2009. április 3., péntek

Széndioxid adagolás a hagyományos módszerrel

Én kétféle megoldást ismerek el a mai napig a Co2 pótlás céljából. A legdrágább és egyben a legmegbízhatóbb szisztéma, a magas nyomású palack használata, különböző szintű kiegészítőivel. Ez nem tartozik a kreatív megoldásokhoz, azaz a DIY-hez, így erről nem is írok.
A másik lehetőség, amit már évtizedek óta használnak és egy átlag akvaristának is könnyen elérhető, ez pedig, az „élesztő sokkolása cukros vízben”. Amit első körben el lehet mondani róla jó hírként, hogy szinte fillérekből meg lehet valósítani, a rossz hír, hogy első hallásra egyszerűnek tűnő megoldás, rendkívül sok tapasztalatot, odafigyelés, türelmet igényel, hogy valóban jól és hatékonyan tudjuk használni. Lássuk, hogy is működik ez.


A rendszer

Menjünk szépen végig, hogy miből is áll ez a co2 generátor.

Kell két db 2 literes, visszaváltható (kemény) üdítős palack. Kell egy levegő cső, amit már jól ismerünk a légpumpák használatából. Kell a csőre egy kis csap, ami a lehető legjobban zárjon, ne eresszen, és kell egy visszacsapó szelep. Illetve, szűkségünk van az egység lelkét jelentő, a beoldás elősegítő porlasztóra, vagy valamiféle reaktorra.
Az összeszerelést nem akarom leírni, mert a képen ez egyértelműen látszik, inkább a sarkalatos pontokra szeretném felhívni a figyelmet.
Az írások legtöbbjében csak egy palackot használnak, de tapasztalataim alapján, a másiknak is fontos szerepe van. Míg az elsőben folynak a kémiai folyamatok, addig a másodikban a gáz, tiszta vízen átvezetve tisztul. A képződő co2 cukor+élesztő származékokat szállít, így a porlasztónál ennek az anyagnak a kiválása eltömődéshez vezet, viszonylag rövid időn belül. Más részt csúnyán néz ki, na meg ki akar emiatt kétnaponta az akváriumban kotorászni? Egy nano tankban kifejezetten kellemetlen lehet. A szűrő vizes palack nem utolsó sorban, még buborék számlálóként is jól funkcionál.
A jól záródó, biztos csap nagy jelentőséggel bír, mert ezzel szabályozzuk a beoldásra szán gáz mennyiségét. Én erre a célra a Praktikerben kapható, Gardena márkájú, kertészeti felszerelés gyártó cég kis csapját használom. Tényleg jól zár, precíz, igényes kivitel.
A visszacsapó szelep megakadályozza az esetleges nyomásváltozás hatására létrejövő baleseteket, a mixünk akváriumba jutását.
A co2 bevitelére, beoldására elég sok lehetőség áll rendelkezésre. Az én tapasztalatom, hogy a ma használt divatos, esztétikus kerámia+üveg diffúzorok valódi használhatóságának, az akvárium mérete szab csak határt. Kis akváriumoktól, olyan 200 literesig lehet hatékonyan használni, ezen felül, inkább a legkülönbözőbb fajta, vízáramláson alapuló reaktorok működnek jól. Ezek lehetnek belsők, külsők, szűrő nyomóágának megosztásával, vagy külön szivattyúval működtetett szerkezetek. Mivel ebben az írásomban a kézzel készített típusokra gondolok elsősorban, így kijelenthetem, hogy mindegyiket el lehet készíteni otthoni körülmények között. Nagyon jó példa N-dee által készített külső reaktor, melyet Nigro blogján lehet megtekinteni.

Egy általam készített belső co2 reaktor


Az egész összeszerelésénél nagyon oda kell figyelni, a palackok kupakjára fúrt lukak tömítésére. Sokan azt vallják, ha a légvezetéknél egy kicsit kisebbre fúrjuk, akkor a nyomás növekedésével a cső, saját magát tömíti. Én ezt nem vonom kétségbe, de javaslatom szerint, érdemes ezt még plusz ragasztóval biztosítani. A ragasztó általános követelménye, hogy rugalmas kötést biztosítson, hogy a mozgatás hatására, ne váljanak szét a felületek. Érdemes speciálisan műanyagok használatára gyártott terméket választani. A sziloplaszt nem megfelelő erre a célra.

