2011. június 13., hétfő

Eheim Professionel 3 (2075) – Profi a Profiknak

eheim2075_teszt

Aktuális tesztemet egy olyan szűrőről írom, mely a classic szériával ellentétben, bizonyos szempontok alapján egy másik végletet képvisel. Egy olyan termékről van szó, melyről nyugodt szívvel ki lehet jelenteni, hogy a márka és egyben a piac egyik legsikeresebb darabja. Megpróbáltam a tesztet úgy megírni, hogy a lehető legtöbb szempontot vizsgáljam és feltárjam az igazi erényeit, mely a többi „konkurens” márka termékeinél akár előrébb is helyezi.

A harmadik generációs Professionel szűrőcsalád is több tagból áll, melyeket elsősorban a méretük és egyben a teljesítményük különböztet meg. Közöttük még vannak egyéb különbségek, mint pl. a beépített fűtés, digitális kijelzés, de ezekkel most nem szeretnék foglalkozni. A tesztelésre kapott 2075-ös nem rendelkezik az említett funkciókkal, de számomra ezek másodlagos szempontok.
Ez a szűrő már lassan 3 hónapja üzemel folyamatosan, mely időszak elég volt arra, hogy a használatát, praktikumait, ilyen-olyan tulajdonságait megfigyeljem.

Első benyomások:

Bár egy külsőszűrnőél ez legyen a legutolsó szempont, de mégis mikor megláttam a Pro 3-at, az kellett, hogy mondjam, „hinnye, de szép darab”. Igen, a formatervezés, a színek, a minőségi anyagok felhasználása is fontos lehet, lévén, hogy az első benyomás sokat számíthat a kiválasztásnál. Bár a külső, mint tudjuk másodlagos dolog, de mégis innen indul az ismerkedés. Mosolygó arc

A „szép darab” kifejezést a meghökkentő méretére is értettem. Bár sok szűrőm volt az évek során, de ez eddigi a legméretesebb. Ekkora méretekben mit lát a lelki szemei előtt egy rutinos akvarista? Hatalmas biológiai szűrőtöltetet, mellyen csak úgy nyüzsögnek a lebontó baktériumok. Igen, ebben a térben jócskán van hely a szűrőtölteteknek. A nagy szűrőanyag befogadó kapacitás és az 1250L/h teljesítmény, mondhatjuk, már egy fél siker az egészséges akvárium eléréséhez, legalább is az én 182 literes akváriumom tekintetében.

Menjünk közelebb:

A legelső dolog, ami ismét a szokatlanság erejével hatott rám, az a szűrő tetején található cső csatlakoztató adapter, hívjuk most így. Ez az egység az egyik legnagyobb találmány a szűrőn. Ennek segítségével nagyon könnyen, cseppmentesen, hangsúlyozom, cseppmentesen lehet a csöveket leválasztani a szűrőről takarítás alkalmával. Korábbi szűrőimnél is kicsit vigyázva meg lehetett oldani, hogy ne ússzon a lakás, de ennél az adapteres megoldásnál egy csepp víz se kerül a földre. Az adapteren egy kar elforgatásával lezárjuk a víz útját, a szűrőfejen található piros gombbal meg az egészet kiemeljük, és máris vihetjük a szűrőházat a takarításra.

Bár a mai világban már nem számít különlegességnek, de mindenképp említésre méltó, szintén a szűrő tetején található pumpáló gomb. Ez egy nagyszerű lehetőség arra, hogy a szűrő elindításához szükséges vízzel telítést, ne valamelyik ág megszívásával, hanem egy könnyű, kényelmes gomb egyszeri vagy kétszeri megnyomásával érjük el. Ez a funkció az automata feltöltés. Mielőtt bedugnánk a szűrőt a hálózatba, ezt a vízzel telítést mindenképp meg kell csinálni!

DSC03847

Könnyen kiszedhető adapter

DSC03849

Az adapteren az elzáró kar nyitott helyzetben van

DSC03848

Az adapter fészke és fölötte a feltöltő gomb

A benne rejlő értékek:

A következő lépés a szűrőfej leemelése. A fejet 4 darab, 4 oldali billenő bepattintható fül tartja. Ezek nagyon erősek, megbízhatónak tűnnek, a törés esélye meg sem fordul a fejemben. Kipattintottuk a füleket a fej leemelhető. A fej igazából a szokásos részeket tartalmazza. Körbe tömítőgyűrű, a záró kupak alatt található, a nem kisméretű rotor a mágnessel, a lapátkerékkel, a kerámia tengellyel és a stabilizáló gumisapkákkal. Itt is hangsúlyozom, hogy ezt a részt is nagyon fontos tisztán tartani, lehetőség szerint takarításkor ezekre is figyelmet kell fordítani, a gondtalan és hosszú távú működés érdekében!

