve az aljzatban összegyűlő szennyeződést (mulmot). Megemlíthetném a szintén üvegből készült, a lopótökre emlékeztető iszaplopót, ami az aljzat „porszívózására” szolgált. De a mai napig is az üvegből készült hőmérők a legnépszerűbbek.


Szűrő üvegharang a múltból


Ezek nagy része eltűnt a technikai fejlődés során, de a napjainkban újra élednek az akvakertészek világában. Takashi Amano, a világ leghíresebb japán akvakertészének a neve sokszor felmerül és ez nincs másképp itt az akvaüvegek megemlítésénél se. Neki köszönhetjük, hogy újra a figyelem központjába kerültek. Nem pusztán egy külsőségeken alapuló újítást vitt véghez, hanem a használhatóságot is a tökély szintjére emelte.
Talán a legismertebb terméke a külső szűrő csöveihez csatlakoztatható ki és beömlői. A Lily pipe diszkrét, elegáns megjelenése mellett, hidrodinamikai szempontokból is kiemelkedő. Biztosítja az megfelelő áramlást az akvárium minden részébe, mely a szűrés hatékonyságában, illetve a co2 egyenletes eloszlásában játszik nagy szerepet. Mivel ezek tényleg szép részei az akváriumnak és szinte minden látszik belőlük, már meg se akarom említeni, hogy ezekhez szép, átlátszó csövek dukálnak, de maradjunk az üvegnél egyenlőre.


Lily pipe munkában


A megfelelő flow és a co2 útja


Ha már megemlítettem a széndioxidot, mely nélkül alig ha léteznének gyönyörű növényes akváriumok, akkor beszéljünk az ezzel a területtel foglalkozó szépségekről.
A gáz vízbe juttatásához rengeteg lehetőség áll rendelkezésre, de erre a legszebb megoldás mi is lehetne más, ha nem az üveg+kerámia porlasztó. Sok változatát ismerjük. Kicsi, nagy, széles, hosszúkás, stb., de mind arra hivatott, hogy apró co2 bubikat juttasson a vízbe, melyek egy megfelelő flow hatására beoldódódnak.



Az üveg diffúzór apró buborékokat porlaszt


A cal aqua igazán impozáns külső diffúzorja

A beoldandó gáz mennyiségét valamivel mérni is kell. Ezen a területen a buborék száma a mértékegység. Buborék per másodperc, vagy perc, kinek mi tetszik. Ez a legtöbbször az akvárium külső oldalán helyezkedik el, de még itt is nagyon számít a megjelenés, mint akár a beömlők a szép csöveikkel.


Az akvárium külső oldalán elhelyezett buborék számláló


A víz co2 telítettségét egy újabb kis szépséggel tudjuk monitorozni, ez pedig az üveg dropchecker. Ez a benne lévő folyadék segítségével, lehet kék, sárga, zöld, de valamiért az akvakertészek ízlése ezen a területen szinte teljesen megegyező, így a legtetszetősebb, ha lime green, azaz a 6.8 körüli kh, megközelítőleg 30 ppm co2 szint. Micsoda ízlés! :o)


Egy dubble dropchecker


Még sorolhatnám hosszasan, hogy miket készítenek üvegből az akváriumhoz, de befejezésképp inkább beszéljünk ezeknek a termékeknek egyéb körülményeiről.
Miután leírtam a nagy-nagy előnyeit, egy-két szösszenet a hátrányairól.A legszembetűnőbb hátrányuk, az igen magas áruk. Ha Amano mester műhelyéből (ADA) kikerült termékeket nézzük, akkor nem szállunk el nagyon azzal a kijelentéssel, hogy az aquascaping Lamborginiéről beszélünk. Az eredeti ötletet, a minőséget, a nagymester kezenyomát sajnos meg kell fizetni. Itt jönnek a pro és kontra megközelítések melyek globális vitákat indítanak el, hogy a természet szeretete, vagy a pénz szaga lehet vonzóbb, de ebbe most ne menjünk bele. Minőségről, márkáról beszélünk, meg kell fizetni!
A magas árak hallatán nagyon jó hírnek számít, hogy az eredeti gyártmányokat meg lehet venni jóval olcsóbban utángyártott, leutánzott formában, melyek kinézete nem sokban térnek el az eredeti testvéreiktől. Így barátságosabb, a pénztárcára nem akkora csapással is meg lehet teremteni az impozáns külsőt.
Bár nem súlyos probléma, de még is megemlítendő, a látványos elkoszolódás. Amíg a gyönyörűnek korán sem mondható műanyag, gyári alkatrészek sokáig rejtve tartják az amúgy nem túl dekoratív szennyeződéseket, itt szinte napokban lehet mérni az optikai hatások romlását. A porlasztók lealgásodása, a csövekben felgyülemlő lerakódások. Bár ezeknek a tisztítására is vannak tökéletes szerek, megoldások, de el kell mondani, hogy megnövelik a feladatok listáját. Ez mondjuk nem lehet akkora gond, egy amúgy is sokat pepecselő növényes versenyzőnek. Yeah! :o)
Ha már takarítunk, az se mindegy, hogyan nyúlunk ezekhez az igen kényes eszközökhöz. Igen, üvegről beszélünk, igen, ezek is nagyon könnyen tőrnek. Fokozott odafigyelést igényelnek, mely igen csak meghálálja önmagát, ha csak az árakra gondolunk és akkor a baleset esélyét nem is említettem.
Azt kell mondanom, hogy nem tartom ezeket az eszközöket elengedhetetlennek, de ha valaki a maximum felé tőr, akkor elhagyhatatlanok. Én is azt vallom, ha valamiből meg kell venni az eredetit, akkor nincs mese, mélyebbre nyúlok a zsebembe, de ha helyettesíteni lehet olcsóbb megoldással, akkor ne legyünk saját magunk ellenségei.
Összességében nekem nagyon bejönnek és tényleg csak ajánlani tudom mindenkinek, aki szereti a szépet!


