2009. november 29., vasárnap

Magyarok az AGA versenyén

A verseny kép

Lassan másfél éve csöppentem bele az aquascaping világába, mely azóta is igen csak fogva tart. Napi szinten követem az ezzel kapcsolatos történéseket, eseményeket akár hazai, akár a nagyvilággal is legyen kapcsolatos. Ezek közül is a legmeghatározóbb, az adott időszakok teljesítményét lezáró versenyek, melyek publikációi rejtik a legtöbb érdekességet, információt. Számomra talán a legfontosabb ilyen megmérettetés az AGA International Aquascaping Contest. Sokféle hasonló versenyt rendeznek világszerte, de talán ez mutatja meg a legjobban a létező stílusokat, a különböző tájakról származó akváriumok sokszínűségét. Az Agára a szó szoros értelméből a világ minden részéről jönnek a nevezések, legyen Ázsia, Amerika, Barzília, vagy akár egy velünk szomszédos ország.
Az elmúlt bő egy évben szerencsére hazánkban is nagyon nagy szépszerűségre tett szert az akvarisztikának eme ága. Egyre több hazai akváriummal találkozhattunk külföldi versenyeken, egyre több magyar akvárium kerül a világ figyelmének előterébe. Engem, mint a magyarságára büszke ember, nagyon jó érzéssel tölt el ez a tendencia.




Ezeken a tényeken felbuzdulva arra gondoltam, hogy a 25 literes nano akváriumomat, mely az itthoni visszajelzések alapján is jól sikerült, megmérettetem a kedvenc versenyemen, az AGA contesten. Azon kívül, hogy szerettem volna én is a hazai színeinket képviselni a nemzetközi véráramban, nagyon fontosnak éreztem, hogy kapjak véleményeket, kritikákat azoktól, akik a „szakma” legjobbjai közé tartoznak. Szerettem volna megtudni, hogy jó úton járok-e, lehetek-e egyszer én is egy olyan szakmabéli, aki az elismert tapasztalatai alapján segíthet a kezdőknek, az alkotni vágyóknak,
Az akváriumom az év elején lett indítva, és ahogy ez normális is, sok arcát mutatta az elmúlt időszak alatt. A versenyre értelemszerűen a legjobb állapotát kell bemutatni, ahol a növények a legjobb formájukat mutatják, ahol a halak, egyéb élőlények kicsattanó egészségükben pompáznak. Miután a fejlődés hónapról hónapra dokumentálva volt fotók formájában, így a kiválasztás nem jelentet problémát. Bár számomra nem a beküldött fotó tetszett a legjobban, de néhány kolléga véleményére hallgatva, mégis a javaslatuk felé hajlottam. Gyakorlatilag az elsők között küldtem be (7.-ik ként) a vizsgamunkámat. Gondolom, sokan az utolsó pillanatig fésülgették a növényeiket, könyörögtek nekik a legszebb képért.
Egyébként a beküldés rendszere nagyon tetszett. Regisztrálni kellett, átutalni egy jelképes összeget a részvételhez, feltölteni a képeket és az akvárium adatait. Nagyon praktikusan volt megoldva az egész, mert a lezárás időpontjáig bármikor lehetett az addig feltöltött képeket cserélni, az adatokat módosítani. Ha bármi kérdés felmerült, Erik Olson, az egyik alapító, egy napon belül válaszolt. Minden simán ment.
Mivel viszonylag korán adtam le a nevezésemet, igen csak sokat kellett várni az eredmény kihirdetéséig. Már a lezárást is eltolták 1-2 héttel, az eredményhirdetést is épp, hogy benne volt a novembernek kijelölt határidőben. De végül is eljött a pillanat.
Az oldal, ahogy lenni szokott, szinte használhatatlanságig le volt lassulva. A megnyitás pillanatától szinte az egész aquascaping világa egy szerveren csücsült, vagyis az AGA oldalán. Ebből kifolyólag sok figyelmet nem fordítva mások alkotására, egyből a saját művemet kerestem a „small” kategóriában. A képek betöltése szinte lehetetlennek tűnt, de szerencsére megpillantottam egy kis szöveget, ami az én nevezésem volt. Egy újabb 10 perc várakozás hozta meg az akváriumommal foglalkozó oldal megnyitását. Szemem egyből a kritikákra futott és már olvastam is, mit mondanak a nagyok a kis kedvencemről.


