2009. február 7., szombat

At The River Side

 

4

A legfrissebb kép

Indítás dátuma: 2009.01.29.
Méret: 40x25x25 (25l)
Akvárium típusa: Növényes nano (Ryuboku)
Halak: Hyphessobrycon amandae – Amanda lazac 7db
  Otocinclus affinis – Törpe szívóharcsa 4db
Garnélák: Caridina japonica – Amano garnéla 4db
  Crystal red garnéla (CRS) 7db
  Crystal black garnéla (CBS) 3db
Növények: Microsorium pteropus var. Narrow
  Hemiathus callitrichoides "Cuba"
  Hemiathus micranthemoides
  Monosolenium tenerum
  Pogostemon helferi
  Rotala rotundifolia
  Cryptoryne wendtii "Tropica"
  Marsilea quadrifolia
  Vesicularia dubiana
   
Szűrés: Eheim 2211 classic (300l/h)
  Kerámia gyűrűk, szivacs
Világítás: Osram power compact 24W daylight 5400K
Levegőztetés: Esőztető a víz felszíne alatt, felszín mozgatás
Víz paraméterek: Gh: 7 Kh: 6 Ph: 6,8-7 Po4: 0,8 No3: 3 Fe: 0,1
Széndioxid: Víz+cukor+élesztő=Co2 (DIY) 24h
  Üveg/kerámia diffúzor
Macro elemek: Kh2Po4, KNO3, Co2, K2So4
Micro elemek: Micro+ (Fe, Mn, Cu, Zn, B, Mo)
Intro:

Kb. 23 évvel ezelőtt kezdtem foglalkozni az akvarisztikával. Valahogy akkor is nagyon fontosnak tartottam a szép növényeket, így nyugodtan állíthatom, hogy sose értem be egy-két hínárral, más egyszerűbb növénnyel az akváriumomban. Igaz, ezeket az akkori tudásommal nem nagyon tudtam életben tartani, de legalább mindig vettem újakat, és így folyamatosan dekoratívnak volt mondható, az akkor 60 literes üveg kockám. Ezzel el is árultam, hogy az összkép, amihez a növények is nagyban hozzájárultak, számomra talán mindig is fontosabb volt, mint a halak egyedi szépsége.
Hosszú kihagyás után 2004-ben kezdtem újra a halazást. Az Akvaristán is látható, 200 literes akváriumom is főleg a növények színességére, elrendezésére épült, persze együtt a többi, szép dekorációs elemmel.
Állandóan bennem lapult a növények iránti szerelem, de egy kicsit magányosnak éreztem magam, mert nem nagyon találtam olyan embereket, akik szintén hasonló nézeteket vallanak. A különböző akvarisztikával foglalkozó oldalakon is bőven lehet látni „rossz” példákat, ahol a növények csak hatod
rangú tényezők.
Az utóbbi időben szerencsére belebotlottam olyan „felvilágosult” akvaristákba, akik szintén a növényeket tartják a legjobban szem előtt és egy kicsit olyan érzésem lett, mintha hazaértem volna, egy hosszú út után. Ez úton is hangsúlyozom, hogy Nigro és vele a blogja adta meg a hatalmas lendületet, hogy tudjam mi az, ami eddig csak keringett a hátsó gondolataimban és most testet öltött. Igen kimondhatom, nekem az akvarisztika egyet jelent az akvakertészettel.
A most kb. 10 éves aquascaping talán a jelen kor akvarisztikájának a legdinamikusabban fejlődő ága. Minden évben hozzák az újabb fejlesztéseket, ötleteket, melyekkel még magasabb szintre lehet hozni ezt a műfajt. Napjaink egyik nagy vívmánya a megszokott akváriumok kistesója, a nano. Ebbe a kategóriába tartoznak nagyjából a 30 liter alatti tankok, melyek igazán szép ékei lehetnek a lakás kisebb szegleteinek.

A következő leírásom a régóta gazdátlannak vélt, 25 literes akváriumom felvirágoztatásáról fog szólni.

