2010. június 1., kedd

Első Magyar Pico verseny 2010

Skatulya Gömbalgafa

Először is örömömre szolgál, hogy segíthettem Petinek (Peti44>Barton Péter) a Pico verseny lebonyolításában. Mikor megkérdezte, hogy vállalom-e, egyből igent mondtam. Ha jól emlékszem, talán még én irányítottam az Akvaristáról a növényesek világába, így a döntésem nyilvánvaló volt. Sajnos nem sok időm van a hétköznapokban, így nem nagyon tudtam segíteni a verseny összerakásában, de arra is gondoltam, hogy Ő a szervező, neki kell a saját tapasztalataiból okulnia, tanulnia. Sok-sok tapasztalás és meg lesz a kitartó munka gyümölcse. Annak ellenére, hogy néhány ember mennyi energiát öl ennek a „sportnak” a népszerűsítésébe, elég kevés nevezés érkezett, de így legalább nagyobb figyelmet tudott szánni a zsűri egy-egy munkára. Bár korábban még soha nem bíráskodtam ilyen területen, de megpróbáltam az értékelésnél a lehető legkörültekintőbb lenni. Nem gondolom, hogy mindenki egyet fog érteni a kritikáinkkal, de reményeim szerint sikerül megvilágítani a problémákat, az esetleges változtatásra szoruló részeket.

Végezetül, de nem utolsó sorban, megtisztelő számomra, hogy a zsűri székeken Peti mellett, Mark Evans-szel osztozhatok, akit talán a hazai akvakertészeknek sem kell bemutatni. A UKAPS akvakertészvilágának oszlopos tagja, aki nem csak gyönyörű akváriumokat készít, de azokat elképesztő szépségben, természetesség visszaadásával örökíti meg fényképein!

És akkor végezetül minden indulónak külön gratulálok, hogy munkáikkal hozzájárultak a Magyar Akvakertészet ezen kategóriájának fejlődéséhez és remélem, hogy ezzel is egyre több embernek keltjük fel az érdeklődését az akvarisztikának talán legkreatívabb ágára.

A pontozás legapróbb részleteibe nem avatjuk be a versenyzőket, de annyit elárulhatok, hogy egymástól függetlenül, szinte azonos értékelést adott mind a 3 zsűri. Peti és Én kommentekkel is megtiszteltük az összes versenyzőt, sajnos Marknak idő hiányában nem nyílt erre lehetősége. De a lényeg a lényeg, a pontosztás!

9. helyezett

Alkotó:         Turi Dániel
Mérete:         26x12x18 (5,6l)
Szűrés:          Nincs
Világítás:      9W
CO2:              Nincs
Vízcsere:       1-2 naponta a nagy akváriumból
Tápozás:       A nagy akváriumból származó víz táptartalma
Hardscape:   Szőlővesszők, folyami kavics
Növények:    Hemiathus micranthemoides
                       Riccia fluitans
                       Taxiphillum barbieri
Pontszám:     49 pont


Turi Dániel indítás

Indítás

Turi Dániel zárás

 Négy hét után

Peti kommentje:

“Kicsit üresnek érzem az akváriumot és nem találom a fókuszpontot. A növények viszont jó sokat nőttek, tehát látszik, hogy jó helyen vannak.” :o)

Én kommentem:

Dánielnél nagy bajban voltam, hogy miként fogalmazzam meg véleményemet. Sajnos, ami számomra egyből feltűnt, hogy nem lehet koncepciót felfedezni. Az indítás képe szinte teljesen a berendezetlenség hatását kelti, mely két hét után valamelyest javult. A térhez képest elég kevés növény látható, melyek túlságosan szét is lettek szórva. Egy kicsit olyan érzés, mintha mindenhol lenne mindenből egy kicsi. Úgy gondolom, hogy egy kis tanulás még hátra van a sikerek eléréséig. Tanulni, tanulni, tanulni!