DSC03844

Erős rögzítő fül(ek)

DSC03851

A zárókupak eltávolítása

DSC03853

A forgórész (rotor)


Belátást nyertünk a szűrőházba. A következő tulajdonsága a szűrőnek talán egyben a legnagyobb erénye is. Meglepődve látjuk, hogy a legfelső tálca korán sem a megszokott látványt nyújtja. Igen, a jól ismert kék szivacs, azaz az előszűrő szivacs. Mit keres ez legfelül???
Mint tudjuk, a legfontosabb a külsőszűrő takarításnál, hogy a lehető leggyorsabban és körbetekintően járjunk el, hogy a hónapok alatt kialakult baktériumkultúrákban a legkisebb kárt tegyük. Az Eheim elképesztő ötletével megoldotta, hogy nem csupán a szűrés utolsó fázisát végző perlonvatta van a legközelebb a fedélhez, hanem az előszűrést végző kék szivacs is könnyen elérhető.
Köztudott, hogy a szűrő eltömődése erre a két szűrőközegre koncentrálódik, ezek okozzák a fő gátat, a teljesítmény lecsökkenését. Az esetek legnagyobb részében ezek kimosásával a szerkezet visszanyeri régi önmagát, a kielégítő teljesítményét. Nem kell kiemelni a biológiai szűrést a szűrőházból, azaz a vízből, csupán a két felső réteget (szivacs, perlon) kell kimosni. Ezzel a megoldással kb. csak évente kell bolygatni a szűrű „igazi értékét”. Erre mondom, hogy ez igen!

DSC03836

Az előszűrő szivacs közvetlenül a fejrész alatt

Perlon szivacs

A perlonvatta és az előszűrő szivacs



Ha már így behatoltunk és „inasunk” is nekiesett a szivacs és a perlon tisztogatásának (álmodik a nyomor), nézzük meg mire is annyira büszke az Eheim szűrőanyagok tekintetében. A sorrendet ezúttal alulról folytatnám, ahogy a víz is utazik a szűrőházon belül.
A 4 tálcából, alulról az elsőbe kerül az Eheim ajánlása alapján a mechanikai szűrőközeg, azaz az Eheim Mech Pro. Ez olyan durvább szennyeződések szűrésére alkalmas, melyek még átjutottak az előszűrő szivacson. Én ennek, főleg egy nagyon felügyelt növényes akváriumnál nem látom akkora értelmét, így ajánlásom alapján, ide is érdemes a következőkben említésre kerülő mechanikai+biológiai szűrőanyagot tenni.
A második tálcába (ahogy az elsőbe is) kerül az Eheim Biomech szűrőanyag. Ez az anyag tökéletesen ötvözi a mechanikai és a biológiai szűrés tulajdonságait. Nincs akkora lezáró képessége, mint akár a SubstratPro-nak, így nem tömődik el könnyen, ezzel mechanikai előszűrést is végez, ugyanakkor a porózus szerkezete miatt tökéletesen alkalmas a lebontó baktériumtelepek kialakulására.
A harmadig tálcába került, lehetőség szerint a durvább szennyeződéstől mentesített víz biológiai szűrésére tökéletesen alkalmas, SubstratPro szűrőanyag. Ez az anyag elképesztő nagy felületet biztosít a baktériumoknak, így maximálisra emelve a szűrő együttes biológiai szűrőképességét. Erre a közegre kerül még a perlon és már el is értük a szűrő tetejét, amiről korábban már szó esett.

MECHpro_wm

Eheim MechPro

bioMECH_wm

Eheim BioMech

Substratpro

Eheim SubstratPro

DSC03846

A szűrő és alkatrészei

DSC03839

A szűrőtálcák és a szűrőanyagok

A szűrőhöz természetesen járnak a szokásos alkatrészek, gumicső, merev csövezés az esőztetővel, tapadókorongok és további apróságok. Az anyagi minőség természeten a kiegészítőknél is jelen van, azaz minőségi alkatrészekről beszélhetünk.

Tapasztalatok:

A szűrőt igen csak megtömtem a szűrőanyagokkal, de meglátásom szerint ez érezhetően nem jelentkezik teljesítmény csökkenés formájában.
Számomra eddig is tény volt az a megállapítás, hogy egy jól működő szűrésnek az egyik legfőbb szempontja, hogy minél ritkábban szedjük szét a szűrőt, minél ritkábban zaklassuk a szűrőben is beállt valamiféle egyensúlyt.
Mindig visszatérő probléma az akvaristák részéről a víz felszínén képződő film réteg. Nos, az a tapasztalatom, hogy ez is megszűnik, ha a szűrő megfelelően beállt, amihez akár 2-3 hónap is szükséges. A hártya megszűnésére nem nagyon létezik egyéb megoldás, amit meg ajánlanak, csak is tüneti kezelésre alkalmas. Ha megszűnik a hártya és idővel újra megjelenik, annak hátterében a szűrőben lévő egyensúly valamiféle megváltozása, sérülése állhat.
A 2-3 hónapot meghalad tával is folyamatosan fejlődnek a lebontó telepek, mely eredményeként folyamatosan nő a lebontó kapacitás is.