Hol is kezdjem ezt az irományt, a rengeteg információ csak úgy kering a fejemben. Talán a legegyszerűbb, ha megpróbálom kronológiai rendben leírni a folyamatot.
Ha jól emlékszem, valamikor 2008 novemberében fogalmazódott meg bennem a terv.
A legelső feladat amit meg kellett oldani, a világítás. Ismervén a növényes akváriumok fényigényét, talán ez a dolog jelenti a legnagyobb kihívást. A gyári lámpák melyeket a boltokban lehet kapni, messze nem megfelelők, ill. nem tudják biztosítani a kb. 1w/liter teljesítményt.
Marad a DIY, azaz a csináld magadnak megoldás. Nigro példájára, én is a power compact cső mellett döntöttem, így ezt a további tartozékokkal együtt meg is rendeltem. Itt jegyzem meg, hogy senkinek nem ajánlom a Hattyú utcában található Osram mintaboltot, mert ez a megrendelésem kb. 1,5 hónapomba került és ez az ők link hozzáállásának volt köszönhető.
Ugorjunk is az időben egy kicsit. Miután nagy nehezen megkaptam az alkatrészeket, már csak egy „kellemes” dobozra volt szükségem, amibe be tudom építeni, Ill. építetni édesapámmal (Ő az elektromos zseni a családban). Megterveztük, kiviteleztük, szép lett a világító ketyere.

Lámpatest felülnézetből

Lámpatest alulnézet

A sok idő eltelte azért lehetőséget adott, hogy a további igényeimet is kényelmesen végig tudjam gondolni. Az egyik ilyen sarkalatos pont volt, a szűrés. Nem titkolom, hogy rengeteg információt szerzek a számomra etalonnak számító AGA (International Aquascaping Contest) oldaláról, így a használatban lévő szűrőkről is sok adatot tudtam gyűjteni. Nem volt kérdés, hogy valami külső szűrőt kell választanom, hogy ne csökkentsem, az amúgy se túl nagy életteret. Keresgélések eredménye lett az Eden 501-es. Dekoratív megjelenés, diszkrét alkatrészek, megfelelő teljesítmény. Sok más gyártó termékeivel összehasonlítva, messze a legjobbnak ítéltem meg erre a célra. A szűrőtartályában, a csomaghoz kapott, kerámiagyűrűk vannak és természetesen egy szivacs, így a biológiai és a mechanikai szűrés is biztosítva vagyon.


Eden 501



Sajnos korábban említett, nekem referenciának számító oldalon található akváriumok, sok olyan komponenst tartalmaznak, melyek beszerzése elég körülményes itt Magyarországon. Az egyik ilyen elem a talaj, illetve a növények fejlődését segítő anyagok. Erre példa, a szakmai körökben jól ismert, akár mesterünknek nevezhető Takashi Amano, ADA névre keresztelt varázsszerei. Ezek garantáltan a legjobbak, ill. a legdrágábbak, de hát valljuk be, ez azért nem tréfa, főleg ha Keymaker által preferált EI módszert akarjuk követni. Én úgy gondolom, hogy Amano birodalmában is a marketing a legfontosabb hajtómotor, így a hazai piacon, könnyen beszerezhető, legjobb minőségű márkát választottam táptalaj tekintetében, a JBL-t.


JBL táptalaj

Talán a legtöbb gondolatomat, a berendezés módja, milyensége, a végleges kép megalkotása kötötte le. Tetszettek az olyan akváriumok, melyekben domináltak a különböző aljzatok közötti kontraszt. Így választottam a fehér kvarchomokot és az apró, fekete bazaltzúzalékot. A homok az amúgy is kellemes közeg az állandóan matató garnéláknak, az 1-2 mm-es bazalt, meg kedvez a növények fejlődésének.



Bazalt zúzalék

Kvarchomok


Mikor egy akváriumot akarsz készíteni, nagyjából mindent bele akarsz tenni, ami csak tetszett máshol. Így a különleges növények mellett, akartam különlegesebb fákat és persze kisebb sziklákat is. Mindenből akkorákat, melyek arányosak az üvegemhez. Ilyen anyagok lelőhelye, az M5-ös bevezetőjénél található, Buy Way bevásárlóközpontban, a Galapagos díszállatkereskedés. Itt találtam, máshol még nem látott, göcsörtös szavannafákat. Pont olyanok voltak, mint amiket elképzeltem. A kis szikláknak a vágányok között található, töltéseknél is használt, bazalt köveket gyűjtöttem.