8. helyezett

Alkotó:         Cseh Ferenc
Cím:               Small Oasis
Méret:           1 liter
Szűrés:          Nincs
Világítás:       Természetes fény + nagy akvárium fénye
CO2:               Nincs
Vízcsere:        Naponta
Tápozás:       Nincs
Hardscape:   Bazalt zúzalék, fadarab, folyami kavics
Növények:    Cryptocoryne x
Pontszám:      50,5 pont

Cseh Ferenc indítás

Indítás

Cseh Ferenc zárás

Négy hét után

Peti kommentje:

Kreatív layout, de több növénnyel sokkal jobb lenne az összkép

Én kommentem:

Ferenc alkotása rögtön az első pillanatban vegyes érzelmekkel töltött el. Vajon milyen szemmel kellene nézni ezt az installációt? Meg mondom őszintén, első ránézésre az egyiptomi útjaim jutottak eszembe, ahol hasonlóan kinéző pálmákat láttam, ez egyébként egy pozitív érzés számomra. Sajnos ezt az érzést nem vihettem be a tényleges értékelésbe. A mondanivalója teljesen egyértelmű, de sajnos egy kicsit kevéskének érzem az eredményt. De mindent összevetve egy ekkora „akváriumba”, egy hasonló alkotást el tudnék képzelni a polcomon. Az első lépésre is szükség van, hogy eljussunk az utolsóig!”

7. helyezet

Alkotó:         Csonka Olivér
Méret:           10x7x14 (9,8l)
Szűrés:           Nincs
Világítás:       Napfény, asztali lámpa
CO2:               Nincs
Vízcsere:        2 naponta 50%
Tápozás:        Micro, macro, easy carbo 2csepp/nap
Hardscape:    Lávakő, kerti föld + homok
Növények:     Hemiathus callitrichoides
Pontszám:      57,5 pont


Csonka Olivér indítás, zárás

Indítás

Peti kommentje:

Nagyon szép kis iwagumi. A kövek elhelyezése és a növényválasztás tökéletes. Kár, hogy nem kaptunk második képet, mert igazán ígéretesen indult ez az akvárium.”

Én kommentem:

A legkisebb akváriumok közül ez volt számomra az egyik legtetszetősebb. Ez lett a verseny mini Iwagumi akváriuma. A kövek méretének aránya jól lett kiválasztva, elhelyezésük is jól sikerült. A növényválasztás jobb nem is lehetne, de a HC fejlődése lett volna az egyik sarkalatos része a sikernek. Az indítás jól sikerült, de nagyon sajnálom, hogy a négy héttel későbbi képet nem kaptuk meg. Jó Tanács: A homok nem igazán alkalmas növények ültetésére, így az alatta elhelyezett táptalajnak sincs sok értelme.”

7. helyezett

Alkotó:         Mikus László
Méret:           7,5x9,5x13,5 (9,6l) 
Szűrés:          Nincs
Világítás:      Természetes fény
CO2:              Nincs
Vízcsere:       2-3 naponta 50%
Tápozás:       Liquigro forte 1csepp/hét
Hardscape:   JBL Manado, mészkő
Növények:    Cladophora aegagropila (Gömb alga)
Pontszám:     57,5 pont

Mikus László indítás

Indítás

Mikus László zárás 
Négy hét után

Peti kommentje:

A szép gömbmohaszőnyeg nagyon egyedivé teszi az alkotást. A kövek színe sajnos ront a természetességen.

Én kommentem:

“László akváriuma egy másik bolygóra kalauzolja el a szemlélőt. A fehér kő és a gömbalga zöld színének kontrasztja ezt a fantáziában való kalandozást támasztja alá. A földi természetességről nem beszélhetünk, így a kérdéseinkre a választ egy másik bolygón kaphatjuk meg. Na meg is ideologizáltam ezt az alkotást. :o) A beküldött anyagnak a kép hangulata adja a fő erejét. A sötét környezetben a fehér kövek által visszavert fény és az üveg sejtelmes csillogása adja az értéket.”

