2009. augusztus 8., szombat

Mi van a könyvespolcodon?

A múltkori cikkemben említést tettem az Akvarista Kislexikona c. kötetről és ennek hatására ismételten bele is lapozgattam. A mostanában uralma alatt tartó nosztalgia hullám még jobban megerősödött gondolataimban, és ezzel párhuzamosan meg is fogalmazódott bennem ennek az írásomnak a témája. Ahogy nézegettem, olvasgattam, elgondolkoztam azon, hogy mennyire rossz, hogy a mai világban a könyvek egyre jobban háttérbe szorulnak. Mint a magyar akvarisztikaiélet nagy habzsolója, sokszor találkozok különböző akvarisztikai oldalakon, fórumokon azzal a szomorú ténnyel, hogy a mai fiatalok szinte egyáltalán nem használják a könyveket információ megszerzésére. Az ottani „öregek” sorra kelnek ki magukból, miután tapasztalják ennek a szomorú helyzetnek a létezését, és nem győzik felhívni a figyelmet erre a problémára, sajnos a legtöbb esetben hiába. Valami olyan gondolat kering bennem, hogy ennek az is lehet az oka, hogy a mai könyvek nem adják át azt a hangulatot, mint a régi, patinás kiadványok. Hans Frey ezen kiadásának élményét, Harry Potter világában található mágikus könyvek élményéhez tudnám hasonlítani - ezzel a hasonlattal kifejezetten a fiatalok miatt éltem - Ezzel nem akarom a mai kiadványokat leszólni, de akik ismerik a klasszikus műveket, azok tudják, miről beszélek. A régi kötetek hangulatának a hiánya is lehet a könyv olvasatlanság egyik oka.
Igaz, az internet világa szinte mindent tartalmaz, amire csak szűkségünk lehet az informálódáshoz, de azt kell, hogy mondjam, az valahogy nem az igazi. A könyvnek már a „szaga” is egy olyan érzést ad, amitől minden eredetibbnek, hitelesebbnek hat, bár ez a kijelentés már közhelynek számít a rendszeres könyvforgatók körében. De ez egy tény. Valami olyan érzésbeli különbség lehet, mint a papír és a digitális fénykép között.
Az is tény, hogy míg a mai világban a digitális irományaikhoz kevesen adják a nevüket, nem vállalva a felelősségüket a sokszor helytelen állításaikért, lásd a fórumok okoskodó kezdőit, addig a könyvön, szaklapokon jól látható az alkotójának, alkotóinak a neve, akik a legtöbb esetben neves szakemberek. A könyv számomra a hitelességet is jelenti, annak ellenére, hogy a kakukktojás ezen a területen is előkerül időnként.
Egy érdekes megközelítése az akvarista embernek. Szerintem egy kicsit, bár sajnos ez inkább régebben volt igaz, az akvarista embert az alapján is be lehet sorolni, hogy milyen (akva)könyveket, olvasnivalókat tart a könyvespolcán?

Ebben a postban szeretném bemutatni az egyik kedvenc könyvemet és ösztönözni, akár a fiatalokat, hogy a könyv olvasása milyen fontos és izgalmas is lehet.





Akvarista könyvtáramnak a bázisát egyértelműen, az elavulni képtelen, Hans Frey, Az Akvarista Kislexikona c. könyve adja. Bár az eredeti kiadás magyar fordítása 1970-ben készült, a mai napig egy örökifjúnak mondható. Az akkori modern akvarisztikát olyan részletességgel, gyönyörű rajzos illusztrációkkal nyújtja át olvasóinak, hogy a könyv és e hobbi szeretete egyből összefonódik.
A könyv lényegét, értékét tökéletesen összefoglalja a mester által leírt előszó, így őt idézem:

„Az akvarisztika már régen kinőtt a dilettantizmus keretéből. Az érdek nélküli szakmaszeretet megmaradt ugyan – egyébként ez a szó fejezi ki a legjobban az akvaristák és gondozottjaik közötti viszonyt is - , azonban ma már sokoldalú tapasztalat és komoly tudás az alapja.



Az akvárium berendezése


Az akvárium elhelyezése


Az egész terület napjainkban már alig tekinthető át, és az egymással szoros kapcsolatban álló biológiai folyamatok mindegyike nem tartható megfigyelés alatt. Ez még akkor sem lehetséges, ha csupán az édesvízi akvarisztika szűkebb területére szorítkozunk. Ennek ellenére azok az akvaristák, akiknek a „tarka világ” az akváriumban több, mint egyszerű esti időtöltés, szobadísz vagy szeszély, szakadatlanul arra törekednek, hogy hobbijuk fejlődésével lépést tartsanak. Ehhez szűkség van a szakirodalmak tanulmányozására az akvarisztika minden részterületén, ebben azonban nem mindig könnyű eligazodni. Mind ez ideig kínosan hiányzott az akvarisztika átfogó ismertetése. Nem volt olyan kézikönyv, amelyre akár csak némi joggal is rá lehetett volna mondani, hogy igényt tarthat a teljességre s egyetlen kötetben próbált volna választ adni az akvaristák naponta felvetődő kérdéseire.



