2009. március 30., hétfő

Ház a lakásban, avagy Neritina in the house


Intro

Mikor elhatároztam, hogy elkészítem a 25 literes nano akváriumomat, nagyjából körvonalazódott, hogy milyen élőlényeket fogok belerakni. A halak nem voltak kérdésesek, garnélákat is akartam, bár akkor még nem tudtam, hogy milyeneket. Később minden kialakult, halak is lettek, garnélák is lettek, és így ezt a projektet befejezetnek nyilvánítottam. De mint a legtöbb akvakertész, én se tudok a fenekemen ülni. Valami még, csak hiányzik a kis üveg kalitkámból, valami kicsi, valami, ami a „tejszínhab lehet a tortán”, vagy azon is inkább a „meggy”.

A Lakó

Lehet a rossz élmények miatt, lehet csak nem tartottam korábban fontos részének az akváriumnak, de valahogy a csigákon, ha mondhatom így, csak átnéztem. A rossz élményeket szerintem nem kell senkinek ecsetelnem, így inkább írok az új szerzeményeimről.
Az elmúlt egy évben sorra nézve a szebbnél szebb akváriumokat, szép növényekkel, impozáns halrajokkal, gyönyörű garnélákkal, csak-csak megakadt a szemem a csigáknak különlegesebb példányain. Ezek már nem azok, melyekre negatívan gondolok vissza, inkább egy új lehetőséget, egy új dimenziót nyitnak.
A kiszemelt fajokból a Zebra Neritinára, vagy tudományosabban, a Neritina natalensisre sikerült szert tennem.
Ennek a kis zebra mintás jószágnak az eredeti élőhelye az Egyesült Államokban, Floridában van, ill. Afrika déli részén is megtalálható.
Ideális körülmények között elérheti a 2.5 cm, de ehhez azért néhány dologra oda kell figyelni, annak ellenére, hogy tartása nem túl nehéz. A víz hőmérséklete 22-26 fok között ideális, a kémhatása Ph 7-8,5 körül a megfelelő. Nagyon fontos számukra a nagyon tiszta, oxigénben dús, jól megszűrt víz, amit hetente 30%-os cserével kell frissíteni. Lágyabb vízben tartás esetén, kötelező a plusz kalcium hozzáadása, mert csigáink ebből építik fel a házaikat. Ha ez hiányzik, akkor a „otthonuk” szépen lassan feloldódik és végül az elpusztulásukhoz vezet. A fő táplálékuk az alga, de tökéletesen megfelel számukra a különböző féle forrázott zöldség (uborka, saláta, spenót, stb.), de szinte mindent elfogyasztanak, amit az aljzaton találnak. Annak ellenére, hogy növényi származékok teszik ki étrendjük 99%-át, akváriumi növényeinket nem bántják.
Nemi ciklusaik bonyolultsága matt, akváriumi tartás közepette nem szaporodik. A nemeket a mai napig nem lehet megkülönböztetni.


Neritina a szűrőn


Mivel az ilyen csigák tartása terén még nincs túl sok tapasztalatom, így egyetlen általam ismert specialistára hagyatkozom tanácskérések ügyében, CsigaFan-ra, akinek ez úton is köszönettel tartozok, az egyedek megszerzésért.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia, nekem voltak ilyen csigáim, vigyázni kell velük, és nem azért mert kényesek lennének, hanem mert kimásznak simán a fedett akváriumból is a csövek mellett. Sajnos nem valami gyorsan nőnek, de tényleg elég dekorativ állatkák. vartan