Szavanna-fa



Mikor olyan videót nézek, ahol egy nagy híresség, mondjuk Oliver Knott, keze munkáját láthatjuk alkotás közben, mindig irigyelem, hogy minden növény ott van tőle egy karnyújtásnyira. Ezzel arra akarok célozni, hogy jó anyagokkal lehet jól dolgozni. Mikor lesz nekem egy időben minden olyan növény a kezem ügyében, melyeket megálmodtam? Nos, erre egy megoldás van, ha egy helyről rendeled meg. Én ezt a vizinövény.hu-n tettem meg. Friss növények, egyenesen a termesztőtől, jobb anyag nem is lehet. A növényeimet persze kiegészítettem a velem szembejövő darabokkal (Nigronak megint csak hála, a Microsorium Narrow projekt kapcsán).

Microsorium pteropus var. Narrow


Felhasznált növények

Hc vs. Hc


Minden egybe volt, hogy nekilássak a nagy alkotómunkának, nagyjából két hónap várakozás után.
Az akvárium és az aljzatok alapos kimosását követően az első lépés a táptalaj behelyezése volt. A javaslatok alapján ennek a rétegnek 1-2 cm magasnak kell lennie. Ezt így el is készítettem, de úgy, hogy a kvarchomoknak szánt részre nem terítettem. Ide amúgy se akartam növényt ültetni, na meg a kvarchomok lefojtó hatása miatt, amúgy se lenne túl célszerű. Ezt a részt, mint mondottam, a garnéláknak szántam, kifutónak neveztem el.

A táptalaj és a front üveg között kihagytam egy keskeny sávot, amit majd a későbbiekben bekerülő bazalt zúzalékkal töltök fel.



Az üres akvárium

A táptalaj belehelyezve



A továbbiakban bekerült a kijelölt helyre kb. 1 cm magas kvarchomok réteg, az elválasztásnak szánt bazalt kövek és továbbá a bazalt zúzalék. A bazalt aljzatot a növényes akváriumoknál megszokott, a hátfaltól a front üveg felé lejtősen töltöttem fel, így elöl 3 cm, hátul 6-7 cm magas lett.


Táptalaly és a kvarchomok elhelyezve

A határoló kövek és a bazalt zúzalék elhelyezve


Ez után következtek, a hosszasan, sós vízben forralt, fertőtlenített fák behelyezése. Ezeket már előtte modelleztem, így nem az összerakás hevében kellett kitalálnom a pozíciójukat.


A fadarabok pozícióban


Következő lépésben behelyeztem a szűrő szívó illetve nyomó ágát, esőztetőt, illetve a co2 porlasztására szánt üveg+kerámia porlasztót.
Az első növény, ami bekerült, az a régi nagy álmom, a nagy kommandó árán megszerzett, Microsorium pteropus var. Narrow volt. Népszerűségét, a szélrózsa minden irányába álló, gyönyörű zöld színben pompázó, nem túl nagy méretre növő leveleinek köszönheti. Számomra egy igazi aquascaper akváriumokból nem is hiányozhat. Így szépen sorba bekerült az összes növény, persze az installáció közben, folyamatosan vízporlasztóval biztosítottam a nedvességet a növények számára, kiszáradás ellen.


Minden az akváriumban, feltőltés előtt



Következett a vízzel való feltöltés. Pillanatnyilag csak csapvizet használtam, de elképzeléseim alapján később a felét csapvízzel, felét gyantával lágyított vízzel akarom megoldani. Minden akvarista életében előfordul a víz beengedésekor, hogy kisebb, nagyobb odafigyelés ellenére is, felkeveredéssel, átrendeződéssel jár a procedúra. Én ezt a dolgot nem bíztam a véletlenre. A légpumpánál is használatos levegőcsövekből fogtam párat és ezekkel engedtem le a vödörből a vizet. Így viszonylag lassú volt a folyamat, de legalább a kép megőrizte eredeti arcát. Beindítottam a szűrőt, a korábban kikevert, élesztős löttyel töltött co2 palackot hadrendbe állítottam, felkapcsoltam a lámpát és elindult a 25 literes akváriumom, a remélhetőleg hosszabb pályafutásán.




A feltőltés után

Két nappal a feltőltés után

Oldalnézet


Részlet


A tervezett CRS garnélákat, melyeket Pisti (Szentgyo) makulátlan tenyészetéből kapok, az indítás követően egy hónappal szeretném betelepíteni. Ez az időtartam elég lesz, hogy az akvárium vize beálljon, kialakuljon a nitrifikáció és lehetőség szerint a növények is beinduljanak.