Összegzés:

Nálam ez a szűrő csillagos ötösre végzett (eddig). Ami az ember elvár egy prémium kategóriás szűrőtől (prémium ár mellett), azt mind megkapja. Minőségi anyagok, megfelelő teljesítmény, prémium minőségi szűrőanyagok, praktikusság, kényelem, biológiai védelem, „lakásúsztatás védelem” és amit még nem említettem, az a magas teljesítmény melletti optimális energiafogyasztás.
Nem mondom azt, hogy olcsóbb szűrővel nem lehet sikeres az ember, de aki több pénzt tud rászánni erre a sarkalatos pontra, busásan megkapja a pénzéért az elvárt minőséget, amihez az Eheim Magyarországon is jól működő garanciakezelése, szerviz és alkatrész ellátási háttere is párosul. A hivatalos magyarországi forgalmazótól származó termékekre adott kiemelkedő 5 év garanciáról nem is beszélve..

Pro táblázat




19 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia!
Nem találtál-e utalást arra nézve, miért tért vissza az Eheim a Classic szériánál használt 3 lapátos rotorhoz? A Prof I és II szériában már úgy tudom 5 lapátos rotorok voltak.
Használat során nem tapasztaltál-e negatívumokat, arra nézve, hogy a bejövő víz folyamatosan mossa lefelé az előszűrőn összegyűlő mulmot? Szemben azokkal a típusokkal, ahol először alul ülepedik a víz, majd lényegesen lassabb átfolyási sebességgel haladva kezd felfelé áramlani.
Üdv: Zsolt

Levinen írta...

Szia!
Azaz igazság, hogy technikai fejlesztésekkel kapcsolatban nem tudok nyilatkozni. Én csak egy akvarista vagyok aki elmondta, ill. leírta a személyes tapasztalatát az adott szűrőkkel kapcsolatban.
Ilyen jellegű kérdéseket a forgalmazónak kellene feltenni és nagyon szívesen válaszolnak is.
Megmondom őszintén én nem nagyon számolgatom a lapátok számát, csak az eredményt nézem.
Az, hogy pontosan mi játszódik le a szűrőben azt nem tudom, de egy biztos, hogy kristálytiszta vizet produkál a szűrő. Egyébként az, hogy mit és mennyi szennyeződést mos lefele a szűrő, azt a szűrőközegek igen csak befolyásolják.

Névtelen írta...

Nem értem az utolsó kijelentésed. Az előszűrő kék szivacs után nem az aljára jut a víz?
Hogy mennyit mos le, azt szerintem abból lehet látni, hogy több vagy kevesebb mulm van az alján és alsó szűrőközegeken, mint az előszűrőn.

Levinen írta...

Ja bocsánat. Igen, a kék szivacs után lemegy a víz az aljára és úgy jön föl az utolsó előtti tálcáig, azaz nálam a perlonvattáig. Mindig megzavar ez az újítás a víz mozgásával kapcsolatban. Alapvetően a szisztéma nem változik, mert az előszűrő után jönnek a megfelelő sorrendű szűrőközegek és így igen, a perlon van a legvégén.

BK írta...

Szió!

Ismét jótanácsra lenne szükségem! A 25 literes nano akim tökéletesen működik január óta egy eheim 2211-sel. A növényeket nem győzöm nyírni, algának nyoma sincs :)Sajnos azonban elkapott a hév és már a bővítésen gondolkodom...Tervezem egy 60 v 80 literes akvárium telepítését. Az lenne a kérdésem, hogy milyen eheim szűrőt ajánlanál ehhez a mérethez? Köszönöm előre is!!!

Levinen írta...

Szia BK,

Örülök, hogy akkor jól muzsikál a nano akid! :)
Ha az akvárium bruttó literszámát, ami jelen pillanatban 60 v. 80 liter, megszorzod 10el, vagyis 600/800 liter/órás szűrőt választasz, akkor nagy baj nem lehet. Szinte mindegy, hogy az Eheim palettájáról melyiket választod, a különbségeket szerintem te is tudod. Itt gondolok elsősorban a praktikumokra, kényelmi dolgokra, amit adott esetben meg kell fizetni. De simán használhatsz a Classic szűrőd nagyobbik testvérét. Amire még odafigyelhetsz, hogy a kategóriában a lehető legnagyobb szűrővödröst válaszd, a biológiai töltet maximálása érdekében. Az én elvem szerint a biológiai felületnek jóval nagyobb szerepe van, mint a nagyobb áramlatnak.

