2010. augusztus 24., kedd

Ez úttal Garnélás fórum




Minden ember, ha komolyabban belefúrja magát az akvarisztikába, előbb vagy utóbb „szakosodik”. Elkezd érdeklődni ennek a szép hobbinak egy bizonyos ága felé. Miután a mai világban, ebben a „virtuális” világban az internet az első számú információ szerzési lehetőség, így sorra jelennek meg a különböző portálok, melyek csak úgy ontják az értékes tudnivalókat. Ezek közül talán a leghitelesebbek a fórumok, melyeken a kérdezgető kezdők, tudásukat fejleszteni vágyó emberek mellett, a szakértők, a szakmaiság is jelen van.

Pisti (Szentgyo) barátomat talán nem kell bemutatnom az olvasóimnak, de azért pár szót szólnék róla. Ha manapság valaki édesvízi garnélákat szeretne venni, vagy csak információkat szeretne róluk szerezni, előbb vagy utóbb
Pisti blogjára talál. Itt szinte mindent meg lehet tudni a tartásukról, szaporításukról és még sorolhatnám. A blog egy nagyon jó dolog, hogy az emberekkel megosszuk a tapasztalatainkat, tudásunkat, de nem igazán alkalmas, egy közvetlenebb, mindent átölelő oda-vissza kommunikációra. Mint ahogy a környezetünkben jól látszik, nagyon jól is tudnak működni fórumok, ha az alapítók komolyabban foglalkoznak velük, energiát ölnek bele. A motiváció persze különböző lehet, de az eredmény tekintetében mindenképp egy nagyon hasznos dologról beszélhetünk.
Szentgyo gondolt egy nagyot és létrehozta a kifejezetten
édesvízi garnélákkal foglalkozó fórumot. Felmerült persze, hogy életképes tud-e lenni egy viszonylag szűkebb érdeklődési körre korlátozott fórum, a szerény piaccal rendelkező Magyarországon? Nos, minden jel arra utal, hogy egyéb irányzatok mellett, ez a terület is rohamosan fejlődik és az emberek érdeklődése is egyre jobba nő.
A garnélák mellet persze minden más témakör is helyet kap, ami közvetlenül, vagy közvetetten kapcsolódik ehhez a világhoz.

Ezennel bejelentem, hogy elindult a fórum!

Úgy érzem, hogy szakmai támogatásban sem lesz hiány, mert Pisti mellett moderátorként fog segíteni Horváth Balázs Gergő (Ugrósáska), aki elsősorban a labirintkopoltyús halak nagy szakértője, de a garnéla világában is egyre nagyobb tapasztalatot szerez, melyet pl. a kék tigris garnélák sikeres szaporítása is jól bizonyít. Én úgy ismertem meg, hogy mindent elég tudományos szemmel néz és így is áll hozzá mindenhez. A csapatot én is egy moderátori titulussal erősítem (a szakmaiságomat mindenki értékelje a maga módján) és mindent meg fogunk tenni, hogy egy hiteles, jól működő fórumot üzemeltessünk. Bár (eddig) nem fúrtam magamat túl mélyre a garnélázás világában, annak ellenére, hogy már 5-6 fajt is tartottam, így inkább megpróbálom az akvárium bonyolult rendszerének működtetésével kapcsolatos tapasztalatommal segíteni a munkát. (A stábról több infó a „Bemutatkozó” topicban)

Várunk minden új érdeklődőt, aki többet szeretne megtudni ezekről a gyönyörű állatokról és természetesen minden régi ismerőst is, aki finomítani szeretné a tudását, vagy akár csak megosztaná tapasztalatát a nagyérdeművel.

5 megjegyzés:

Unknown írta...

Jelen! Mármint ott is.

Levinen írta...

Nagyon helyes! ;)

szentgyo írta...

Várjuk a többieket is :)

Unknown írta...

Szia! Nekem egy 54 l-es garnélás akváriumom van. Még nem sikerült olyam tápoldatot találnom amelyekben nincs /vas, réz, stb / ami a garnélákra veszélyt jelent.Nem tudom mit használhatnék, a sok növényes akváriumomban Judy

Levinen írta...

Szia Judit

Igazából ezekkel az elemekkel semmi gond nincs, ha megfelelő mennyiségben vannak csak jelen a vízben. Egy optimális tápozás semmilyen negatív hatással nincs a garnélákra. Egyébként csak a réz, ami nagyobb dózisban veszélyes lehet.
Nagyjából két részre lehet osztani a tápokat. Az egyik a macro elemeket tartalmazó, ebben semmilyen fém vegyület nem található és van a micro ebben vannak a kérdéses elemek. Ha ezzel tápozol, egy vas tesztel be lehet lőni, hogy mennyi kell belőle. Ha tápozol, használd a macrot és a micro tápokat is.
Hirtelen ennyi.