2009. november 26., csütörtök

Útban a 182 literes ryuboku akváriumom felé

A történet valahol ott kezdődött, hogy megismertem az aquascaping világát. A tanulás korai szakaszában a meglévő, növényekkel sűrűn beültetett 200 literes akváriumomat akartam átnevezni aquascaper akváriumnak. Sok dolgot tettem annak érdekében, hogy az átminősítésnek megfeleljen, viszonylag szép eredményeket is értem el vele, de nem volt az igazi. Ha nem az elejétől kezdve, lépésről lépésre, szisztematikusan haladsz a cél felé, akkor soha nem éred el a valódi, kritikus szemnek is megfelelő eredményt.
Összeraktam egy 25 literes nano kategóriás akváriumot, hogy ezen gyakoroljam a fogásokat. Az összerakás pillanatától kezdve elmondhattam, hogy siker koronázta ténykedésemet. Sikerült 9 hónapon keresztül fenntartanom ezt az igen könnyen felbillenthető mikro egyensúlyt. Növények cserélődtek, állatállomány változott, voltak természetesen alga problémák, de összességében sikernek könyvelhettem el az eddigi eredményeimet.
Ebben az időben már körvonalazódott egy új project, egy ismét nagyobb méretben megtestesülő, részleteiben jól megtervezett növényes akvárium.
De, hogy ez az új terv első lépéseit megtehessem, meg kellett szabadulnom a 200 literes akváriumomtól és minden tartozékától. Ez a mai világban elég nehéz, főleg ha valami normálisabb pénzt is szeretnél látni belőle, de végül is sikerült. Egy jó alap született az új alkotáshoz.
Rengeteg olvasgatás, böngészés a világhálón, információ vadászat előzte meg az alap dolgok kiválasztását.
Először is kellett egy jó paraméterekkel rendelkező akvárium. Nem akartam erre túl sok pénzt költeni, de mégis egy igényes, szép munkát szerettem volna az orrom előtt látni. Pasaréti Gyulabácsi egy igazi akvárium mestert ajánlott, aki nagyon szépen dolgozik és az emberek minden szeszélyét képes kielégíti. Nem akartam túl hosszú akváriumot, de ugyanakkor megfelelő mélyet, hogy 3D-ben jól tudjak építkezni és nem túl magasat, hogy az akvárium fenekéig gond nélkül be tudjam világítani. Egy, az aquscaping világában szabványnak számító 90x45x45-ös (182 l) méretet választottam. Az üveg elkészült és valóban egy igazi mesterművet üdvözölhettem a lakásomban. Itt jegyzem meg, hogy lehet egy akvárium üvegre rengeteget is költeni, de az igazi siker nem ezen fog múlni. Én egyébként azon megfontolt emberek közé tartozom, akik jól meggondolják, hogy miben lehet kompromisszumot vállalni, és miben nem.

Nem opti, de mégis optimális
A talaj technikával úgy voltam, hogy az legyen a lehető legjobb minőségű. Így drága, vagy úgy drága, ebben a kompromisszummentes utat választottam, az ADA termékeit, egy kis Tropica fűszerrel. A legjobb tapasztalatok, a legjobb eredményeket ezekkel lehet elérni és erről magam is meg akartam győződni. Az akvárium alján ADA Bacter 100-al buzdítom a hasznos baktérium telepek gyorsabb kialakulását, erre kerül a Tropica táptalaj és erre záró akkordként a híres-neves ADA Aqua Soil Amazonia általános aljzat. Úgy gondoltam, ha ennyit megadok a növényeknek, ők is fognak nekem adni valamit cserében. :o) Még egy kis dekorációs elemként ADA Nile sand és ezzel végére is értem a földmunkának.