Nézzük az élesztős löttyünket, hogy miből is áll, illetve, hogy praktikus használni. Nos, az élesztőn kívül, kell még kristálycukor és langyos víz.
Én először egy liter langyos vizet egy olyan edénybe öntök, ahol gond nélkül tudom kevergetni. Beleszórom a 2dl cukrot, ami keveréssel viszonylag hamar fel is oldódik. Ez után jön az élesztő. A kísérleteim alapján a 3gramm az a mennyiség, ami egy hétig gond nélkül elégséges a megfelelő co2 képződéshez. Az is régi szabály, hogy ha több a cukor, akkor hosszabb ideig tart a gázfejlődés, ha több az élesztő, akkor aktívabban képződik. Ez csak egy nagyon lesarkosított elmélet, de valamiféle konzekvenciát le lehet szűrni belőle.
Az élesztőt is bele kell szórni a kutyulóba, de lehetőség szerint úgy, hogy a felszínen szépen szétterüljön és akkor viszonylag rövid idő alatt, csomómentesre lehet keverni a cukros vízzel.
A folyamatok azonnal elkezdődnek és kb. 1 óra után, már látszódnak a porlasztónál felszabaduló buborékok. Most sokan azt mondanák, hogy náluk már kb. negyed óra múlva elindul, de jelen esetben a két palack és a porlasztó használata miatt, jóval nagyobb nyomásra van szűkség, az első bubik vízbejutásához. Az is egy közismert tény, hogy a hőmérséklet is erősen befolyásolja a folyamatokat. Nálunk átlagosan 23 foka van, így egy bő hétig pöfög a széndioxid gyár. Meggyőződésem, hogy a legkülönfélébb technikák ellenére, átlagosan egy hétig üzemel folyamatosan.

Észrevételeim:

Az elindításkor a gázképződés igen aktív, így az elején elég sokat kell játszani a csappal. Ez mondjuk a nano akváriumomnál fontos, mert a túladagolás veszélye igen fokozott. Az első éjszakán érdemes vagy kihúzni a porlasztót a vízből, vagy a légkábelbe beiktatott „y” elemmel a szabadba vezetni a co2-t. A második naptól optimalizálódik a termelődés, ilyenkor már éjjel-nappal mehet folyamatosan, persze időnként a csapot állítani kell.
Nagy hátránya ennek a megoldásnak, hogy sok odafigyelés mellett is elég nagy energiát jelent, a folyamatos, egyenletes gázadagolás. Ha egyszer nem figyelsz oda, az eredmény drasztikus lehet.
Lassan 3 hónapja használom, elég kitartónak tartom magam, de már egy kicsit ráuntam, így eldöntöttem, hogy a nagy akváriumomnál használt magasnyomású palackomról jövő ágat kettéosztom és így megoldódik a nanomnál is a folyamatos, könnyen szinten tartható adagolás.



Egy dekoratívabb megoldás a palack elrejtésére

Hosszú távon nem tudom elképzelni ezt a módszert, de tűzoltásnak, kísérletezgetéshez, barkácsoló képességeink fejlesztéséhez tökéletesen megfelel. Ha kezdetben nagyon nem jönne össze a drága rendszerre a pénz, a gyűjtögetés idejére, nyugodtan beállítható egy ilyen hagyomány co2 factory
.

Kimaradt a postból, hogy 3 gramm instant élesztőt és 2 dl kristálycukrot használok a mixhez. :o)

23 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia

Nagyon tetszik az akvariumod.
Szretnem en is elkezdeni az effajta tevekenyseget.
Latom neked nem vmi hivatalos gyari akvariumod van.
Megtudnad modnani, hogy honnan erdemes venni, illetve a tied milyen?

koszi!