6. helyezet

Alkotó:          Deme Márton
Méret:           10x10x10 (1liter)
Szűrés:          Nincs
Világítás:      Természetes fény
CO2:              Nincs
Vízcsere:       Naponta 100%
Tápozás:      GA macro, micro
Hardscape:  Tengerparti kő, homok
Növények:   Cladophora aegagropila, Taxiphyllum barbieri
Pontszám:    60,5 pont

Deme Márton indítás, zárás

 Indítás

Peti kommentje:

“Nagyon szép, arányosan berendezett kis iwagumi. Nagyon sajnálom,  hogy nem kaptunk második képet, mert szerintem ez az egyik leggondosabban berendezett akvárium.”

Én kommentem:

Bár szerintem mindenkinek egyértelmű, de nekem ez a hatás, a tengerpartra emlékeztet. Ez volt a legelső benyomásom attól függetlenül, hogy a kő is egy tengerpartról származik és persze a homok dominanciája is ezt sugallja, a „kék égről” már nem is beszélve. Szintén kis űrtartalomról beszélünk így ezt beszámítva, igen ügyes megoldásnak tartom. Nagyon sajnálom, hogy nem készült el a záró kép, annak ellenére, hogy sok változást nem vehettünk volna észre a növényválasztás miatt.”

5. helyezet

Alkotó:          Andrési Dániel
Méret:            9,5x13x8 (1liter)
Szűrés:           Nincs
Világítás:       Természetes fény
CO2:               Nincs
Vízcsere:        Naponta
Tápozás:        Nincs
Hardscape:   Ismeretlen kő
Növények:    Riccia fluitans
                       Ceratopteris thalictroides
                       Anubias barteri var. nana
Pontszám:     66,5 pont

Andrési Dániel indítás

Indítás

Andrési Dániel zárás

Négy hét után 

Peti kommentje:

“A növények sokat nőttek és rendesen bubiznak. Előtérben a riccia sajnos túl sokat takar. Ahogy látom, egy kicsit algás is az akvárium. Ez sajnos sokat ront az összképen.”

Én kommentem:

“Dániel is az igen kis méretet választotta a munkájához. Egy liter, valljuk be, még sörből is kevés. :o) Az indítás képe még egy egész jó koncepciót hordoz, de a két hét utáni kép igen csak megváltozott. Bár a riccia egy igen kreatív növény, de aki ismeri, az tudja, hogy még egy nagy akváriumba is bonyodalmakat tud okozni roppant gyors fejlődésének köszönhetően. Nos, a ceratopterisnek se kell nagyon könyörögni a fejlődésért. Két hét alatt ezt a kis üveget szinte teljesen benőtték, mellyel a koncepció eltűnt, így az anubias is egy kicsit a háttérbe szorult, mely a karakterével meghatározó lehetett volna. Ami viszont nagyon tetszik, hogy a növények csak úgy ontják a bubikat, mely jól mutatja, Ők meg vannak elégedve a helyükkel.Tényleg, létezik olyan, hogy pico olló és csipesz? :o)”

4. helyezet

Alkotó:          Kanovszky Nikolett
Méret:            17,5x17,5x17,5 (5,4l)
Szűrés:           Atman HF0100
Világítás:       Globo csiptetős lámpa, Tungsraflex R50 (25W)
CO2:               Easy carbo
Vízcsere:        2 naponta 1 liter
Tápozás:       Sera Florena
Hardscape:   (kövek, fák, aljzat) dolomit kövek, kvarchomok
Növények:    Hemiathus callitrichoides “Cuba”
                       Micranthnum micranthemoides
                       Lilaopsis brasiliensis
Pontszám:     69 pont

 

Kanovszky Nikolett 1. indítás

Indítás

Kanovszky Nikolett 1. zárás 
Négy hét után

Peti kommentje:

Szép iwagumi, de hiányolok belőle egy nagyobb, hangsúlyosabb főkövet. A Micranthenum umbrosum-ot kicsit soknak érzem hátul, de ettől függetlenül jó a növényválasztás. A Hemianthus callitrichoides szőnyeg elől különösen tetszik.”