Talajból csak a legjobbat

Mindig is nagy fúró, faragó voltam, így nem volt kérdés, hogy részben magam fogom elkészíteni a szekrényt az új akvárium alá. Meg mondom őszintén, hogy itt is az ADA stílus volt számomra a legmegnyerőbb. Egy bútor ne legyen giccses, ne legyen extrán szép, főleg egy gyönyörű akvárium alatt. A mi esetünkben a bútor legyen egyszerű, letisztult, adjon elsőbbséget egy gyönyörű tájképnek. Édesapámmal megterveztük az elemeit, egy lapszabászatban legyártattuk és otthon összeszereltük. A hatás valóban jól sikerült, annak ellenére, hogy nem egy eredeti ADA szekrény állt előttünk. Még a szűrőcsövek kivezetésére szolgáló ablakok is igen meggyőzőre sikeredtek.

ADA stílusban készült szekrény



A szekrény és az akvárium


Belülre nem akartam polcokat, osztásokat, mert mindig inkább kevés szokott lenni a hely, mint elég. De szerettem volna valami praktikus megoldást az eszközök, kellékek tárolására.
Nem vagyok egy túl nagy IKEA fun, de szeretem az apró kiegészítőiket, praktikus megoldásaikat. Így akadt meg a szemem, egy kés tartónak titulált, falra felszerelhető mágnesen. Egyből kapcsoltam, hogy ez tökéletesen alkalmas, hogy a fémből készült „kerti” eszközeimet megtartsa. Nem kellett extra polcot tervezni, csak két csavar és már meg is volt oldva a kérdés. Nagyon jól működik, elég erős, ez úton ajánlom mindenkinek. De amiért ténylegesen mentem, az egy fából készült, falra szerelhető, fűszertartó polc volt, amit a tápoldatok tartására szántam. Nem tudtam, hogy itt találok-e ilyesmit, de próba cseresznye. Hát csak találtam! Egyszerű, fenyőből készült, pont a megfelelő méretű, ennél nem is kell több. Vettem a festékboltban egy szürke festéket, lefújtam és mintha a szekrényemhez találták volna ki. Az egyik ajtón a mágnes az eszközökkel, a másik ajtón a növények számára szolgáló fűszertartó. Ezzel a szekrényem teljesnek volt mondható.

A mágnes az ajtón a mágnesen az eszközök


A növénytápok is jól érzik magukat


Térjünk rá az egész rendszert működtető technikára. A legnagyobb kihívást jelenti az akvárium megfelelő világításának kiválasztása és ennek esetleges megvásárlása. Talán elmondhatjuk, hogy ezen a területen születnek a legnagyobb kiadások, főleg akkor, ha viszonylag nagyobb literszámban szeretnénk sikereket elérni szépséges növényeinknél.
A terv mégis az volt, hogy komoly fény, reális áron.
Ez idő tájt sokat beszélgettem Warrior barátommal - aki megjegyzem azóta krónikus garnéla lázban szenved, hála Szentgyonak - , hogy kellene egy ilyen DIY lámpát barkácsolni. Én már korábban erősen szemeztem a HQI megoldásokkal, látván az ilyen fényekkel megvilágított akváriumok eredményeit, így a kivitel ebbe az irányba mozdult el. Fontosnak láttam még, hogy a HQI mellett még legyen egy kis T5-ös kiegészítő fény is. Ez két szempontból is fontos lehet. A T5-öt egy órával előbb kapcsolom fel és így egy megfelelő fokozatot jelenthet a nagyobb fény bekapcsolásáig. Ezzel jelentősen csökkenthetem a lámpakacsolással járó, a halakat érintő, stresszhatást. Másodsorban a HQI izzók 6500K-esek (2x70W), a T5-ök meg 8000K-esek (2x24w), így a kétféle színhőmérséklet megfelelően természetes fényhatást kölcsönözhet a vízivilágnak.
Warrior rendelkezett a kivitelezés eszközeivel én meg a korbáccsal. Köztudottan nem vagyok az ilyen brutális eszközök aktív használója, így a lámpa elkészüléséig 2-3 hónapra volt szűkség. :o)) De a remekmű elkészült! (Warriorral egyébként tervezzük az ilyen lámpák és egyéb eszközök rendelésre való gyártását, de erről majd legközelebb.)
Ennek fényében elmondhatjuk, hogy a fény nem lehet kevés. :o)


