2008. december 24., szerda

Vízlágyítás kevertágyas gyantával (DIY)

Intro:
Már gyerekkoromban is szerettem barkácsolni, bütykölni olyan dolgokat, szerkezeteket, melyek segítséget nyújtanak az életben.. Az akvarisztika is egy olyan terület, ahol igen csak ki lehet élni a barkácsolási hajlamokat. Sokat olvasgattam könyveket, rengeteg weboldalt, ami ezzel a hobbival foglalkozik, de mindig csak felületesen érintik, nem teljesen közérthetően, a „csináld magad” barkácsolási tippeket, lehetőségeket. Blogomban ezt a részt arra szánom, hogy ilyen okos, házilag is könnyen megvalósítható trükköket ismertessek, de természetesen a saját tapasztalataim alapján. Nyílván lesznek már régóta ismert megoldások, de ezekhez szeretném hozzátenni a saját gondolataimat, ill. általam észrevételezett javításokat, finomításokat. Remélem, hogy sikerül ezeket egybe gyűjteni, segítséget nyújtva az ide látogató akvaristák számára.
Víz lágyítás kevertágyas gyantával
Ma már a növényes akváriumoknál teljesen megszokottnak számít, hogy lágyított vízzel töltik fel. A halak legnagyobb része, bizonyos növények, a garnéla fajok jelentős hányada is mind, ezt preferálja a legjobban, lévén, hogy a természetes élőhelyükön is hasonlóak a körülmények



A lágyításra elég sok lehetőség áll a rendelkezésre, de én azt szeretném közzé tenni, ami az otthoni körülmények között, viszonylag kis liter számú akváriumoknál (max. 200 liter), egy elérhető, jó megoldás. A kevertágyas gyantával sok helyen lehet találkozni különböző fórumokon, de úgy vettem észre, hogy a legtöbb hobbi akvaristának, ez egy kicsit misztikusnak, túl körülményesnek tűnik. Pedig ez nem így van.
A következő sorokban szeretném megmutatni a gyantának egy elég egyszerű alkalmazási módját.




Kellékek: gyanta, egy régi, akár használaton kívüli belsőszűrő, egy harisnya, egy kis szivacs darab, és egy vödör.
Nekem egy régi Shark belsőszűrőm van, amit már nem használtam régóta, de erre a célra jobbat nem is tudtam volna kitalálni. A szűrőházból ki kell venni a szivacsot, a szivacstartó csövecskét, egy szóval mindent, hogy legyen hova betenni a gyantát. Nekem még egy műanyag terelő lemezt is ki kellet műtenem egy lángon melegített pengével, de ez nem jelentett problémát.


Ekkor a harisnyát jól meg kell tölteni gyantával, de vigyázva, hogy még be tudjuk szépen helyezni a szűrőházba. Természetesen a harisnyát töltés után el kell jól kötni.


A kellékek között említettem egy kis szivacsot (távtartót), amit be kell helyezni a hurka és a szívóhatást kifejtő rotor közé, hogy a forgórész ne csavarja fel a harisnyát.



Összerakás után, a csapvízzel felöntött vödörbe behelyezzük a szűrőnket és bekapcsoljuk. A szivattyú ezúttal nem a szivacson, hanem a gyantán keresztül mossa át a vizet, így az folyamatosan lágyul, míg el nem éri a nullás értéket.
A 600L/h-s szűrőm kábé egy óra alatt csinál 10 liter 12 Kh-s, 15GH-s vízből nullásat.
Egy liter gyanta kb. 100 liter lágy vizet képes készíteni a csapvizünkből. A költségek elég barátiak, mert a gyanta cseréje 500 Ft, tehát így 100 liter víz, 500 Ft.-ra jön ki.

23 megjegyzés:

Unknown írta...

Szia.
Honnan lehet beszerezni műgyantát, és neked mennyibe került?
Üdv

Levinen írta...

Szia Horst

Ezt a lágyításra alkalmas kevertágyas gyantát akvarisztikai boltban lehet kapni. A Bocskai úton található Zsili boltban pl. van. (Bp. Bocskai út 21.)Egy liter ha jól emlékszem 1.500 Ft, amit kb. 500 Ft-ért cserélnek újra.

Névtelen írta...

Hello!

Szerintetek ezt a gyantás-szűrős eljárást közvetlenül az akváriumban is meg lehet csinálni? Vagy van bármilyen káros hatása?

Levinen írta...

Hi Mr

Nem szokták használni ezt a kombinációt, mert ellenőrizhetetlen. Kiszed mindent a vízből, ami az élővilágnak fontos. Pont ezért külön kell elkészíteni a gyantás vizet és utána keverni, mondjuk csap vízzel.

Névtelen írta...

Á, na látod erre nem is gondoltam. Akkor ez kiesett. Köszi a gyors választ!

Héjj Péter írta...

Szia!

Érdeklődni szeretnék a kevertágyas vízzel kapcsolatban!Ez csak a keménységet viszi le vagy ph-val is kezd valamit?És hogy te hány százalékba szoktad ezt keverni az akváriumodhoz?A halaknak nem lesz-e bajuk tőle?