üdv
Levinen

Bk írta...

Nagyon köszi!!!

BK írta...

Még1 kérdés, bocsi :) Világítás! Ezzel mégnagyobb kételyeim vannak:) Az új aki valszeg 63 liter lenne (60x30x35) Szted egy Hagen glomat T8 2x30w vagy Hagen armatúra T5 2x24w elég lehet? Természeten növényes aki lenne, szal nem szeretnék a fénnyel spórolni...Köszi!

Levinen írta...

Én a 2x24W T5-öt választanám. Mind a két esetben viszonylag erős világításról beszélhetünk. Co2-t is adagolsz? Gondolom igen, mert csak így tud működni ilyen fény mellett. Néha egyébként nem árt a fénnyel spórolni, főleg az indítási szakaszban. ;)

BK írta...

Köszi :) Akkor ezek szerint Te sem vagy az 1w/liter híve?! Igen, adagolok Co2. A nanohoz is használok palackos Co2-t,ahhoz 0.5 litereset. A 63 literhez valszeg majd nagyobbra váltok. Amúgy van jobb ötlted a világításra? Sajna világítás témában van a legkevesebb infó a neten...

Levinen írta...

Jobb megoldás egy ekkora akváriumra nem létezik, azaz a T5 még mindig tökéletesen megfelel a kor szellemének. :)
Jobbat nem tudok, max. olcsóbbat. Ha magad készíted el az armatúrát, biztos, hogy jobban jössz ki anyagilag, de az a küllem rovására mehet könnyen.

Levinen írta...

Egyébként egy nagyon lesarkosított dolog ez az 1W/ liter szabály. Kis akváriumoknál ahol a vízoszlop alacsony, ott a kevesebb watt szám is elég lehet. Nagy medencéknél is más az arány. Erre szerintem nem lehet egy sémát ráhúzni. A fény elégségét a növények reakcióján, fejlődésén lehet a legjobban lemérni.

BK írta...

Nem vagyok az a barkácsolós típus :) Külföldről az itthoni árakhoz képest jóval kedvezőbben be lehet szerezni, kb. 20e-ért. Ennyit nekem megér hogy tényleg szép legyen. A szűrő valszeg a professional 2071 lesz. Tudom, hogy nem a legolcsóbb, de néhány dologban sokkal kényelmesebb és hosszútávon ez is fontos szerintem. No 1 nap alatt sikerült a vázat összerakni, már csak meg kell valósítani :) Nagyon köszönöm a segítséget!

Névtelen írta...

Szia!
Nagyon jó lett!
Esetleg még azt le tudnád írni, hogy milyen a hangja?

Levinen írta...

Bár nem alszok az akvárium mellett, de kifejezetten halk a működés. Szinte csak duruzsol. Szerintem a teljesítményéhez képest extrán csendes.

Névtelen írta...

Szia!
Létezik olyan hogy túl nagy szűrő egy akváriumhoz? Pontosabban: Nagyon teccik pl az Eheim Profession 3 2073 (1050 liter/óra), 3 különböző rekesz az szűrőanyagoknak stb, azonban csak 54l-es akváriumom van. Okozna ez bajt, hogy túl nagy a vízáram vagy ilyesmi. Azért vennék ilyent mert egy későbbi bővítésnél, mondjuk 100-120 L-re már nem kéne másik szűrő. Válaszod előre is köszi!

Levinen írta...

Szia!

Természetesen létezik olyan, hogy az adott akváriumhoz túl nagy a szűrő, illetve túl nagy kavarodást, áramlatot okoz az akváriumban. De jelen esetben az általad kiválasztott szűrőnél ez nem okozhat problémát, mert szabályozható a teljesítménye. Így a terveidhez szerintem tökéletesen megfelel.

Névtelen írta...

Szia!

Köszi a válaszod, egyre inkább teccik ez a szűrő. Írtad hogy szabályozható a teljesítmény. Ezt hogy lehet megtenni? Erről nem nagyon találtam máshol sem utalást. Konkrétan az átszivattyúzott víz mennyiségét lehet állítani?

Levinen írta...

Re: A postban láthatod az állító kart, ahol a kezembe fogom a csö csatlakozó adaptert (felülről a második kép). Ennek a karnak az elforgatásával szabályozható a vízhozam, de azt nem tudom megmondani, hogy ez pusztán mechanikai, vagy elektronikai szabályozás. Én szerintem csak a az átfolyási nyílásokat csökkenti és akkor mechanikai.