A tubifex eltartása


Almacsiga

Ilyen művet megírni nem könnyű. Hiszen többnek kell lennie, mint csupán a biológiai fogalmaknak és az akváriummal kapcsolatban álló szervezeteknek a száraz fölsorolása. Tankönyvnek kell lennie, amely az akvaristák figyelmét szűk érdeklődési körükön kívül a nagyobb összefüggésekre is ráirányítja, s megtanítja őket a természet akváriumban érvényesülő változékonyságának a megértésére. De a műnek a tudósok számára is áttekintést kell nyújtania az akvarisztika mai állásáról, amely bizonyos tekintetben esetleg a tudomány szempontjából sem alárendelt jelentőségű.

Fényviszonyok a természetben


Eszközök az akvárium gondozására

Művem megírása közben nagy nehézségeket kellett legyőznöm, amelyeket elsősorban az okozott, hogy az akvarisztika sok problémájára végleges vagy abszolút érvényű választ nem mindig képes adni még a sok éves tapasztalattal rendelkező szakemberek sem. A feladattal mégis megbirkóztam, mert meg vagyok győződve róla, hogy a tudományosan megalapozott ismeretek iránti igény az akvarisztikában még sohasem volt nagyobb, mint manapság. Ennek az ismeretnek a megszerzésében kívánok segíteni az akvaristáknak.







Tisztában vagyok azzal, hogy egyre újabb állat- és növényfajok felfedezésével új tapasztalatok és ismeretek megszerzésével kell számolni, azért olyan közlési módot választottam, amely lehetővé teszi, hogy a haladással lépést tudjak tartani. A fogalmak lexikális elrendezési módja minden további nélkül lehetővé teszi olyan új kiadások megjelentetését, amelyek mindig lépést tartanak a fejlődéssel.”

Hans Frey, 1966

Érdekessége ennek az idézetnek, hogy olyan mintha ma írták volna, és ez a hangulat, aktualitás szinte az egész könyvre igaz. Ha van lehetőségetek, próbáljátok beszerezni akár valamilyen antikváriumból, mert érdemes.


Bár én is sok időt töltök el a gépem előtt az interneten barangolva, olvasgatva, keresgélve, de ennek ellenére nagyon szeretem a könyveimet és mindig szánok rájuk elég időt. Túl nagy gyűjteménnyel (még) nem rendelkezem, de a meglévők nagyjából átfogják az akvarisztika múltját és jelenét nyomtatott formában.

Jó Olvasást!

6 megjegyzés:

aquad írta...

Hát igen! Én a mai napig heti szinten felütöm és olvasgatok belőle. Nem a szakmaisága miatt, hanem a hangulata miatt. Jól esik olvasni!
A másik ilyen könyvem a Wiesinger-féle könyv bevezetője. Fantasztikus!! Aki teheti olvassa el. egy részlet olvasható a belépő oldalamon, de mindenképpen érdemes az egészet elolvasni.
És akkor még nem beszéltün a többi könyvről.....

Levinen írta...

Szia Aquad

Köszi a hozzászólást. Igazából lehet írni ezekről a könyvekről, de kézben fogva, olvasgatva egy igazi élmény. Remélem nekem is sikerül még több hasonló szép könyvet beszerezni.

Proci írta...

Nagyon jó, érdekes cikk! Egyik-másik üveg eszköz nekem is visszarémlik a gyerekkoromban látogatott díszhal boltos emlékek közül:)
A könyvre rákerestem a neten, sajnos tényleg nehezen beszerezhető. Az antikvarium.hu -n előjegyzésbe akartam venni, mire szól a rendszer, hogy már korábban megtettem. Úgy tünik már anno ajánlották nekem és előjegyzésbe tettem. Meg is feledkeztem róla.
A bookline-on viszont 2 példányt találtam. Egy keménykötésűt megrendeltem;)

Levinen írta...

Szia Proci

Már az örömmel tölt el, hogy rád ilyen hatással volt a cikk. Azért elő lehet csalogatni az emberekből ezt a kellemes, nosztalgikus hangulatot. Ha meg ennek hatására meg is rendeled a könyvet, akkor elkerülhetetlen a "beteljesülés". Csak ismételni tudom magamat: "Jó olvasást"! :o)

Benkó Zsolt írta...

na azt hiszem sikerül egy nagy űrt pótolnom mert ha minden igaz vasárnap megkapom Kedvesemtől ajándékba a Frey könyvet :)
én meg meglepem magamat mondjuk egy Behyna könyvvel :) azt hiszem a gatyám is ráment :)

Levinen írta...

Szia Zsolt

Akkor te vasárnaptól egy gazdag ember leszel. (na meg szegény is, ahogy mondtad) :o)