Fontos kellékek: csipesz, olló


Üveg diffúzor+dropchecker


Két héttel az indítás után

Egy hónappal az indítás után

Oldalnézet

Nano 2009.09.04.2009.09.04 (Utolsó képek egyike)


Egy kis videó a nanoról

39 megjegyzés:

Névtelen írta...

Grat! Profi munka! ;-)

Névtelen írta...

Ügyes!

Hogy vált be az Eden? Halk?

Emperor_

Viktor Lantos írta...

Grat Levi nagyon szep lett a cucc. Azert postolj majd arrol is hogy alakul a sorsa.

Névtelen írta...

Grat! Nagyon szép lett!

Névtelen írta...

Szia Levi!

Nagyon jó lett a nano-d, a szavannafa-választást külön kiemelném, remek darab. :) Viszont szted jó minőségű az Eden 501-hez adott kerámiagyűrű? Mert elég vacak így ránézésre, legalábbis nem tűnt valami porózusnak a szerkezete, én az enyémben le is cseréltem gyorsan.

Levinen írta...

Szia Orpheus,

Nekem nem tűnt rossz minőségűnek sőt, talán a szűrőtartály méretekhez arányosnak is találtam. A baktériumok meg nem válogatósak, szerintem teljesen megfelelő. De majd megkérdezem a baktérium törzs(főnökét), hogy jó e ott lakni. :)

Névtelen írta...

Köszi.. :) Én inkább arra gondoltam, hogy a felülete nem valami porózus, mondhatni majdnem teljesen sima, ergo kisebb felület áll a baktériumok rendelkezésére a megtelepedésre. Itt egy ellenpélda: http://www.aquadepo.hu/shop/product_info.php?cPath=25_214&products_id=3744 Ettől függetlenül ez a szűrő nálam is bevált, ezúton is kösz a tippet. :)

Névtelen írta...

Na gyerekek, akkor halljuk szépen honnan van a Microsorium Narrow??? Mert én is AKAROM - csak épp beszerezhetetlen!
A nano nagyon szép a fa és a NÖVÉNY remek választás.

Névtelen írta...

Most tervezgetek egy 30l-es garnélás akvit, ezért lenne néhány kérdésem.
A bazalt köveket honnan lehet beszerezni? Mit kell velük csinálni, hogy ne oldódjon ki belőlük káros anyag?
A táptalaj akkor is ér valamit, ha nem tervezek erőssebb világítást és CO2 adagolást?
Előre is köszönöm a válaszokat!

Levinen írta...

Szia Gyengus

A bazalt köveket vagy a villamos sínektől, nagy a vonat vágányok töltése mellől lehet begyűjteni. A bazaltból semmilyen káros anyag nem tud kioldódni. Sós vízben kifőzöd és ennyi.
A táptalaj ér valamit, de a megfelelő fény és co2 színt, sokkal fontosabb. Ha ezek nincsenek meg, akkor nem fogsz tudni szép növényeket tartani, illetve el fognak pusztulni, ami a tönkreteheti az egész akvárium biológiáját. 30 literes akváriumnál ez még veszélyesebb!

Vagy minden van, vagy semmi. A növényes akváriumoknál nincs kompromisszum!

Névtelen írta...

Szia Levinen!

Köszönöm a gyors választ!

Névtelen írta...

Na mégegyszer: meg szabad tudni, hogy a Microsorium Narrow-t honnan szereztétek?

Névtelen írta...

Én úgy általában lennék kíváncsi a növények "származási" helyére... Főleg, hogy a kiemelt két hc egy helyről lett-e beszerezve, vagy két külön helyről. Illetve ha két helyről, akkor mekkora volt az árkülönbség?

Névtelen írta...

Bocsi, az előbbi (névtelen) én voltam... :)

Levinen írta...

Szia Mr

A Microsorium Narrow-t, Budán a Mamut2 bevásárlóközpontban vettük, a MyPet nevű díszállatkereskedésben. Ott jó növények vannak általában, de a Narrow ott is ritka.

Levinen írta...

Szia Edorn

A növények java részét a vizinövény.hu-ról rendeltem, a másik részét a előző hozzászólásomban említett üzletből. A kisebbik HC van a vízinövénytől, de jobb minőségű volt, mint a nagyobb, drágább, Mamutos. Mondjuk a Mamutban hozzá nem értők cseszték el. A vízinövényes 500-ért adja, a Mamutos 1500-ért.

Névtelen írta...