Sanyi

Levinen írta...

Szia Sanyi

Melyik akváriumom tetszik? :)
Igazából egyik akvárium se különleges az üveg szempontjából. Üzletben vettem őket.

Névtelen írta...

Szia!

Nano akvariumban gondolkodom, a 3. akvariumodat neztem.
Csak nezegettem pl. a tetra markat is.
Az kb 20 ezerbe kerul bilagitassal+ szurovel.
Olcsobban kijon, ha egy egyszerubbet veszel vilagitassal+ szurovel?
Az emlitett akvarium tetejen lattam ketoldalt 2 vekonz uveglapot, gondolom a teto miatt.
Mar igy vetted, vagy az te csinaltad meg?

Es esetleg uzletet tudsz ajanlani Bp-en?

koszi!

Sanyi

Névtelen írta...

"Olcsobban kijon, ha egy egyszerubbet veszel vilagitassal+ szurovel?"

Itt azt karatam irni, hogy ha kulon veszel mindent.


Sanyi

Levinen írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Levinen írta...

A 25 literes akimat egy ismerősöm csinálta. A Tetra komplett akváriumot csak ajánlani tudom, 20 ezerért teljesen jó ár, hogy elkezd tanulni ezt a vonalat. Nekem sokba volt ez a nano, de itt már komoly feltételeknek kellett megfelelni. Egybe mindig olcsóbb!

Névtelen írta...

Szia

Akkor egy ilyen tetra akvariumban,
minden berendezes eleg ahhoz, hogy
egy szep kis nano akvariumot mukodtetni tudjon?
Mik komolyabb felteteleketm, amiket emlitettel?

Sanyi

Levinen írta...

Itt olvasgass a komolyabb növényes akváriumokról. http://akvarisztika.budapet.hu/

Itt nehéz lenne ezekre a kérdésekre mind válaszolni!

Névtelen írta...

Utolso kerdesem :)

Az oldalt, amit irtal nezegetem.
Mennyivel noveli meg egy ekkora akvarium
a havi villanyszamlat?

Sanyi

Névtelen írta...

Szia Levi!

Megint zaklatlak :)
A vilagitasod erdekelne a 25L-es akvariumodon.
Nem nagyon talalok neten semmit, ami
egy 40 cm hosszu aksira jo, es olyan 15-25W-os teljesitmenye lenne.
pl Dymax-ot nem tudod pesten merre lehet talalani?

Sanyi

Murányi Miklós írta...

Szia!
kezdő akvarista vagyok. Megcsináltam ezt a co2 rendszert,de sajnos tömitetlenség miatt nem müködik. Milyen ragasztot használtál? én palmatexxel probálkoztam,de mindig felholyagosodik a tul nagy nyomás miatt.

Levinen írta...

Szia Miklós

Igazából már nem emlékszem pontosan a ragasztóra, de UHU márkájú volt, és kifejezetten műanyagokhoz ajánlott. Ha egy barkácsboltban ezen a vonalon (műanyaghoz) indulsz el és még valaki segíteni is tud ott helyben, akkor viszonylag jó ragasztót lehet választani.

üdv
Levinen

Murányi Miklós írta...

Köszi!
Elötte adok még egy esélyt a palmatexxnek. Elsőre csak kb 2-3 orát száradtak és azután már rajta voltak a kupakok a flakonokon. most megtisztogattam,beragasztottam ujra és hagyom 24 orát száradni,hátha ugy már kibirja.Aztán remélem beválik majd a rendszer,mert még csak 2 hetes az aksim (én pedig 2 hetes akvarista vagyok :) ) és sajos a növények már most nem olyanok mint amikor megvettem öket. Igaz tápot is csak tegnap kaptak elöször,mert elötte nem tulajdonitottam neki tul nagy jelentőséget.

üdv, Miki

Murányi Miklós írta...

Szia!
Na ugy néz ki mégis müködik a palmatex :)
Ellenben felvetődött bennem mégegy kérdés. A porlasztót hova helyezzem el? most az egyik oldal falon van, de igy csupán egyenesen felszállnak a buborékok.
Illetve,mennyi az ideális bubi/perc mennyiség 100 literes aksihoz?

