2008. október 30., csütörtök

Mangroveerdők Ausztráliában


Ausztráliai utazásom során lehetőségem volt sok időt tőlteni a természetben. A városokban, így Sydneyben is, sok olyan öböl található, melyek természetes környezetét nem kellett megváltoztatni. Természetesen az élővilágra gondoltam, és ezen belül is, az ökológiai szempontból is nagyon fontos, Mangroveerdőkre. A következő cikk képes beszámolója ezzel a témával foglalkozik.

A mangrove, a zöld területeknek egy különleges formája, a tengerpartok csendes öbleiben találhatók. Gyökereik szinte teljesen behálózzák az iszapos partot és így gyalogosan szinte bejárhatatlan bozótot képeznek. Ennek a természetes „káosznak” köszönhető, hogy a különleges élővilág viszonylag háborítatlanul élhet.

Ausztráliában nagy hangsúlyt fektetnek a védelmükre, de ennek ellenére, lehetőséget biztosítanak az érdeklődőknek, hogy látogatást tehessenek ezekben az erdőkben. Az embereknek látniuk kell, hogy mi az, amit meg kell védeni, mi az, ami az ő életüknek is fontos része. Ezeken a helyeken, ahol a turistáknak megnyitották az erdőt, un. boardwalkokat (deszka hidak) biztosítottak, hogy szárazz lábbal betekintést kapjanak ebbe a csodálatos világba. Én is ezen keresztül hódítottam meg az akvarista szemlélet eme szimbólumát.

Ez számomra egy nagyon érdekes téma, ami ráadásul több szempontból is összefügg az akvarisztikával. Rengeteget lehetne írni, akár a globális egyensúlyban nélkülözhetetlen szerepéről, vagy földrajzi elhelyezkedéséről, de itt elsősorban az akvarisztikával párhuzamot vont tulajdonságairól szeretnék egy kicsit írni.

A legismertebb felhasználási területe a jól ismer Mangrove növény gyökere, mint természetes dekoráció, vagy bizonyos halaink nélkülözhetetlen búvó helye, estlegesen táplálékának fontos kiegészítője. Élettani szempontból rendkívül jó tulajdonságokkal bír.

Dekoratív színe, szabálytalan formája, tökéletes harmóniát teremt az akváriumokban. Nem utolsó szempont, hogy ezekből a fadarabokból sok huminsav oldódik ki, mely a víz paramétereit a természetben megtalálható körülményekhez teszi hasonlóvá. Az algázók étrendjének nélkülözhetetlen rostot biztosít, tökéletes biztonságot a szaporodáshoz. Összegzés kép, ha egy dél-amerikai, trópusi medencét készítesz, ne felejtsd ki belőle.


A Mangrove jótékony hatását az akvarisztika más területein is ki lehet használni. A hihetetlen magas tápanyag felszívó képessége teszi alkalmassá, egy tengeri akvárium biológiai szűrésére. Mind emellett, egy nagyon szép növényt is lehet belőle nevelni, ami a nyitott akváriumból szépen kinő. A növény szerény véleményem szerint magában is igen dekoratív, illetve azzá lehet nevelni.

Amiről még feltétlenül ejtenék néhány szót, az egy tipikus élőlénye ennek a környezetnek, megszámlálhatatlan mennyiségben, csodálatos színekben: ez a Mangrove rák. A rákok terén nem vagyok egy nagy szakértő, de a fotókon jól látható szépségük, különlegességük.

Zárószó: Ezzel a cikkel egy kicsit rá szerettem volna mutatni, hogy a természet eme különleges növénye, még a világ ezen oldalán is mennyire fontos az emberek számára. Egy fantasztikus élmény volt és remélem, minél több embernek megadatik, hogy hasonló tájakra eljusson.



 

 

 

 

Utóirat: Egyébként sikerült az egyik helyről begyűjtenem egy szép gyökér darabot, ami nagyjából a túlsúlyt jelentette a repülőn. :o)

Nincsenek megjegyzések: