2011. április 18., hétfő

182 liter a falban – update

2011.04.17.

Az akvárium képe 2 hónap után


Két hónap telt el az indítás óta. Az eddigi tapasztalataim alapján elmondhatom, hogy az akváriumoknak 2 hónap kell ahhoz, hogy egy valamilyenfajta egyensúly beálljon. Ennyi idő kell, hogy a lebontó baktérium telepek, mind az akváriumban, mind a szűrőben, megfelelő kapacitásura fejlődjenek. Úgy is mondhatnám, az akvárium „életre kelt.”
Az első két hétben szinte semmi negatív hatás nem jelentkezett, ez mondjuk normális. Sokan azt hiszik, hogy ha két hét után nincs alga, akkor már minden rendben van, hát nem. Innentől kezdve kezdenek a jelentkezni a tünetetek, ilyenkor kezdenek megjelenni a növényeken, dekorokon az algák. Az, hogy ez milyen mértékű és, hogy a fejlődésük mennyire tartható egészséges kereteken belül, na ez függ az akvaristától. Azt azért leszögezném, hogy ALGAMENTES AKVÁRIUM nincs!

Körülbelül két hét után megjelent a fonálalga. Az akvarisztika egy nagyon bonyolult valami, melyben soha nem lehet valamit egyértelműen kijelenteni. Nem lehetünk soha biztosak abban, hogy ezért, meg azért jelentek meg bizonyos algák. Pár faj azért van melyek keletkezésének okában majdnem biztosak lehetünk, de a legtöbbjüknél csak a találgatás lehetősége áll rendelkezésre. Mindig az a legjobb megoldás, ha megpróbálunk mindent a lehető legjobban csinálni. Odafigyelünk vízcserékre, elhalt növényi részek eltávolítására, a tápozásra, a co2 folyamatos adagolására, az akvárium higiéniai követelményeinek megpróbálunk eleget tenni. Aki ezekre odafigyel hosszútávon, kevesebb mérgelődést, idegeskedést fog jelenteni számára az akvarisztika.

Én is olyan vagyok, aki mindent szeret a lehető legjobban csinálni. Bár a fonalalga megjelent, de zavaró mértéket soha nem öltött. De hogy az, ami van, az is eltűnjön, ideiglenesen Black mollykat telepítettem az akváriumba. Már korábban is olvastam róla, hogy az elenevszülő fogaspontyfélék előszeretettel fogyasztják a „lobogó” algaféléket, a molly meg kifejezetten. Nos, ez nem városi legenda, valóban szinte nullára eltüntették a fonalat.

A növények mind e közben szépen fejlődtek. Ki-ki a maga ütemében, de mindenki szépen zöldült, vagy akár pirosodott.
Ami a legnagyobb változást mutatta, már-már félelmetes szinten, az a Glossostigma elatinoides. Ez a növény elsősorban az akváriumok előterének a fűszerű befuttatására használható. De olyan mértékben fejlődik, hogy szinte minden nap hozzá lehet nyúlni ollóval. Ha nem figyelünk oda a nyírására, akkor túl vastag réteget alkot, mely az alsó rétegek elhalásához, általános káoszhoz vezethet. Nálam is egy kicsit magas, de az előző drasztikusabb nyírásnál bebizonyosodott, hogy bátran vissza lehet vágni, úgy is szépen vissza fog nőni.


2011.02.22.
A Glosso fejlődése (2011.02.22)

2011.03.05.

2011.03.05


2011.03.17.

2011.03.17.

A Staurogine talán az a növény, mely nem túl gyorsan és nem is túl lassan nő. Eleinte elég gyengén muzsikált, de mára tökéletes átmenetet teremtett a Glossoval. Összefuttatva nagyon jól mutat, ajánlom mindenkinek.

Az akvakertész akváriumok nagy favoritja az Echinodorus tenellus. Nagy sikerét annak is köszönheti, hogy rendkívüli természetességet kölcsönöz az berendezés egészének. Én pár tövet tettem ide, oda, de az akvárium minden részén megjelent. Igen, ez a növény is nagy utakat képes megtenni az indáival, így rá is oda kell figyelni. De a célt végül is elértem vele, mert valóban nagyon természetes hatást ad az akváriumomnak.

A mohák szépen hozzák a papírformát. A fára kötözött Fissidens szép kis párnákat képeztek az ágakon, a Spiky moha is szépen befutotta a neki szánt részeltet. A Riccardiáról eddigi is tudtam, hogy nagyon lassan fejlődik, de hogy ennyire? Elképesztő lassú növény, így a kordában tartás szóba se jön. Egy követ növesztek be vele, ami már egész jó úton jár, de szívinfarktust soha nem fog kapni az eszeveszett növekedéstől.

Riccardia

Riccardia chamedryfolia

Nagyon lassú fejlődést mutattak eddig a fadekor fő növényei a Microsorium narrow és a Bolbitis is. Bár több helyen is leírták, én is jól tudtam, hogy a páfrányfélék rizómáját meg kell szabadítani a levelektől kötözés előtt a gyorsabb fejlődés érdekében, én ennek ellenére nem tettem. Sajnáltam eltüntetni az a kevés levelet is, ami volt. Ennek az lett a böjtje, hogy csak most érték el a fejlődésképes szintet. Nekik mostantól kezdve legalább egy hónap kell, hogy mutassanak valamit.

Mikor még csak terveztem a fejembe az akváriumot, nem igazán akartam stem növényeket belerakni. Gyönyörűek tudnak lenni, de a legnagyobb kalamajkát is ők tudják okozni. Nem tudtam ellenállni. Bekerült a háttérbe meghatározó, illetve kiegészítő növénynek a Didiplis diandara. Ez is egy gyorsan fejlődő növény, de sok nyírás kell neki, mire megfelelő takarási vastagsággal kezd el rendelkezni. Már 4 nyíráson túl van, de még legalább kettő kell, hogy megfelelően bedúsuljon. Képeken ennek a növénynek nagyon szépen bepirosodott csúcshajtásait lehet megfigyelni, de nálam még ezt nem sikerült belőlük kihozni. Egyenlőre ez a kérdés még nem annyira mozgat, a „befestéssel” még ráérünk.

A másik stem választásom a
Proserpinaca palustisra esett. Elképesztő különbség van a víz felett és a víz alatt termesztett változatok között. Nagyon megtetszett a teljesen egyedinek mondható víz alatti levélzete, mely nagyszerű kiegészítése lehet egyéb stem növénynek, jelen esetben a diandarának. Ő is nagyon lassan fejlődik, így igen nagy művészet lesz jól összehangolni a többi növénnyel a „nagy fotózásra” mikor a „kész van” fényképeket fogom készíteni.

Didiplis diandara

Didiplis diandara

Proserpinaca palustrisra

Proserpinaca palustris (lentebb az emers levelek, fentebb a submers levelek)

Állat fronton a következő dolgok történtek az elmúlt időszakban. Alapszabály, főleg a növényes akvarisztikában, hogy az halakat, garnélákat leghamarabb az indítás után egy hónappal telepítsük az akváriumba. Én így is tettem. Az első körben 10 Amano garnéla és 10 Otocinclust került be. Ezek azon felül, hogy nagy kedvencek, segítenek a tisztántartásban, az algák elleni harcban. Ezek után került be 4 Black molly, melyekről már korábbi soraimban már beszámoltam. Jelenleg ők jelentik az „életet” az akváriumban és annak ellenére, hogy csak ideiglenesnek szántam őket, nagyon jól mutatnak a nagy zöldségben.

Sokan kérdezték, hogy milyen halat fogok az akváriumba tenni, elvégre már 2 hónap is eltelt. A választásom a Rasbora hengelire esett. Olyan halat szerettem volna, melyek jól bírják az erős megvilágítást, megfelelő mértékben exibicionisták J és könnyen rajba igazodnak, ha kapnak egy kis inspirációt (nasit). Sajnos a halak beszerzése még folyamatban van, így én is türelmetlen vagyok miattuk. De a lényeg amúgy is az, hogy az akvárium úgy fejlődik, ahogy szerettem volna, ahogy szeretném. Hát egyelőre ennyi. Az akváriumról a legközelebbi bejegyzést akkor szeretném elkészíteni, mikor már kijelenthetem, hogy well done. :o)

Pár kép az akvárium fejlődéséről:

2011.02.22
2011.02.22

2011.02.27.

2011.02.27.

2011.03.07

2011.03.07.

2011.04.17.2

2011.04.17.



10 megjegyzés:

stevo írta...

Bár az iwagumi stílus tartozik a kedvenceim közé, mégis baromi tetszik amit alkottál. Az akkor-és-most fotók különösen! Gratu még egyszer! ;)

Levinen írta...

Szia Stevo!

Köszi a garatut! Bár tény, hogy egy iwagumi is nagyon szép tud lenni, de szerintem sokkal hamarabb megunja az ember. Szinte a karbantartás is mindig ugyanolyan és nincsenek látványos változások. Számomra a növények sokszínűsége mindennél jobban tetszik!

TSzecsei írta...

Gyönyörűen fejlődik az akid, nagy gratula jár neked! ;-)
Nagyon jó hogy nem a "favorit" növényeket választottad, hanem a magyar akvakertészetben ritkábban előfordulókat pl. glosso, Cuba, diplis stb.! Kíváncsian várom a folytatást, mert eddig nagyon tetszik!

Levinen írta...

Köszi Tibi!

Különösen örülök olyan kollégák kommentjeinek, akiknek a munkáit nagyra tartom. Tibi, te is ezek közé tartozol. Köszönöm szépen! ;)

inadsz írta...

Látványos fejlődés Levi. A glosso ilyen vastagon nekem annyira már nem tetszik, de az aki nagyon pofás ;)

Levinen írta...

Köszi Dani! Természetesen a Glosso laposabb lesz. Ez a kép csak egy pillanatnyi állapot, hamarosan jön a lapítás ;)

Taksoft írta...

Szép!
Nem sietted el, de kár is lett volna. Látszik, hogy kiforrott, alaposan ki- és átgondolt az egész.
Gratulálok!

Taksoft

Levinen írta...

Köszi Taksoft

Az elképzelés véglegességéig kell még egy kicsit várni, de remélem hozza aszt a képet amit elképzeltem. Pár növény lassú növekedésével nem számoltam, de legalább ők sem kapkodják el. A Glossot kéthetente kell betakarítani, bizonyos növényekre már 3 hónapja várok. :)

Névtelen írta...

Szuper lett Levi és még milyen lesz!
Kíváncsian várom az újabb képeket!

Üdv: N-dee

Levinen írta...

Szia N-dee!

Látom visszatértél! :)
Láttam az új "kis" projektedet és sok sikert hozzá. Én meg arra leszek kíváncsi! :)
Köszi a biztatást, úgy néz ki, lassan révbe ér az akvárium. De elég nehéz elkapni azt a pillanatot, mikor az összes növény a legjobb állapotát mutatja. Egyik másik mindig meg van nyírva, nehéz az egyeztetés közöttük. De valami biztos kisül belőle! :)