Dominik írta...

Szia Levinen!

Annyi kérdésem van ,hogy mi lehet az oka annak ,hogy a az én kis széndioxid gyáromban nincs elég nyomás mármint a buboréksámlálónál mennek a kis bubik viszont a cső végén nem akar az istenért sem porlasztó nélkül sem... Mit tegyek?

Levinen írta...

Szia Dominik

Ha a bubiszámlálóba megy a gáz, akkor annak valahol el is kell távoznia. Ha a csőben semmi nem gátolja a haladását, akkor a cső végén mindenképp jönnie kell. Ellenőrizd szépen végig lépésről lépésre az egész rendszert. Ilyet egyébként még nem is hallottam, hogy fejlődik a gáz, de cső végén nem jön ki. Olyan van, hogy a porlasztón nem jön ki, de ilyenkor valahol ereszt a rendszer és szökik a gáz, általában a kupaknál.

Névtelen írta...

Szia
Én mindent pontossan így csináltam de nagyon kevés gáz lesz a flakonban. Kicsit meglötyögtetem akkor beindul egy percre és abbamarad. kb 10órája kész. Mit tegyek???Csináljam újból??

üdv Patrik

Levinen írta...

Kedves Patrik

Két ötletem lehet ami talán gondok okozhat. Az egyik, hogy nincs elég meleg ahol tartod, így a képződés lecsökken. Amit valószínűbbnek tartok, amit szinte mindenki elront a legelején, az a megfelelő tömítés. Nagy esélye van, hogy a kupakon átnyomott cső mellett valamennyire ereszt. Ezt kellene egy kicsit megvizsgálnod, illetve szelelés biztosra megcsinálnod, valami jó ragasztóval.

Remélem tudtam segíteni!

Micsuri írta...

Szia!
Megcsináltam ezt az élesztős kombót de semmi... A kupakba a csöveket szilikonnal tömítettem, jól rácsavartam a kupakot. A keveréken hallani, hogy pezseg de egy szem bubit nem enged ki... A keverék a leírtak szerint készült. Valami ötlet esetleg?
előre is köszi!

Levinen írta...

Hát arra gondolnék, hogy még mindig a szelelés lesz a probléma. Ha jól emlékszem én is próbáltam korábban szilikonnal de nem volt megfelelő. A szilikon ezekhez a műanyagokhoz nem ragad eléggé.

Micsuri írta...

Szia!
A szivárgást sikerült meg oldanom de műanyag csapot sehol nem találok tesco, OBI nincs, a neten se, csak nagy átmérőjűek vannak...
és már ötletem sincs h hol keressem pedig tényleg kellene mert a mostani csipesz cső meghajlít megoldás nem az igazi. Esetleg valami ötlet?

Névtelen írta...

Üdv mindenkinek .
Pár kérdésem volna csak. Szerintetek pet palack helyet ha szódás szifont használok vagy régi fajta szódás üveget meg fém csapokat az gond lehet.szóda szifonra azért gondoltam mert ugye az fémböl van és könyebben melegithetö meg nyomást is jobban birja.
Már 7 éves korom ótta akvarisztikában élek de idáig még nem csináltam ijet kiváncsi leszek menyire hatékony a növények szempontjábol. ja és ez az élesztös cuc az hatékony lehet 5oo liter vizben is meg fellete?

Levinen írta...

Kedves Érdeklődő. Annak idején én is körbejártam a témát és cikkek is szóltak a CO2 készítéséről szódásszifon segítségével. Bár érdekesnek találtam (azóta persze bebizonyosodik, hogy nem elég hatékony), de soha nem alkalmaztam. Ennek ellenére minden próbálkozás sok tanulást és tapasztalat gyűjtést jelent, így lebeszélni senkit nem szeretnék. Itt egy link ahol elég részlétesen foglalkoznak a dologgal: http://akvakertesz.hu/threads/szodasszifon-co2-hazilag.2621/

üdv

Levinen