A lámpatest felülről



A lámpa arca

A szűrés eszközén úgy néz ki, hogy nem változtatok. A 200-as akinál használt Aqua-Pro, 1000l/h teljesítményének elégnek kell lennie. Az ADA akváriumoknál ennél gyengébb, az AGA versenyakváriumoknál is hasonló forgatású szűrőket használnak látszólag nagy sikerrel. Nem hiányozhatnak az üveg be és kiömlők (Lily pipe) se, melyek nagyban hozzá fognak járulni az optikai hatáshoz. Még egy kis csinos ADA hőmérővel is rendelkezem a teljes képhez.


"Az akvárium igazi ékszerei"



Sokat nem szeretnék írni arról, hogy milyen képet, hardscape-et szeretnék alkotni, lévén, hogy még az utolsó pillanatban is változhat. De annyit elárulhatok, illetve már korábban elárultam, hogy még mindig a ryuboku stílus áll hozzám legközelebb, így fa és kő látványos kombinációjára készülök. Szeretnék megint egy olyan akváriumot készíteni, amire senki nem fogja azt mondani, hogy egy másikra hasonlít, illetve egy kicsit több legyen benne, mint egy megszokott aquascaper akváriumban.
Az indítás dátumáról nem tudok pontosat mondani, mert végre valahára el fogunk költözni, így az új helyünkön szeretném útjára indítani a „nagytestvért”.


Végül, szeretném megköszönni Warriornak a nagy segítséget, mert nélküle most nem lehetne ilyen szép lámpám. :o)




Az indítás előtti terhelés teszt :o)


14 megjegyzés:

warrior71 írta...

Levi ez a post is jól sikerült :) ! Várom már a berendezett akvárium fotóit is. Csak így tovább!

Taksoft írta...

Nagyon ígéretesen hangzik! Látszik, hogy nagyon alaposan megtervezted az egészet! Nem kétséges a végeredmény sem, de nagyon kíváncsian várom, hogy mit hozol ki belõle.
Ja, és nagyon szimpatikus a józanságod, amivel a technikát válogattad össze, és külön tetszik a HQI, nagyon kíváncsi leszek a megvilágításra, illetve a hatására.

MR írta...

Korrekt-korrekt. Azt hiszem a felfogásunk közel áll egymáshoz sokmindenben. Kíváncsi leszek rá. Elárulod, hogy végül pontosan milyen reflektorok kerültek a világításba?

Levinen írta...

Szia Taksoft
Örülök, hogy tetszik az eddig megtett út. :o) Én azért soha nem szeretek előre elkiabálni dolgokat. Meglátjuk mi sül ki belőle.

Levinen írta...

Hi MR

Ha a refiken a HQI lámpákat érted, azokat egy budapesti székhelyű világítástechnikai nagykerben rendeltem, a 6500K-es izzókkal együtt. Ha a forrás érdekel, akkor meg tudom neked írni a cég elérhetőségét.

N-dee írta...

Szia Levi!

Szép kis projekt lett ez és igazán impozánsak a DIY termékek. Ha lesz hozzá helyem, Isten bizony veletek fogok HQI pilácsot csináltatni, mert nagyon baba lett! Sok sikert kívánok az akidhoz a továbbiakban is, egyébként tudsz már valami konkrétabbat az indítás időpontjáról?

Mégegyszer gratula neked is és warr-nak is!

Üdv!

Levinen írta...

Szia N-dee!

Köszi a biztatást és a tetszés nyilvánítást. :o) Az indítás nagy valószínűséggel csak ősszel lesz, mert nyár végén fogunk költözni az új lakásunkba. Warrior nevében is köszönöm a gratulációt. Ha a DIY lámpával kapcsolatosan valami konkrét kérdésed lenne, nyugodtan tedd fel, akár Warriornak is a saját blogján.

Üdv

Ui: Az akváriumaid gyönyörűek!