Az eső kritikát Jason Balibantól kaptam:

"Very nice hardscape and lush planting. Interesting placement of sand. The transition from sand to wood is pleasing to me. The branch that comes up in the left center is a little strong and takes away from the compostion." —Jason Baliban

Nagyon tetszett neki az egész hardscape (elrendezés), a dús növényzet. Kiemelte a játékomat a homokkal, mely nagyon jó hatást keltett a fa dekorációval. Egy kicsit zavarta a szembe jövő ág elhelyezkedése, ami a kompozíciót egy kicsit törte. Erre én is gondoltam korábban, de nyilvánvalóan ezért nem akartam újra rendezni az akváriumot. :o)

"Just Beautiful! Well done." —Karen Randall

Karen igazából szóhoz se jutott. :o)) Egyszerűen azt mondta: Gyönyörű, szép munka volt. Ebbe a kritikába egyszerűen nem tudok belekötni. :o))

"Nice use of hardscaping material. The plants look healthy and the shrimp obviously enjoy the tank. The mix of the different colored gravel in the front detracts from the overall beauty of the tank. Also, the size of the Bolbitus looks out of place in the tank and would work better in the background. Nice start to the aquascape!" —Bailin Shaw

Balin Shaw volt talán a legkritikusabb. (Később úgy vettem észre, hogy másoknál is ő volt a legnagyobb szókimondó, még ha ez negatívul is érintette az alkotó lelkivilágát :o))
Tetszett neki az anyagok felhasználása, az élővilág egészséges képe.
Negatív kritikával először a fehér homok és a sötét aljzat közötti kontrasztot illette, ami Jasonnak pl. kifejezetten tetszett. Gondolom ez egy abszolút ízlésbéli kérdés, így ezt nem értékelem negatívul. Még megjegyezte a jobb oldalt található Bolbitis növényemet, melyet a növekedési hajlama miatt inkább a háttérbe javasolt. Ezt én is tudtam, de az akkori összkép így nézett ki jól. Összefoglalva egy jó kezdetnek ítélte meg az aquascapingben.

Az eredmény összegzése:

Maximálisan meg vagyok elégedve az eredménnyel. Pont valami ilyesmi vártam, valami ilyesmi kritikákat szerettem volna hallani. A zsűrinek összességében tetszett az alkotásom és ez nagyon jó érzés, hogy ténylegesen jó úton járok. Remélem, hogy a hamarosan induló 182 literes akváriumom is hasonló sikereket fog hozni számomra.
Ez úton szeretnék minden magyar versenyzőnek gratulálni, akik részvettek ezen a versenyen és sok sikert kívánni az újabb és újabb alkotásokhoz!
További magyar indulók:

Lantos Viktor (small kategória)


Kucs Zsolt Zsotyi (medium kategória)


Szecsei Tibor Cecska (medium kategória)



Néder Attila Nigro (large kategória)


5 megjegyzés:

warrior71 írta...

Gratulálok én is minden indulónak,résztvevőnek. Nagyon szép és igényes munka! Bár az én elismerésem biztossan nem olyan felemelő érzés mint a "szakma legjobbjainak dícsérete" de azért : Csak így tovább srácok,szép munka volt!! :)

Taksoft írta...

Örülök neki, hogy innen indulnak páran a nemzetközi versenyen, illetve hogy ilyen sokan megpróbálkoznak vele!
Gratulálok én is mindenkinek!

Remélem jövõre még többen indulnak majd!

Levinen írta...

Köszi Srácok!

Én is remélem, hogy sikerül Magyarországnak is bekerülnie az Aquascaping világ véráramába! De szerintem jó úton haladunk.

zsotyi írta...

Gratulálok én is neked Levi! :-)

Levinen írta...

Köszi Zsotyi! :o)