Én meg tudok HC-t 200-ért, szintén szépet :)
Én is jártam a Mamutban, de egyrészt akkor nem volt, másrészt az áraik eszméletlenek, és semmivel sem szebbek mint más forrásom. Ráadásul ugyanaz a kínálat, különlegességet nem tartanak, vagy csak rendelésre (mint a Narrow). Levinen, a Microsoriumot mennyiért hozták?

Névtelen írta...

Úgy döntöttem, odafigyelek a növényekre is.
Sera Florena folyékony tápsót kaptam a boltban. Viszont ebben van réz. Ez nem veszélyes a garnélákra?

Levinen írta...

Van benne réz, de olyan koncentrációban, ami nem okozhat problémát. Gondolom nem akarod az egész flakont beleönteni. :o)
Normális adagolás mellett nem lesz gond.

Névtelen írta...

Köszönöm a gyors választ!
A boltban azt tanácsolták, hogy 10 cseppet öntsek a vízbe naponta 30l-be.

Névtelen írta...

Szia Levi!

Mik a hosszú távú tapasztalataid az Eden 501-es szűrővel kapcsolatban? Most készülök ilyet venni a 30 l-es akvimhoz.
Elég halk, lehet szabályozni a vízfolyást, stb?

Levinen írta...

Szia Gyengus

Úgy vettem észre, hogy a gyári adatokhoz képest, elléggé lecsökkent a teljesítménye. Valaki írta Nigro blogján, hogy ő kb. a gyárinak a felét mérte. Nekem a 25 literes akváriumomban ez még pont jó, de lehet nálad már kevés lenne. Amúgy teljesen meg vagyok elégedve vele, csendes, szépen muzsikál. A teljesítménye nem állítható.

Névtelen írta...

Szia Levi!

Köszönöm a gyors választ!
Csap sincs a csövén?
Úgy tudom 300 l/h-ás a teljesítménye, ez 10x forgatná meg az akvárium vizét. Persze a talaj miatt nincs benne 30 l víz.
Olyan nagyon lecsökken a teljesítménye? Reméltem, hogy ez jó lesz az akvihoz.

Levinen írta...

Csap nincs a csövén, de ennél a kis szűrőnél nincs is szűkség rá. Az akvárium bruttó térfogatát kell számolni, így a 30 liter a mérvedó. Nem mondom, hogy nem lenne elég, de nem akarom, hogy az én javaslatomra vedd meg.

Névtelen írta...

Értem, teljesen elbizonytalanítottál.
Nigro blogjában volt egy eszmecsere a szűrőkről és a gyártó által megadott vízszállításról.
Ott, ha jól emlékszem Keymaker írta, hogy a 10x-es szabályba bele van kalkulálva a gyártók nagyot mondása. Orpheus 140 l/h-át mért, vagyis 4,6x-os vízforgatás, ha jól számoltam. Ennyi miért nem elég? Halas akviknál 3x-os szűrést szoktak általában emlegetni.

Levinen írta...

Elég lehet a szűrő, ha nincsenek rothadó növényi részek és szerényen van telepítve halakkal. Én csak azért mondtam, hogy nem vagyok biztos benne, mert a körülményeidet nem ismerem. Nálam elég, van akinél nem lenne elég. A bomló növények sokszor nagyobb kárt tudnak okozni, mint a halak ürüléke. Egy növényes akváriumban úgy is mondhatjuk, hogy "túl van telepítve növénnyel", így a bomlástermék is többszöröse lehet, nem ideális körülmények között.

Névtelen írta...

Nincsenek túlzsúfolva a növények, úgy voltam vele, hogy majd úgyis elszaporodnak. Egyelőre garnélák lesznek benne, talán később néhány kisebb testű hal.
Talajcsere után remélhetőleg nem lesznek rothadó növényi részek (elsőre rossz talajt sikerült választanom).

Névtelen írta...

Megvettem a szűrőt. A boltos szerint elég a 30l-es akváriumomhoz.

Azt tanácsolta, hogy ne az esőztetőt tegyem fel, mert kihajtja a CO2-t (tablettás CO2 adagolást használok (Sera CO2 reaktor)). Látom, Te azt használod. Szerinted melyik a jobb?
A tölcsért vagy az esőztetőt használjam?
Tölcsér esetén, azt, hogyan helyezzem el?