Patzu írta...

Hát nem lehet könnyű kivárni a berendezés pillanatát, mikor már ennyi minden elkészült!
Először is türelmet, aztán sok sikert a továbbiakhoz!
Patzu

Levinen írta...

Köszi Patzu

Az az igazság, hogy úgy általában is eléggé el vagyunk foglalva, kisgyerek, lakás ügyek, így nem annyira nehéz a várakozás. Na de ha egyszer elindul......... :o)

tuba írta...

Szép kis írás!Különösen tetszik Ez a HQI lámpa. REMEK. Én még új vagyok ebben a blogban. Igazából úgy ajánlották, mivel Én is HQI
világítást szeretnék. Lett egy 600 lityis aksim (sarok)60 cm magas. Ehhez szeretnék egy saját hqi-s lámpást. Szerinted mekkora és hány darab HQI izzó kéne fényigényes növényekhez? Ha már használod a HQI-s világítást légyszíves pár szót írnál róla? (melegedés, milyen magasan van az aksi felett, mennyire melegíti a vizet). Kb. mennyiből jön ki egy ilyen világítás? Remélem nem leszek pofátlan, de elárulod, hogy honnan szerezted be a 6500 k HQI izzót és a hozzá való foglalatú (Rx7s?)lámpatestet, előtétet? Bocs a sok kérdezősködésért, de egy 600 lityis növényes (eredetileg halas lett volna) aksinál nem mindegy, hogy mit mennyiből tudok megoldani.
Előre is köszi!

Levinen írta...

Szia Tuba.
Üdvözöllek a blogomon és köszönöm a pozitív jelzést! :o)

Igazából gyakorlati tapasztalatom még nincs a HQI-val kapcsolatban, mert csak nyáron fogom elindítani az akváriumot. De sokat olvastam, érdeklődtem ezen a téren, így bátran belefogtam. Amit érdemes tudni, hogy jóval nagyobb fényerőt lehet elérni, és magasabb vízoszlopot (60+) is kényelmesen át lehet velük világítani. Ami viszont fontos, hogy ilyen fény mellett minden más alkotóelemet is maximálisan meg kell adni az akváriumnak, hogy ne váljon a világítás project rémálommá. Ilyen pl. a megfelelő co2 szint, a megfelelő tápozás és a megfelelő szűrés. Ha ezekből bármelyik nem kielégítő, akkor negatív eredmények lesznek. Én már régóta foglalkozok az akvarisztikával, sok tapasztalaton vagyok túl, értem már az összefüggéseket, így nem félek az eredménytől, de persze nem szeretek semmit elkiabálni. :o)

Mivel a HQI az akvárium fölé van lógatva 30-40-50cm magasra, így a melegedése nincs hatással a vízre, egyébként amúgy se számottevő. A magasság belövése az a használatba vételtől próbálgatással lehet kitapasztalni. Ez szerintem minden akváriumnál, mikrokörnyezetnél más lehet. Általánosságban, az édesvízi akvarisztikában 1W/L-ben szoktak gondolkodni, de ekkora akváriumnál, HQI világítással szerintem 2 db 150W-os izzó bőven elég. Esetleg még ki lehet egészíteni, ahogy nálam is látszik, néhány T5-ös csővel. Az én esetemben napfény HQI-kat, 8000K-es „hideg” csövekkel egészítettem ki. Az anyagi részéről inkább privátban, E-mailben kellene beszélnünk. Írjál, és én válaszolok.

Üdv
Levinen

Névtelen írta...

Szia!

Van valami fejlemény?Mikor indul?

Levinen írta...

Azaz igazság, hogy az indítás a költözésünkhöz volt, van igazítva, ami eléggé elcsúszott. Nagyon úgy néz ki, hogy novemberbe már az új lakásban leszünk és így elindulhat a project. Ha lesz fejlemény természetesen látszódni fog a blogomon. :o)

Jelzin írta...

Már várom nagyon!Biztos szép aki lesz!