Köszönöm Aquadnak a fotót a régi üvegharang szűrőről. És itt ragadnám meg az alkalmat, ha már ennyire nosztalgikus hangulatban is vagyok, hogy beharangozzam a legközelebbi (2009. szeptember 5-6.) AME Országos Akvarista Napok keretében, első ízben bemutatásra kerülő Akvárium múzeumot. Ezzel kapcsolatban több infót megtudhattok Aquad akvarisztikai oldalán: Itt

És egy levezető videó, hogy is működnek ezek a dolgok együtt

7 megjegyzés:

Patzu írta...

Szia Levinen,

Valóban ezek az üvegtartozékok sokkal esztétikusabbak mint a műanyagok, nem is értem miért tértek át annakidején az üvegről.
Engedd meg, hogy a tanácsodat kérjem induló 70 literes akváriumommal kapcsolatban.
Sok véleményt és tapasztalatot olvastam a fórumon, de mivel Te tudom, hogy használtál és talán most is használsz hagyományos élesztős CO2-t,és egyenlőre én is ezt fogom használni míg megvehetem a magasnyomásút, az érdekelne, hogy ehhez a megoldáshoz mi az a beoldási lehetőség ami jól is működik. Gondolok itt arra, hogy diffúzort esetleg nem bírja átnyomni, vagy inkább külső reaktor legyen.Próbaüzemként összeállítottam egy 2 üveges zselatinos élesztős CO2-őt és három hétig teljesen jól működött, persze diffúzor nélkül.
Előre is köszönöm, és bocs ha ez nem a legmegfelelőbb hely volt a kérdésemhez!Laci(Patzu)

Levinen írta...

Szia Patzu

Szerintem pont a hátrányai miatt felejtették el az üveget (törés, látványosabb szennyeződés).

Hát az tény, hogy ezzel a megoldással igen nehéz egyenletes adagolást elérni hosszú távon, de nagy odafigyeléssel ezt meg lehet közelíteni. Talán a legjobb és egyszerűbb megoldás lenne, a belső reaktor amiről van egy képem itt: http://levinen.blogspot.com/search/label/Akvarista%20bark%C3%A1cs%20(DIY) Itt a beoldódás viszonylag állandó lehet, így az időnként ingadozó co2 fejlődés nem lehet probléma. Bár a szűrő teljesítményétől függ, de nálam mindig kialakult egy nagyobb buborék a hengerben, mely szépen, folyamatosan oldódott be a víznyomás hatására.
Ki lehet próbálni az üveg+kerámia diffúzort is, de jóval nagyobb odafigyelést igényel, kis csap állandó állítgatása, difi tisztítása, stb. Nekem ez ment elég sokáig az amúgy is nehezen fenntartható nanoban, de végül is, sikerrel.
Bármit is használsz, mindenképp legyen az akváriumban megfelelő áramlás, ez nagyon fontos!
Ha az élesztős rendszered jól van összerakva, akkor a diffúzoron is könnyedén átmegy a gáz. A cikkemet pedig olvasd el ha még nem tetted, ezzel a DIY co2-vel kapcsolatban.

üdv

Patzu írta...

Köszönöm a gyors válaszodat és a tanácsokat! Azt hiszem a diffúzort beszerzem ugyis jó lesz majd, ha sikerül megvennem a magasnyomásu rendszert, és ha esetleg addig nem boldogulok vele, akkor marad a belső reaktor.
Üdv. Patzu
További jó kedvet és témát a Blogodhoz!

rion írta...

Szia Levinen,

Ha már említed az olcsóbb utángyártott eszközöket, tudnál adni bolt nevet/elérhetőséget ahol ilyeneket árusítanak? Pl.: utángyártott üveg+kerámia diffúzort.

Peti

Levinen írta...

Hogy ne menjek túl messze, a GA oldalán is jóval olcsóbbak a nem ADA termékek, de a lehető legjobb áron, az EBAY-ről tudod megrendelni, de oda nem árt ennek a használatának jó ismerete, ha még nem próbáltad. Magyarországon nem nagyon tudok mondani más lehetőséget.

rion írta...

Köszi, megnézem majd!

Még csak most rakom össze az akváriumot, és előre tervezek. Alternatív/házi CO2 beoldásban gondolkozok első lépésként. Belső szűrőm van, így az általad mutatott külső szűrőből beömlő vízzel működtetett DIY reaktor nálam nem jöhet szóba.

Arra gondoltam, hogy a szűrő legaljába vezetném be a CO2 csövet, így a gáz keresztül kellene menjen legalább a biomechanikai szűrő-kerámia mellett, hogy kijusson a rotoron keresztül.

Szerinted alkalmas ez valamilyen fokú beoldásra? Van a CO2-nek valami káros hatása a szűrőben kialakuló lebontó baktérium flórára?

Peti

Levinen írta...

Ez a megoldás valamilyen szinten működhet, de túl sokat ne várj tőle. Ki kell próbálni, mert az szűrő kialakításától is függhet. A baktériumokra szerintem nincs hatással, főleg ha sehol nem áll meg a co2 buborékok formájában. Bár ezekben a belsőszűrőkben annyira kevés a biológiai töltetnek a hely, hogy nagyon nincs is jelentősége. Inkább az akvárium aljzatában kialakuló telepeknek van nagyobb szerepe a lebontásban.