Azt se tudom, milyen legyen az áramlás. Az jó, ha tölcsér esetén az egyik oldaltól indul, majd a másik oldalon megy a szűrőbe? Vagy egy oldalon kell lennie a ki és befolyó ágnak? Fönt be a víz, a szemközti falnál le, majd visszafordul a kiinduló oldal aljánál lévő szívócsőhöz?

Bocs a sok kérdésért, ez az első külső szűrőm.

Levinen írta...

Szia Gyengus.
Bár a képen még azt látod, hogy az esőztetőt használom, ez már megváltozott. Ha a szavaiddal akarok élni, akkor úgy mondom, hogy a "tölcséres" megoldást használom jelenleg. Az egyik sarokba tettem a szívóágat, a másik sarokba a nyomóágat (tölcsér), de úgy hogy a sarokból 45 fokos szögben áll az akvárium közepe felé. Így csináltam meg az áramlás kört. Egyébként a szívó ágat tettem az akvárium legalacsonyabb részéhez, ahova amúgy is gyűlik a szennyeződés. Bárhogy is csinálod az áramlás irányát, mindig arra törekedj, hogy ne törje meg semmi a folyamatot. A co2 tablettás megoldás nem túl hatásos, csinálj élesztő+cukor technikát.

outro írta...

Sziasztok! Nekem is a szűrődhöz lenne egy kérdésem Levinen. Illetve Gyengustól is kérdezem. Hol tudok ilyen szűrőt venni? 3 webboltot is néztem de jelenleg sehol nincs. Tudtok valamit tanácsolni hol nézzem meg?

Névtelen írta...

Szia Levi!

Megint zaklatlak :)
A vilagitasod erdekelne a 25L-es akvariumodon.
Nem nagyon talalok neten semmit, ami
egy 40 cm hosszu aksira jo, es olyan 15-25W-os teljesitmenye lenne.
pl Dymax-ot nem tudod pesten merre lehet talalani?

Sanyi

Taksoft írta...

Szia!
Többször elolvastam ezt a blogot, és ez is közrejátszott abban, hogy én is tervezgetek egy nano növényes akváriumot.

Taksoft.

Levinen írta...

Köszönöm Taksoft!

Számomra az a legnagyobb elismerés, ha valaki a blogom hatására kap kedvet ehhez a világhoz. Ugyanis ez maga a cél! :o)

Ketchup07 írta...

Hali! :)

Gyönyörű az akváriumod!
Éppen fel akartam tenni, hogy honnan szerezted a HC-ket, de olvasgattam és megkaptam rá a választ! :D Az lenne a kérdésem, hogy a soroksári galapagos állatkereskedésbe érdemes elmenni?
Több dolog is hiányzik az akihoz még ilyen az apró szemcsés bazaltzúzalék, a szűrő és világítás, esetleg halkaja :D Na és méregetem hogy hol a legbővebb a választék a halakból. :)

Köszi!

Levinen írta...

Szia Ketchup!

Örülök, hogy tetszik az akváriumom. A Galapagosba is el lehet menni, de én a Podmaniczky utcai Vadon díszállat kereskedést ajánlom. Növényből, halakból itt nagyon jó választék van. Link: http://vadondiszallatbolt.blogspot.com/

Ketchup07 írta...

Köszönöm! :)

Többen is ajánlották már ezt a helyet, lehet hogy megnézem! ;)

Még annyit, hogy a kisebb HC idővel a jó körülmények hatására megnőtt és lett olyan szép mint a másik?

K.

Levinen írta...

Sok sikert a projekthez. A két HC különböző forrásból származik, azért van köztük ekkora differencia. A szerényebb a magyar, a bokros a Tropica.

Ketchup07 írta...

Köszönöm a segítséget, bár lehet, hogy félreértetted a kérdésemet... :)

Azt szeretném tudni, hogy a kisebbik magyar HC idővel a beültetés után a jó körülmények hatására lett olyan szép és életerőteljes, mint a tropicás, ami eleve olyan gyönyörűen érkezett? :)

Honnan érdemes bazalt zúzalékot szerezni? :)

Köszönöm a sok sok segítséget!
K.

Levinen írta...

Hát azért nem értettem a kérdést, mert nálam egyáltalán nem lett semmi a HC-ből. A rossz ültetés hatására, vagy az algatisztítás miatt, de nem tudtam megtartani. Ahogy láthatod a későbbi képeken is, ki lett szedve a és más növényekkel lett helyettesítve.
Hogy most hol kapsz bazaltot nem tudom, elég régen nem vásároltam.

....szívesen :)