Köszi:Peti

Névtelen írta...

Szia.

Milyen arányban kevered ezt az aki vízéhez?
Kevered csapvízzel?
Vagy így 0 -ásan öntöd bele az akiba?


Üdv Gábor

Levinen írta...

Szia Gábor

Mindenképp keverem a csapízzel 50-50%-ban. Persze a keverési arány attól függ, hogy a felhasznált csapvíz mennyire kemény. Nálam a csapíz 12Kh-s, így kapok 6Kh-s vizet, mely ideális az általam tartott élőlények számára.

pollen írta...

A használt gyanta regenerálásával nem lenne még olcsóbb a dolog? 10-20 deka konyhasó megtenné sztem.

Levinen írta...

Bár nem vagyok egy nagy regeneráló szakember, de a kevertágyas gyantát csak úgy lehet regenerálni, ha a két "komponenset" külön válogatod. Ehhez vagy emberfeletti türelemre van szükség, vagy egy erre a feladatra alkalmas szakember, megfelelő eszköz támogatással. So, nem olyan egyszerű! :o)

pollen írta...

Szia!
Bevallom,én se vagyok szakmabéli. A munkahelyemen látottak íratták velem a dolgot.Ott a megfelelő helyre időnként beöntik a sót és átmosatják. Ezekszerint ott támogatja a technológia.
Üdv.

Unknown írta...

Szia!

Bementem a helyi akvarista boltba és megkérdeztem, hogy nekik mi a véleményük a műgyantás vízlágyításról. Azt mondták, hogy nem ajánlják, mert Ca és Mg ionokat Na-ra cseréli, ami miatt sós lesz a víz, amit a növények egyáltalán nem és a halak is csak rövid ideig bírnak. Vagy te valami különleges gyantát használsz amiről itt a "sötét somogyban" nem tudnak? :D
A választ előre is köszönöm.

Levinen írta...

Nem vagyok egy gyanta specialista, de abban biztos vagyok, hogy amit használok, az ilyen tulajdonságokkal nem bír. Ez az un. kevertágyas gyanta, melyet nagy nevű haltenyésztők is használnak, mint pl. Pasaréti Gyula, akit gondolom nem kell bemutatnom. Lehet ott ahol kérdeztél, más típusú gyantáról beszéltek.

üdv
Levinen

Unknown írta...

Pedig én konkrétan rákérdeztem, hogy a kevertágyas gyantánál is fenn áll-e ez a probléma és azt válaszolták, hogy igen. Nem tudnád nekem megmondani, hogy pontosan milyen gyantát használsz(gyártó, típus)? Mert ha nálad nincs semmi gond vele, akkor nyugodt szívvel használnám.
A választ előre is köszönöm.

Levinen írta...

Azaz igazság, hogy ezt a gyantát a Zsilinszky boltban veszem, egy zacskóban, kimérve, gyártó címke nélkül. Megadom Pasatéri Gyula e-mail címét, nálad tudsz érdeklődni az anyagról!
pasareti@t-online.hu

Névtelen írta...

én úgy szoktam hogy belefosok az akváriumba utánna egy kis huggyal szétcsapatom,az jó???

Norbert írta...

János! A te "sötét somogyi" gyantád nem kevertágyas, a kevertágyas azért KEVERT, mert a te "somogyi" műgyantádat, ami minden iont Na+ ionra cserél, összekeverik egy olyan gyantával, ami az Na+ ionokat OH- ionokra cserél, mint tudjuk, az OH- ion a vízben olyan, mintha nem is lenne. A munkahelyeden azért használnak olyat, amiben Na+ ion van, hogy a víz ne legyen "éhes", és ne tegye tönkre a berendezéseket.

Unknown írta...

Szia!
Nekem az lenne a kérdésem,hogy 14NK-s vízből milyet tud csinálni a gyanta és nagyjából mennyi idő alatt?A Ph-n nem változtat?
Előre is köszönöm az infót!:)

Levinen írta...

Kedves Péter

A gyantás lágyítás bármilyen kemény vízből képes nullást csinálni,csak idő kérdése. Természetesen a kérdésed nem pontos, mert függvénye az időnek, hogy mekkora mennyiségű vizet szeretnél, mennyi gyantával és milyen technikával lágyítani. Már elég régen lágyítottam, de olyan 20 litert ha jól emlékszem, 1-2 óra alatt sikerült nullássá varázsolnom, bár csak 11Nk-s volt. A Ph-n nem változtat!

Unknown írta...

Levinen,ezer köszi a választ!
Lenne még egy kérdésem: esetleg van valami tapasztalatod mosura mineral plus-szal?Ha igen,akkor lehet e 100%lágy vízzel+mosurával működtetni az akit úgy,hogy a crs-ek jól érezzék magukat?

Levinen írta...

Re: Természetesen igen, de a garnéla tartások rejtelmei felől inkább Szentgyot kérdezd a blogján, ebben ő a spíler.

Unknown írta...

Rendben,köszönöm:)

tamasir írta...

Sajnos a Bocskai úton megszűnt az üzlet. E-mailben jelentkezzetek Gyulánál és kiszolgál mindenkit gyantával továbbra is.