Én kommentem:

Az első pillantásra mikor ránéztem az akváriumra, az általam korábban annyit emlegetett arányszabály helyes használata tűnt fel. Egy ekkora űrtartalomnál nem könnyű megfelelő növényeket választani, de a Hc, az Mu és a többi növény, nagyon jó választás volt. A kövek mérete és elhelyezése is nagyon tetszik, bár a fehér szín talán a természetességből levesz egy kicsit. Ami kevésbé tetszik, hogy az akasztós szűrő látvány nagyon lerontja az összképet. Ezt egy hátsó fóliával el lehet tüntetni, vagy akár a fotózás ereéig le lehetett volna szerelni. Sajnos a záró képnél a növények kondíciója már nem a legjobb, illetve az a stádium, ahol még nehéz megjósolni a jövőt. Ekkora akváriumnál kötelezőnek tartom a napi 50%-os vízcserét, ami sokat segít a sikeres fenntartásban. “

3. helyezet

Alkotó:          Fülöp Péter
Méret:            24ml (nem csalás, nem ámítás) :o)
Világítás:       Természetes fény
CO2:               Nincs
Vízcsere:        2 naponta 100%
Tápozás:        Nincs
Hardscape:    Szőlő vessző, homok
Növények:     Cladophora aegagrophila
Pontszám:      70,5 pont

Fülöp Péter 1. indítás

 Indítás

3. helyezet

Négy hét után

Peti kommentje:

24 ml? Hát ezen meglepődtem. :) Nagyon kreatív, ügyes alkotás! Nem tudom elképzelni, hogy egy ilyen kis pohárba hogyan varázsoltál be egy ilyen szép fát. :) Nagy taps jár érte!”

Én kommentem:

Mikor elém kerültek a verseny képei, először a „gömbalgafán” akadt meg a szemem. Ezzel a növénnyel, főleg rövidtávon, nagyon finom kompozíciókat lehet összehozni. Nagyon tetszik az ötlet és főleg, hogy egy üvegcsébe lett összehozva. Itt az aljzatnak nincsen életben tartó szerepe, így azt egy kicsit lehetett volna vékonyítani, hogy a „fa lombja” lejjebb kerüljön ezzel is növelve az optikai hatást. Tetszenek az arányok, szép a zöld szín és a fények játéka!Egy szép, piros garnélát még odabiggyesztettem volna valahova a zöldségbe. A konyhába a fűszerek mellé már be is tenném. :o)”

2. helyezett

Alkotó:         Kanovszky Nikolett
Méret:           17,5x17,5x17,5 (5,4l)
Szűrés:          Atman HF0100
CO2:              Easy Carbo
Vízcsere:       2 naponta 1 liter
Tápozás:       eSHa Crypto Plus
Hardscape:   (kövek, fák, aljzat) szőlőtőkék, márványzúzalék, kvarch.
Növények:    Cryptocoryne parva
                       Cryptocoryne parviflorus “Tropica”
                       Liliaopsis brasiliensis
                       Cryptocoryne LDW
                       Echinodorus tenellus
Pontszám:     71 pont

Kanovszky Nikolett 2. indítás

 Indítás

2. helyezet

Négy hét után

Peti kommentje:

“Nagyon természetes, precíz alkotás. A két képet nézve, látni, hogy a növények sokat fejlődtek. Az előtérben látható barnás Cryptocoryne-k nagyon hangulatossá teszik az akváriumot. A szőlőtőkék elhelyezése is jól sikerült.”

Én kommentem:

Nikol második akváriumánál az első pozitív gondolatom, a természetességgel volt kapcsolatos. A zöld növények között a szép, barna szőlőtőke és hozzá a sötét színű aljzat, igazán impozáns. Az arányok itt is egészen rendben vannak és a ma annyira „divatos” fadekor kivezetése a vízből, javítja a képet. A növények jelen esetben némi fejlődést mutattak, de a túl ritka vízcsere és így a szőlő viszonylag erős színező hatása, egy kicsit levesz az egészségesség látványából. A szűrő még mindig egy kicsit zavarja az összképet, de összességében a hangulat nem rossz.”

1. helyezett

Alkotó:          Fülöp Péter
Méret:            2 liter
Szűrés:           Nincs
Világítás:       Naponta 4-5h (20W)
CO2:               Nincs
Vízcsere:        2 naponta 50%
Tápozás:        Neptun tápsó
Hardscape:    Szőlővessző, bazalt kövek, dekorhomok
Növények:     Rotala rotundifolia
                        Lilaeopsis brasiliensis
                        Taxiphyllum barbieri
Pontszám:      84,5 pont

Fülöp Péter 2. indítás

 Indítás

1. helyezet

Négy hét után

Peti kommentje:

Gyönyörű akvárium! A dekorációs elemek elhelyezése remekül sikerült. A kilógó ágak nagyon természetessé varázsolják ezt a kis akváriumot. Egy gömbakvárium berendezése nem könnyű feladat, de Péter tökéletesen megoldotta. Látszik, hogy a növények majd kicsattannak az egészségtől. Az előtérben elhúzódó dekorhomokos, bazaltos rész is növel a medence természetességén.”

Én kommentem:

Úgy látom, hogy Péter vette legkomolyabban ezt a versenyt. :o) Bár mi akvakertészek nem rajongunk különösebben a gömb akváriumokért, de jelen esetben ezt a hozzáállást félre kellett tennem. Ami nagyon megfogott ebben az akváriumban, az a természetesség, a természet kicsiny részletének a megvalósítása. Jó a fa és a kő együttes használata, bár a kő lehetett volna egy kicsit kisebb, egy kicsit kevésbé hangsúlyos. A kisebb követ el lehetett volna tolni az egyik irányba, ezzel is javítva a picit eltúlzott szimmetrikusságon. A kilógó fák mindenképp kellettek a természetesség egységéhez. A növényeken látszik, hogy még jól érzik magukat és fejlődni is képesek voltak annak ellenére, hogy négy hét igen rövid idő.”

4 megjegyzés:

Taksoft írta...

Ez jó dolog, és örülök, hogy van már ilyen is. Ha nem lettem volna lusta, én is elindulok, de jövõre már lehet, hogy nem hagyom ki.

Köszi a részletes beszámolót!
Petinek gratulálok a szervezésért, a résztvevõknek meg a munkáért!

Levinen írta...

Szia Taksoft,

Úgy gondolom, hogy ezzel sokan vannak így. Valahogy el kell kezdeni, hogy minél több embernek kedvet teremtsünk. Már én is gondolkodok, hogy csinálok magamnak egyet, talán egy jó blog bejegyzés is születhet belőle. :o)
Köszönjük az elismerő szavakat!

Rain írta...

Sziasztok!

Aki ismer engem személyesen jól tudja rólam, hogy igen messze áll tőlem a növényes vonal, de ennek ellenére rendszeresen járok ide, Levi blogjára tanulni, informálódni. Szerintem nagyon korrekt módon bonyolítottátok le a verseny szervezését, valamint annak zsűrizést is, külön, részletesen kommentálva minden benevezett alkotás "erősségeit", esetleges hibáit.
Úgy döntöttem, lesz ami lesz, de jövőre én is megmérettetem magam a következő ilyen jellegű versenyen.

Üdv:
Rain

Levinen írta...

Szia Rain,

Hát ez amit írtál, nagy örömünkre szolgál. Az ilyen visszajelzések adnak újabb lendületet ahhoz, hogy folytassuk amit csinálunk és tovább hirdessük az igét. Köszönjük még egyszer a pozitív feedbacket és persze várunk szeretettel a (pico) akvakertészek világában (is). :o)